Uygulamaya ilk kez Yeni Bornova Mezarlığı ile başlanan sistem, vatandaşların yakınlarının mezarlarına “tek tuşla” ulaşıp tüm bilgileri görebilmelerini sağlayacak. Buca Gökdere, Kemalpaşa, Bornova Kokluca, Karabağlar Paşaköprü ve Karşıyaka Soğukkuyu mezarlıkları da Ocak ayından itibaren sisteme dahil edilecek.

Bilişim çağının teknolojik gelişimlerini halka yansıtmak amacıyla çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, hem mezarlık alanını planlamak hem de vatandaşların yakınlarının mezarlarına ilişkin bilgilere bilgisayar üzerinden kolaylıkla ulaşmasını sağlamak amacıyla Coğrafi Mezarlık Bilgi Sistemi’ni hayata geçirdi. İlk olarak Yeni Bornova Mezarlığı sisteme aktarılırken, sırasıyla Buca Gökdere, Kemalpaşa, Bornova Kokluca, Karabağlar Paşaköprü ve Karşıyaka Soğukkuyu mezarlıklarının da sisteme dahil edileceği belirtildi. Sistem sayesinde vatandaşlar, ziyaret edecekleri mezarların konumlarını bilgisayar ekranından görebiliyor, hızlı bir şekilde mezarlıktaki yerini tespit edip detaylı bilgiye ulaşabiliyor.

 
Mezarlıklara KIOSK yerleştirilecek

Mezarlık Bilgi Sistemi’ne İzmir Büyükşehir Belediyesi internet sayfası üzerinden ulaşıldığını belirten Büyükşehir yetkilileri, önümüzdeki süreçte mezarlıklara konacak KIOKS’lar ile ziyaretçilerin aradıkları mezarla ilgili bilgiyi buradan da öğrenebileceklerini söyledi. Yetkililer sisteme ilişkin şu bilgileri verdi:

“Bu çalışma kapsamında, mezar adaları ve mezar yerleri tek tek işaretlenerek veri tabanına aktarıldı. Belediyemiz Mezarlıklar Müdürlüğü’nde kullanılan Mefta Giriş programına ait sözel bilgiler ile grafik veriler eşleştirilerek bütün bilgilerin bir arada sorgulanabilmesi sağlandı. Aynı zamanda tüm mezarların fotoğrafları çekilerek sisteme aktarıldı. Sistem sayesinde mezarlıkların parselasyon çalışmaları yapılarak boş mezar yerleri tespit edilebilecek, eski mezarlarda gömü yapılabilecek yerler belirlenebilecek. Ayrıca mezarlık alanı içerisine yerleştirilecek KIOKS terminalleri vasıtasıyla ziyaretçilerin bilgilere ulaşması sağlanacak. Buca Gökdere ve Kemalpaşa mezarlıklarının ardından 2013 yılı Ocak ayında da Bornova Kokluca, Karabağlar Paşaköprü ve Karşıyaka Soğukkuyu mezarlıklarını sisteme dahil edeceğiz”.

Sistem nasıl kullanılıyor?

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin www.izmir.bel.tr adresinden “Mezarlık Bilgi Sistemi”ne giren kullanıcılar, vefat edenin sadece ismini girerek doğum tarihi, ölüm tarihi, mezar numarası, adası ve baba adı bilgilerine ulaşabiliyor. Harita üzerinde mezarın bulunduğu yeri gören kullanıcılar, yol tarifinin çıktısını yazıcıdan alabiliyor, aynı zamandan mezarın fotoğrafını da görebiliyor. Sistemde aynı gün içinde ölenlerin listesi de yayınlanıyor.