İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin en önemli sosyal projeleri arasında yer alan Abla-Ağabey-Kardeş Projesi, yaz sıcaklarında da ara vermeden devam ediyor. Yıl boyunca kardeşlerinin evlerine konuk olarak onlara rehberlik eden üniversiteli gönül gençler, yaz tatilinde de köy yollarına düştü. Haftada üç gün köy yollarına düşen gönüllü abla-ağabeyler, burada yeni “kardeşleriyle” buluştu.

Karşıyaka’nın Yamanlar ve Sancaklı, Menemen’in Bozalan ve Görece köyleri ile Menderes’in Çatalca ve Çileme köylerine giden gönüllüler, bu hafta Güzelbahçe’nin Payamlı ve Küçükkaya köylerinde olacak.

Gittikleri köylerde psiko-sosyal içerikli bir program takip eden gönüllüler, kardeşleriyle hem eğlendirici hem de bilgilendirici aktivitelerde bulunuyor. Yaratıcı drama, oyun atölyeleri, geleceğe yazılan mektup, grup çalışmalarının ardından program kapanış partisi ile sona eriyor.  Köy gezilerinde çocukların yanı sıra annelerle de sohbet toplantıları gerçekleştirilerek çocuklarla iletişim konularında bilgiler veriliyor. Abla-ağabeylerine çok çabuk alışan ve onlarla keyifli günler geçiren çocuklar ise şimdiden gelecek senenin hayalini kurmaya başladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Gönüllü Projeleri Sorumlusu Burcu Kağıtçı Önenç, 30 gönüllü abla-ağabey ile birlikte yaz programı kapsamında 8 köyde, 350 çocuğa ulaşmış olacaklarını söyledi.

 
Türkiye’ye örnek bir proje


İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulanan Abla-Ağabey-Kardeş Projesi’nde 18-30 yaş arası üniversite öğrencisi ya da mezunu gönüllü gençler ile ilköğretim ikinci kademe öğrencileri bir araya geliyor.

Kış döneminde cumartesi günleri, yaz döneminde bu yıl  hafta her köyde üç gün gerçekleştirilen projede gönüllü abla ve ağabeyler, önceden ev ziyaretleri ile belirlenen ailelerin evlerine konuk oluyor ve daha önceden uzman bir ekip tarafından belirlenen etkinlikleri kardeşlerle birlikte uygulamaya başlıyor. Gönüllü gençlerin kardeşlerinin evlerine ulaşımı,  Büyükşehir Belediyesi’nin sağladığı araçlarla gerçekleşiyor. Abla-ağabey-kardeşler, önemli gün ve haftalarda ve çeşitli zamanlarda düzenlenen kültürel-sosyal-sportif etkinliklere birlikte katılıyor. Türkiye’nin pek çok kentinde örnek gösterilen bu sosyal sorumluluk projesi ile gençlerin, kentlilik bilinci çerçevesinde duyarlılıkları artırılırken, kardeşlerinin ise Cumhuriyet temel ilke ve değerlerine bağlı, barışçı, düşünen, sorgulayan, özgüven sahibi, çevreye duyarlı, farklı görüş ve inançlara saygılı, insan ilişkilerinde cinsiyet, ırk, din, dil farkı gözetmeyen, dinlemeyi bilen bireyler olarak yetişmelerine katkı sağlanıyor.
Kentsel olanaklara ulaşımı sınırlı kardeşleri, rol-model olarak benimseyebileceği üniversite öğrencisi ya da mezunu gençlerle buluşturmak, karşılıklı etkileşimle çocukların yaşamdan beklentilerini yükseltmeyi sağladığı gibi onları ve ailelerini üniversite eğitimi konusunda da özendiriyor.