Ali Budak-TEOG'un yerine getirilen yeni sistemin detayları belli oldu. Yeni sınavsız mahalli yerleştirme sistemiyle öğrenciler evlerine en yakın 5 okuldan birini tercih edecek. Nitelikli okullara girmek isteyen öğrenciler ise 'isteğe bağlı olarak' merkezi sınava girecek. 90 dakika sürecek merkezi sınavda 60 soru yer alacak. Sayısal ve sözel olmak üzere iki bölümden oluşacak sınav tek oturumda yapılacak. Sınavda 6, 7 ve 8'inci sınıf müfredatından sorular yer alacak. Merkezi sınav Haziran ayının 3'üncü hafta sonu gerçekleştirilecek. Okulların kontenjanı dolduğunda ise okul başarı puanı esas alınacak.
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sisteminin kaldırılmasının ardından, liselere geçişteki yeni sistemi açıklayan MEB Bakanı İsmet Yılmaz, Yılmaz, 'Liselere girişte yeni sistem tamamlandı. Eğitim bölgesi ve sınavsız mahalli yerleştirme sistemini getirdik. Öğrencilerin yüzde 90'ı adresine yakın okullara yerleştirilecek' dedi. Yeni sistemin kısa adının 'Veli Tercihli Yeni Kayıt Sistemi' olduğunu söyleyen Yılmaz, 'Ülke genelinde belirlediğimiz sınırlı sayıda okulumuza sadece isteyen 8. sınıf öğrencilerinin gireceği bir sınav hazırladık. Sınav yapacak nitelikli okulları Mayıs ayında açıklayacağız. Sınava girmek isteğe bağlı. Bir liseye yerleşmek için bu sınava girmek zorunlu değil. Sınav mecburiyeti ortadan kalktı. Sadece nitelikli okulları hedefleyenler sınava girebilecek. Merkezi bir sınav olacak. Sınav Haziran'ın ilk hafta sonu yapılacak' diye konuştu.

'Ortada sistem falan kalmadı'

Ortada dolaşan 'eski sisteme dönülüyor' tartışmalarının anlamsız olduğunu belirten TBMM Milli Eğitim, Gençlik, Kültür ve Spor Komisyonu'nun CHP'li Üyesi Mustafa Balbay, 'Çünkü ortada eski sistem kalmadı. Hangi eski sisteme dönülüyor? Şu anki ortamda mevcut sistemin bile rayında yürümesini sağlayacak yapı kalmadı. Okulların yapıları değişti ve hesapsız bir büyüme oldu. Bu yeni sistem mahalle savaşlarını başlatacak. Bu da iç göçü beraberinde getirecek. İç göçle birlikte de maalesef muhtarlarla veliler ve okullar karşı karşıya gelecek. Maalesef, ülkemizi büyük bir kargaşa bekliyor. Bakan Çelik yeni sistem hakkında bilgi veriyor. Ancak açıklamalarının 4'te 3'ü siyasi kalan kısım ise teknik. Hala sistemi doğru düzgün açıklayamıyorlar. Nitelikli okul diyor ama okullar Mayıs ayında açıklanacak. Haziran'ın 3'üncü haftasında da sınav yapacaklar. Nasıl olacak?' diye sordu.

'Adam kayırmacılığın önü açılacak'

Eğitimde yeniden bir karmaşa doğduğunu belirten Balbay, sözlerini şöyle sürdürdü: Önceden sadece okullarda olan karmaşa şimdi mahalleleri ve muhtarları da içine kattı. Öğrencilere 5 okul tercih hakkı verildi. Ülkede okullarımızın verdiği eğitim kalitesi aynı değil ki! İnsanlar da haklı olarak en iyi okulu seçmek isteyecek. O zaman nasıl halledilecek? Orada da mezuniyet puanını esas alacağız denildi. Peki, hormonlu notlara izin vermeyeceğiz diye öğretmenleri her yıl sınava tabi tutacağız diyenler bu hormonlu notların önüne nasıl geçecek? Bu sistemler eğitimde adam kayırmacılığın ve torpilin önü daha da açılacak.

