Konak Belediyesi ile KESK'e bağlı Tüm Bel-Sen arasında yeni yıl öncesi toplu iş sözleşmesi imzalandı. Konak Belediyesi Fuar Evlendirme Dairesi'nde düzenlenen törene Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Tüm Bel-Sen Genel Başkanı Ömer Salih Erol, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Genel-İş Sendikası'na bağlı şube başkanları ile çeşitli sendikalardan temsilciler, belediye meclis üyeleri ve belediye çalışanları katıldı. 15 Aralık 2014 tarihinden itibaren geçerli olan yeni sözleşmeye göre Konak Belediyesi'nde görevli 525 memurun maaşına ek olarak aldığı iyileştirme payına yüzde 18,36 oranında zam yapıldı. Yılbaşı, dini ve resmi bayramlar olmak üzere yılda beş kez verilen ikramiye tutarı da artırılarak 657 TL'den 780 TL'ye yükseltildi.  15 Aralık'tan itibaren geçerli olan sözleşmeye göre daha önce 814 TL olan iyileştirme payı, yapılan zamla 840 TL'ye çıkarıldı. Çocuklarından yüzde 60 ve üzeri engel durumu olan memura da her ay engelli çocuğu başına 311 TL yardım ödenecek.

Çocuğu okuyana destek

Çalışanların emeklerinin gözetildiği sözleşmeye bu yıl ilk kez eğitim yardımı da eklendi. Buna göre çocuğu ön lisans veya lisans eğitimi alan memurlara yılda bir kez olmak üzere Eylül ayında 650 TL verilecek. Memurun hayatını kaybetmesi durumunda aileye ödenen bin 100 TL tutarındaki yardım tutarı da artırıldı. Buna göre hayatını kaybeden memur için ödenen bin 700 TL'lik yardım tutarı memurun birinci derece yakınlarını da kapsar hale getirildi. Memurun evlenmesi durumunda ödenen 600 TL'lik evlilik yardımı da yeni yılda 925 TL olarak belirlenirken, eşi doğum yapan memura da 625 TL yerine 925 TL verilmesi kararlaştırıldı.

Sendikasız olmaz

İmza töreninde konuşan Tüm Bel-Sen Genel Başkanı Ömer Salih Erol, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş'ın çalışanlar arasında hiçbir ayrım gözetmeyen bir yönetim anlayışı sergilediğini belirterek, "Keşke bunu tüm belediyelerde görebilsek. Bu bir ekip işidir. Başarı böyle elde edilir. Biz de mücadelede sonuna kadar yanınızdayız" dedi. Sendikaların hukuk devletinin ve demokrasinin olmazsa olmaz kurumları olduğunu belirten Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ise, 'Sendikalar demokrasinin olmazsa olmaz kurumlarıdır. Bundan sonrası da artık  buradan daha ileri bir noktaya gitmektir. Türkiye'de tam demokrasi olsun, tam bir hukuk devleti olsun istiyoruz. Düşünce özgürlüğü için, demokrasi ve hukuk devleti olmaya ihtiyacımız var. Sendikalar sadece ücret için değil, söz söyleme hürriyeti için de lazım. Bizim demokrasiye ve hukuk devletine ihtiyacımız var. Bu nedenle bize büyük sorumluluklar düşüyor. Belediyecilik nasıl olur, el birliğiyle göstermek zorundayız. İyi bir belediyeciliği göstermek için el ele, kol kola hep beraber olacağız" dedi.

'Dayatmalara hayır, özgürlüklere evet'

İmza töreninde Ağustos ayında açılması yönünde karar alınan ancak siyasi gelişmeler nedeniyle başlatılmayan Osmanlıca kursuyla ilgili bilgi de veren Başkan Pekdaş şunları söyledi: Vatandaşlardan gelen talepler üzerine yaz aylarında Osmanlıca kurusu açılması için çalışma başlattık. Açtığımız kursa Halk Eğitim öğretmen bile göndermedi. Ne zaman 'Osmanlıca zorunlu' dendi, bize öğretmen gönderdiler. Bu konu artık eğitim ve kültür konusu olmaktan çıktı ve siyasete malzeme oldu. O zaman da bizim bu kursu normal bir kültür ve eğitim faaliyeti gibi değerlendirmemiz beklenemezdi. Siyasi dayatmaya karşı, siyasi bir tavır almak zorunda kaldık ve bu kursu açmadık. En güzel yanıtı da kurs talebinde bulunanlar verdi. 'Bir Siyasi dayatma varsa, biz kültür için öğrenmek istediğimiz Osmanlıcayı istemiyoruz' dediler. Bu yüzden, dayatmalara hayır, özgürlüklere evet diyoruz' Konuşmaların ardından Başkan Pekdaş ve Tüm Bel-Sen Genel Başkanı Ömer Salih Erol, toplu iş sözleşmesini birlikte imzaladı.