Şiddet konusunda kadınları aydınlatmak ve farkındalıkları artırmaya yönelik düzenlenen forumlara Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ile LİYAKAT Derneği Başkanı Berkay Eskinazi, yönetim kurulu üyeleri ve çok sayıda kadın katıldı. 'Kadına Karşı Şiddete Hayır' konusunun tartışıldığı forumları Konak Belediyesi Kadın Danışma Merkezi Avukatı Ayla Eğit Öztüzemen yönetti.

Her geçen gün artan kadına yönelik şiddet olaylarının masaya yatırıldığı forumlara katılan pek çok kadın, evde söz haklarının olmadığını söyledi. Duygu ve düşüncelerini eşleriyle paylaşamadıklarından yakınan kadınlar, kocaların yasaklar koyarak korku ortamı yarattığından dert yandı. Fiziksel şiddetin yanı sıra uygulanan ekonomik şiddetin de yadsınamaz boyutlarda olduğunun görüldüğü forumlarda bazı kadınlar eşleri tarafından maaş kartlarına dahi el konulduğunu, zorla kredi çektirilerek borçlandırıldıkları dile getirdi. Devletin ev kadınlarını da sosyal güvence altına alması gerektiğinin vurgulandığı forumlarda ele alınan bir başka önemli konuda düşük ücretli kreş ve sosyal konutların yapılması oldu. Şiddetle mücadelede bu unsurların önemli olduğuna dikkat çekilirken, sadece yasalarla şiddetin ve kadın cinayetlerinin önlenemeyeceği vurgulandı. Devletin ve yerel yönetimlerin de görevlerini yerine getirmesinin şart olduğu belirtilirken, aksi halde kadının şiddetle mücadelede yalnız ve çaresiz kalacağına dikkat çekildi.

Kadınlar cesur olmalı


Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş düzenlenen forumlar sayesinde kadına karşı uygulanan şiddeti irdeleyerek, çözümler üretmek istediklerini söyledi. Pekdaş, 'Şiddet olarak algılamadığımız pek çok şeyin aslında şiddet olduğunu ve fiziksel şiddetin temelini bunların oluşturduğunu gördük. Bunları engellemek, şiddetsiz bir ortamda çocuklarımızın büyümesini sağlamak bizim görevimiz' dedi.

LİYAKAT Derneği Başkanı Berkay Eskinazi de, kadını iş hayatına katmak için pek çok proje ürettiklerini dile getirerek, 'Kadınların her şeyden önce cesur ve özgüven sahibi olmaları gerekir. Döven, hırpalayan, şiddet uygulayan eşleri de anneler doğurdu, büyüttü. Kız ve erkek çocuğuna farklı davranılıyor, farklı büyütülüyor. Bizim bunu çözmememiz lazım' diye konuştu.