'Artık muhtar tanıdık bulunacak'

Yeni sistemle ülkenin tamamen kargaşaya bırakıldığına vurgu yapan Balbay, şöyle devam etti: Artık okul müdürünü tanıma yerine mahallenin muhtarını tanımak daha yerinde olacak. 'Muhtar dayın olsun, o yeter' anlayışıyla en büyük zararı çocuklarımıza veriyorlar. Eğitim sistemini düzeltmek için 15 yıldır hiçbir şey yapılmadı. Daha çok bozdular. Bütünü bozdular ve ellerinde bir sürü fazla parça kaldı. Liselere Kayıt Sistemi fiili olarak kayıt dışılığı da beraberinde getirecek. Aynı evde 8 ailenin oturduğu görülecek. Bin haneli semtte 600 hane görülecek. Aileleri bu kadar perişan etmeye hakları yok. İktidarı, eğitim konusunda siyaset üstü davranmaya çağırıyoruz. Bütün tarafları bir araya getirecek şuraya ihtiyaç var. Sorunlara karşı ortak akılla çözüm üretmek zorundayız. Herkes bu sistemin bu yıl deneneceğinin ve seneye düzenleneceğinin bilincinde. Eğitim bu kadar yazboz tahtasına dönüştürülemez. Dünya uzayda yaşam üzerine çalışıyor. Türkiye ise hangi mahallede olduğumuzu saptamaya çalışıyor.

Mahalle muhtarları dönem başlıyor

'Artık eğitimde mahalle muhtarlarını tanıyacağımız yeni sisteme geçiyoruz' diyen Türk Eğitim Sen 1 Nolu Şube Başkanı Merih Eyüp Demir, 'Gelinen noktada nitelikli okulların Mayıs ayında açıklanacağını Haziran'ın 3'üncü hafta sonunda da sınav yapılacağı açıklandı. Bu kadar kısa sürede sınav nasıl yapılacak? Açıklanan sistemde hala bir sürü boşluk var. Diğer tarafta çocuklara evlerine en yakın 5 okul hakkı veriliyor. Biz bu sistemi daha önce denedik ve işe yaramadığını gördük. Çocuklar MERSİS'ten otomatik olarak okullara yerleştiriliyordu. Vatandaş ise bu soruna karşı ikametgahını değiştirmeyi çözüm gördü. Ülkedeki okullarda eğitim konusunda farklılıklar var. Her okulda aynı seviyede eğitim verilemiyor. Bu ülkemizin gerçeği. Bu sistemde de aileler çocuklarının bazı okullara gitmeleri için o mahalleye taşınmak isteyecek. Daha önce ilkokul ve ortaokulda yaşadığımız kayıt parası olayı daha da artacak. Ülkemizde had safhada kayıt parası sorunu yaşayacağız' ifadelerini kullandı.

Eğitim özelleştiriliyor

'Bu sistem ise eğitime artı hiçbir şey katmayacak. Öğrenciler arasında ayrışmaya da sebep olacak' diyen Demir, sözlerini şöyle tamamladı: Kaliteli eğitim veren okullar dolacağı için buralara giremeyenler özel okullara gidecek. Sistem aynı zamanda özel okulların da önünü açıyor. Zaten her tarafta özel okul yapılıyor. Son 10 yılda ülkede artan özel okul sayısı incelendiğinde ne demek istediğim daha iyi anlaşılacak. Dershaneler ve özel okullarda yetişen öğrencilerin ülkemize vereceği zararı 15 Temmuz'da gördük. Ama aynı iktidarın hala aynı sistemi getirmeye çalışmasını anlamıyorum. Türkiye'de sosyal devlet ilkesi de terk ediliyor. Çünkü artık hem sağlık hem de eğitim paralı oldu. Eğitimin ne kadar ciddi olduğu da hala anlaşılamadı. Eğitimin milli vasfından uzaklaşılacak ortamlara izin verilmemeli. Ülkedeki bütün çocukları devlet okullarına çekmek için bütün müfredatı değiştirmek ve çağa uydurmak gerekirken özel okulların artmasını sağlayacak kararlar almanın doğru bir uygulama olmadığına inanıyorum. Bu işin içinden çıkılmaz. Bu sistemin olmayacağının eğitim sektöründeki herkes farkında.