Ali Budak- Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından 2017 Ekim ayında açılışı gerçekleştirilen, 110 milyon liraya mal olan ve hatta İzmir'in çöpüne de talip olan Uzunburun Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi'nin arıtması olmasına rağmen kirli suyunu tesisin hemen yanı başındaki Mersin deresine akıttığı iddia edildi. Mahalle sakinlerinin de duruma tepki gösterdiğini belirten Menemen Çaltı Köyü Muhtarı Gürol Kaplan, 'Tesis önünde toplanarak, tesisin bıraktığı kirli su için acilen bir çözüm bulunması gerektiğine dikkat çekmeye çalıştık. Ancak hala bir çalışma başlamadı. Bu tesis daha yeni açıldı. Ancak kirli suyunu direkt doğaya bırakıyor. Bu kirli su ise Mersin deresinden Gediz Havzası'na ve yeraltı sularımıza karışıyor. Sonrasında ise sofralarımıza yiyecek olarak dönüyor' dedi.


Kirli su soframıza taşınıyor


Tesis önünde toplandıklarını ve tesisin bıraktığı kirli su için acilen bir çözüm bulunması gerektiğine dikkat çeken İzmir'in Menemen İlçesi Çaltı Köyü Muhtarı Gürol Kaplan, 'Bu tesis daha yeni açıldı. Ancak kirli suyunu arıtmadan direkt doğaya bırakıyor. Kirli su Mersin deresinden Gediz Havzası'na ve yeraltı sularımıza karışıyor. Bu karışım ise sofralarımıza yiyecek olarak dönüyor. Burada siyasi partisi, inancı ya da ideolojisi ne olursa olsun kimseye karşı değiliz. Doğamızı savunuyor ve geleceğimize sahip çıkmaya çalışıyoruz. Bu kirliliğe bir an önce son verilmeli. Şu anda yapılan havuzlar dolmuş durumda ama bundan sonra ne yapılacak? İşte direkt doğaya bırakılıyor. Başka ne yapacaklardı ki? Yeraltı sularımızı araştırdılar ve kirli çıktı. Kirli olma nedeni de işte doğaya bırakılan bu ağır metal kirliliği olan sudur' diye konuştu.

 

Gediz Ovası'nı kirletiyor


Belediyenin maliyetten kaçtığını ifade eden Kaplan, şöyle devam etti: Arıtma tesisindeki kirli su temizlenmeden doğaya bırakılıyor. Bu su ise Gediz Ovası'na gidiyor. Gediz Ovası'nın gerek yeraltı gerekse yer üstü sularına karışan bu ağır metal içerikli su ise doğrudan tarım ürünlerinin sulamasında kullanılıyor. Bu suyun doğaya salınmasına karşıyız. Biz bilmem kaç milyon liraya mal olan tesisin kapatılmasını talep etmiyoruz. Madem böyle bir tesis kuruldu sadece tesisin bu bıraktığı kirli suyu da arıtarak doğaya bırakmasını istiyoruz. Bu su geleceğimize karşı tehdit oluşturuyor. Ağır metal içeren bu kirli su, sırf maliyeti arttırıyor diye doğaya salınamaz.

 

Yağmurlu havada salınıyor


Kirli suyun doğaya bırakıldığının çevrede yaşayan vatandaşlar tarafından görülmemesi için büyük özveriyle çalıştığına dikkat çeken Kaplan, 'Tesis zehri doğaya bırakıyor. Belediyeden bir arkadaş ise ellerinde rapor olduğunu, bırakılan suyun atık su olmadığını savunuyor. Tabii inanırsanız! Bu pis suyun bir an önce engellenmesini istiyoruz. Bu kirli suyun doğaya bırakılmasının çekimlerini dahi nöbet tutarak gerçekleştirdik. Çünkü kirli su doğaya sürekli bırakılmıyor. Pazar günü gece yarısı, kimse olmadığı zamanlar ya da yağmur yağarken tesisten bırakılıyor. Bu bile düşünülmüş. Bu suyun temiz olduğuna siz inanır mısınız?' diye konuştu.
 

Sudan içen hayvanlar telef oldu


Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin vatandaşı mağdur ettiğini ve doğaya zarar verdiğini söyleyen Kaplan, sözlerini şöyle tamamladı: Manisa-Yunus Emre ilçesine bağlı Uzundere mahallesi ve civar mahalle sakinleri ile Uzunburun Katı Atık ve Düzenli Depolama Tesisi'nin bertaraf için kullandığı ağır metal kirliliği olan suyu Gediz Ovası'na bıraktığını yetkililere duyurmaya çalışıyoruz. Bu kirli su mahalle sakinlerine ve hayvancılıkla uğraşanlara da ciddi zarar verdi. Uzunburun mahallesinde yaşayan ve çobanlık yapan Ercan Türk adlı arkadaşımız, suyu içen hayvanlarının telef olduğunu söyledi. Bir an önce bu sorunun çözülmesi gerekiyor. İlla bir vatandaşımız ya da çocuğumuz öldüğünde mi işlem başlatılması gerekiyor? Bu ülkede sorunlar dile getirildikten sonra hemen çözüm için neden çaba gösterilmiyor? Arıtılmış su bu şekilde atıklarla doğaya bırakılır mı? Arıtılmış suyun içinde naylon, yemek tabağı ve plastik pislikler olur mu?