Engelli bireylerin kent yaşamından eşit faydalanması düşüncesiyle engelsiz bir kent oluşturmak amacıyla yürütülen düzenlemelerde öncelik vatandaşların yoğun olarak kullandığı kültür merkezleri ve nikah salonları oldu. İlk etapta Selahattin Akçiçek, Türkan Saylan ve Güzelyalı Kültür Merkezi engellilerin erişebilirliğine uygun hale getirilirken, özellikle yaz dönemi çok sayıda nikaha ev sahipliği yapan Fuar Evlendirme Dairesi'nde de benzer şekilde düzenlemelere gidildi.

Standartlara uygun oldu

Konak Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü'nce hayata geçirilen düzenlemeler kapsamında; binaların ana girişleri ile bina içindeki basamak ve yükseltilere tekerlekli sandalye kullanan vatandaşların rahatlıkla geçebilmelerini sağlayan yeni engelli rampaları yapıldı. Mevcutta bulunan ancak standartlara uygun olmayan rampalar ise yine Fen İşleri Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerce elden geçirildi. Rampalar yüzde 6'lık eğim ve kaydırmaz malzeme ile standartlara uygun hale getirildi.

Engeller kalktı

Engelli yurttaşların erişebilirliğini arttırmayı amaçlayan çalışmalar kapsamında ayrıca bina içlerindeki tüm merdiven, asansör ve tuvaletler belirtilen standartlara göre yeniden düzenlendi. Bu alanların giriş ve çıkışlarına hissedilebilir yüzey uygulaması yapıldı. Görme engelli yurttaşlar için Braille harfleriyle ayaklı bilgilendirme haritası kurulurken, asansör kabin içlerine Braille harflerle kullanma talimatı monte edildi. Tüm kültür merkezleri ve nikah salonlarındaki basamaklara kaydırmaz bant uygulanırken, binalarda var olan engelsiz tuvaletlerin eksikleri de giderildi. Tuvaletlere standartlara uygun bilgilendirici tabelalar yerleştirildi.

Vatandaşlar memnun

Yapılan düzenlemeler engelli vatandaşlarda memnuniyet yarattı. Kültür merkezleri ve nikah salonlarına artık daha rahat ulaşabildiklerini dile getiren İzmir Kent Konseyi Engelli Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi Fehmi Doğan (50) yapılan engelli rampaları sayesinde tekerlekli sandalye kullanan engelli vatandaşların da kolaylıkla etkinlikleri izleyebileceğini söyledi. Doğan, yasa gereği halka açık tüm bina ve alanların engellilerin erişilebilirliğine uygun hale getirilmesi gerektiğini de belirterek, "Konak Belediyesi'ni bu düzenlemelerinden ötürü kutlarım" dedi. 18 yaşında ve doğuştan fiziksel engelli olan Mahmut Çoban da yapılan düzenlemeler sayesinde eskiye oranla daha rahat ve kolay erişim sağladıklarını söyledi.