DİSK Genel-İş Sendikası ile Konak Belediyesi'nin Merbel Şirketi arasında 640 işçiyi kapsayan toplu iş görüşmeleri mutlu sonla bitti. Tarafların karşılıklı anlaşmaları sonucunda kabul edilen yeni sözleşme Dr. Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi'nde düzenlenen törende atılan karşılıklı imzalarla yürürlüğe girdi. Törene Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, DİSK'e bağlı Genel-İş 5 No'lu Sendika Başkanı Naci Çetin, Merbel A.Ş Genel Müdürü Metin Şahin, CHP Konak İlçe Başkanı Mehmet Şakir Başak ile sendika temsilcileri ve belediye meclis üyeleri katıldı.

Öncelik çalışanın mutluluğu


Yoğun çalışmalar ve gece yarılarına kadar süren toplantılar sonunda mutlu sonuca ulaştıklarını dile getiren Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, işin güzel tarafının masada karşılıklı oturabilmek olduğunu söyledi. Belediye olarak kamu kaynaklarını kullanırken dengeli davrandıklarını kaydeden Pekdaş, "Biz kamu kaynağı kullanıyoruz. Belediyenin bütçesi halkın bütçesi. Dolayısıyla halkın bütçesini birlikte yönetmek adına da toplu iş sözleşmesi yaparken sorumlu davranmak durumundayız. Ben hep söylüyorum; biz bir aileyiz. Biz bu şehre hizmet ederken hem kendimize hizmet ediyoruz hem de hemşerilerimize. Bu hizmetin kalitesini artırabilmek için öncelikle çalışanlarımızın yaptıkları bu işten mutlu olmaları, hizmet duygusunu öne çıkarması lazım. Biz bu ortamı burada hep birlikte yarattık" dedi.

Şiddet uygulayanın maaşı eşine

Toplu iş sözleşmesinde sadece ücrete yönelik maddelerin yer almadığını sosyal ve kültürel hakların da bulunduğunu dile getiren Başkan Pekdaş, ilk kez bu sözleşmeyle birlikte 'Sosyal ve Kültürel Aktiviteler Komisyonu' ile 'Kadın ve Çocuk Dayanışma Derneği'nin kurulacağını söyledi. Başkan Pekdaş, "Sadece işyerinde iş barışını getirmek değil, evlerimizde de barışı yaşatmak zorundayız. Çocuklarımızı iyi yetiştirmek sorumluluğuna sahibiz. Çocuklarımız için evimizdeki barış içinde çaba sarf etmeliyiz" diye konuştu.

'Konak bizim evimiz'

DİSK Genel Başkanı Kani Beko ise konuşmasında İzmir'de ülke geneline göre daha güzel bir tablo yaşandığını belirtti. Ülke çapında 3 milyon taşeron ve 12 milyon sigortalı işçinin bulunduğunu dile getiren Beko, bunların sadece yüzde 5'inin sendikalı olduğuna dikkat çekti. "Konak bizim evimiz" diyen Beko sözlerini şöyle sürdürdü:
Biz Konak'ta çöpçüyüz, fen işçisiyiz, otobüste şoförüz yani kutsal görev yapan belediye işçisiyiz. Önce Konak'ı kendi evimiz gibi tertemiz yapmalıyız. Ancak sosyal haklarımızın da takipçisi olmalıyız. Burada güzel bir tablo var. Emekten, demokrasiden, insan haklarından, barıştan, kardeşlikten yana olan bir belediye başkanı ile birliktesiniz. Emek deyince oracığa yüreğini koyan bir insan. Bu toplu sözleşmede de gereğini yaptığını görüyoruz.

Pekdaş'a teşekkür

DİSK'e bağlı Genel-İş 5 No'lu Sendika Başkanı Naci Çetin, toplu iş sözleşmesini işyerinin anayasası olduğunu ifade ederek, taşerona karşı verdiği örnek mücadele için Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş'a teşekkür etti. Seçimlerin hemen ardından yaşanan ihale sürecinde Pekdaş'ın MERBEL çalışanlarına sahip çıktığını belirten Çetin, sergilenen kararlı irade sonunda taşeron krizinin yaşanmadan çözüldüğünü söyledi. Konuşmaların ardından Başkan Pekdaş ve DİSK Genel Başkanı Kani Beko'nun da aralarında bulunduğu sendika temsilcileri toplu sözleşme dosyasına birlikte imza attı. İmza töreni sonunda çalışanlar sevinçlerini düzenlenen kokteylde kutladı.

Örnek sözleşme

DİSK Genel-İş Sendikası ile Konak Belediyesi Merbel Şirketi arasında iki yıllığına yapılan 640 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi ile çalışanların ücretlerine, ilk yıl yüzde 15, ikinci yıl ise yıllık enflasyonun yarısının artı 2 puan üzerinde zam yapılacak. Toplam yüzde 23'e varan artışın yapıldığı sözleşme ile en düşük işçi maaşı 2 bin 100 TL olurken aylık gıda yardımı da 307 TL'den 380 TL'ye çıkartıldı. Sözleşme ile yılbaşı ve 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda 200'er TL ikramiye verilmesi kararlaştırıldı. Bu sözleşmede ilk kez uygulanan eğitim yardımı yılda bir kez olmak üzere ilk ve ortaokula giden işçilere 100, lisede çocuğu olan işçiye 150, çocuğu üniversitede eğitim görene ise 250 TL eğitim yardımı verilecek. Ayrıca emekli olmak isteyen işçilere ise 2 bin TL özendirme pirimi ödenecek. Sözleşmede yer alan ek maddelerde işçilerin sosyal ve kültürel yaşamları ile aileleri de unutulmadı. Oluşturulması kararlaştırılan 'Sosyal ve Kültürel Aktiviteler Komisyonu' ile işçilerin yılda üç kez tiyatro ve sinema bileti temin edilerek sosyal ve kültürel etkinliklere katılmasının önü açılırken, işçiler ve işçi yakınlarının üye olabileceği, 'Kadın ve Çocuk Dayanışma Derneği' ile öncelikli olarak eğitim ve sosyal yardımlaşma çalışmaları gerçekleştirilecek. Aile içi şiddeti önlemek adına da eşine şiddet uygulayan işçinin maaşı 6 ay boyunca eşine ödenecek.