Adem Sarıkaya-Doğa Derneği düzenlediği bir basın toplantısıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 'Çamur Çürütme ve Kurutma Projesi' kapsamında atık çamurları Gediz Deltası'na dökmesinin Gediz Deltası'nın güney kısmını tamamen yok edeceğini ve bunun da İzmir için bir felakete yol açacağını ileri sürdü. Kentleşme sorununda hesabın hep Gediz Deltası'na kesildiğinin vurgulandığı toplantıda, Doğa Derneği'nin İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin geliştirdiği projenin zararlarını ve çözüm önerilerini inceleyen raporu anlatıldı. Toplantıda konuşan Doğa Derneği Genel Müdür Vekili Engin Yılmaz İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan projenin ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) raporuna uygun bulunmadığına dikkat çekerek, hazırladıkları rapor doğrultusunda çıkarılan çamurların doğru yere dökülmesi ile doğa için bir tehdit olmaktan çıkıp bir fırsata dönüşebileceği belirtti. "İzmir'i sevmek ve korumak Gediz Deltası'nı sevmek ve korumaktan geçer" diye konuşan Yılmaz, Gediz Deltası'nın Akdeniz'in en önemli sulak alanlardan birisi olduğunu, ayrıca nesli tüm dünya üzerinde tükenmekle karşı karşıya kalan kuş ve bitki çeşitlerini bünyesinde barındırdığını ifade etti.

"Başkanı yanlış bilgilendiriyorlar"

Proje kapsamında 350 hektarlık alana 3 metre yüksekliğinde bir çamurun istifleneceğine vurgu yapan Yılmaz, İzmir Büyükşehir Belediye Başaknı Aziz Kocaoğlu'nun projeyi çok büyük bir çevre projesi olarak anlatması karşısında şaşırdıklarını ve Başkan'nın bu konuda yanlış bilgilendirildiğini düşündüklerini söyledi. Gediz Deltası'nın ekolojik özelliklerini kaybetmiş bir alan olarak kamuoyuna tanıtılmasının tamamen yanlış olduğunu dile getiren Yılmaz " Gediz Deltası Akdeniz'in en önemli sulak alanlarından birisidir. Gediz Deltası'na dökülmesi planlanan çamur dünyadaki iyi örneklerinde olduğu gibi Çilazmak ve özelliklerini kaybetmiş diğer dalyanların yeniden onarılması için kullanılırsa bir çok canlıyı barındıracak yeni alanların oluşması mümkün. Biz Körfez'in rehabiltasyonuna karşı değiliz. Destekliyoruz ve bunu doğaya zarar vermeden faydalı bir şekilde gerçekleştirmenin yolu var. Raporumuza göre, Çilazmak Dalyanı'ndan kuzeye doğru dalyanın onarımı, kıyı adacıklarının ve bataklıkların yaratılması gibi dünyanın farklı yerlerinde uygulanan çözümler üretmek mümkün" dedi.

"Yardıma hazırız, cevap bekliyoruz"

Hazırladıkları raporu 2 hafta önce projenin yüklenici firması aracılığıyla yetkili makamlara ilettiklerini ve cevap beklediklerini sözlerine ekleyen Yılmaz, "Biz beraber çalıştığımız uluslararası diğer çevre örgütleriyle birlikte tüm birkimlerimizi belediyenin hizmetine sunmaya hazırız. Her alanda yardımcı olacağımızı belirttik. Aksi takdirde hukuki yollarla projeye karşı mücadele edeceğiz" diye konuştu.