Gaziemir Belediyesi ile Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi-Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin izini buldukları dünyanın en eski dördüncü botanik bahçesi, İngiltere'nin İzmir Konsolosu Anthony Willy Buttigieg'i harekete geçirdi. Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol'u makamında ziyaret eden Buttigieg, "Haberleri okuyunca çok heyecanlandım. Bu proje sadece Gaziemir'i değil, İzmir'i uçurur. Gerekli mali desteği bulmak için gönüllü olarak çalışacağım" dedi. İngiltere Büyükelçiliği başta olmak üzere, ülkesindeki ilgili kurumlara konuyla ilgili rapor göndereceğini dile getiren Buttigieg, İngiltere ve Avrupa Birliği'nden gerekli kredi ve sponsorluk için tüm gücüyle çalışacağını söyledi.

"Bir konsolos olarak değil, bir İzmirli olarak bu projenin hayata geçirilmesini istiyorum" diyen Buttigieg, İzmir'in turizm açısından diğer kentlerden geride kaldığını, botanik bahçesinin kurulmasıyla yerli-yabancı turist sayısında büyük artış yaşanacağını savundu. Buttigieg şöyle devam etti:  "Bahçeyle ilgili bir rapor hazırlayarak Büyükelçimize ve Başkonsolosumuza sunarak onlardan Avrupa Birliği Temsilcileri, Kraliyet Ailesi'yle görüşmelerini, finansal destek sağlamalarını isteyeceğim. Oxford Üniversitesi ve yurtdışındaki diğer kurumlarla iletişime geçmenizde yardımcı olacağım." Konsolos Buttigieg'in ziyareti ve verdiği desteğin kendilerini çok mutlu ettiğini söyleyen Başkan Şenol ise, 130 dönüm üzerinde canlandırılması düşünülen botanik bahçesinin sadece Gaziemir'e değil, İzmir'e de prestij kazandıracağını vurguladı. Şenol, "Bu büyük projeyi Büyükşehir Belediyesi, EXPO, İzmir Kalkınma Ajansı, İzmir Ticaret Odası, Avrupa Birliği, Konsolosluklar gibi kurumlarla iletişim kurarak, maddi ve manevi destek alıp, çok ayaklı proje halinde hayata geçirmek istiyoruz" dedi.
 
Sherard'ın bahçesinde 12 bin bitki vardı


Gaziemir'de 309 yıl önce İngiliz Konsolos William Sherard tarafından kurulan ve 12 bin bitki koleksiyonu yapılan botanik bahçesinin izi geçen ay bulundu. Botanik biliminin babası kabul edilen Tournefort'un öğrencisi olan Sherard'ın evinin önündeki 37 dönümlük arazide kurduğu botanik bahçesinin yeri, Garden History isimli kitap ve bir krokinin yardımıyla belirlendi. Halen zeytin ve çam ağaçları bulunan botanik bahçesi üzerinde yapılaşma olmamasının büyük şans olduğu dile getiriliyor. Botanik bahçeleri, canlı bitkilerin bilimsel araştırmalar, koruma, sergileme eğitim amacıyla dokümantasyonlu koleksiyonlar halinde bulunduruldukları kurumlar olarak tanımlanıyor. Dünya üzerinde 148 ülkede botanik bahçesi bulunuyor ve bu botanik bahçeleri 4 milyonun üzerinde bitki koleksiyonlarına içinde barındırıyor. Botanik bahçelerine turistler büyük ilgi gösteriyor. Örneğin, ABD'nin New York kentindeki botanik bahçesini yılda 800 bin turist geziyor.