Bayraklı Belediyesi'nin sınırları içerisinde yer alan ve son yasayla köy statüsünden mahalleye dönüştürülen Doğançay'da oturanlar 5 Mayıs akşamı Hıdırıllez'i ateş üzerinden atlayıp kutluyor. Vatandaşlar 6 Mayıs'ta ise ilginç bir geleneği sürdürüyor. Vatandaşlar evlerinde hazırladıkları yiyecekleri yanlarına alarak köy mezarlarında yatan eş, dost ve akrabalarının mezarlarını ziyaret ediyor. Ardından yanlarında getirdikleri yiyecekleri yiyerek, içeceklerini tüketiyor. Mezar ziyareti yapan vatandaşlar, çoğu zaman kaybettikleri yakınlarının sevdiği yiyecekleri tercih ediyor.

Doğançay sakinlerinden Ayten Sel, bu geleneği atalarından gördüklerini ve devam ettirdiklerini belirterek, "Babam babasından görmüş. Dedem de kendi babasından görmüş. Her 6 Mayıs'ta ölmüşlerimiz için mevlit okunur. 6 Mayıs öncesi evde hazırlık yaparız. Sonra mezarlığa gelip bunları yer, içeriz. Sadece kendimiz tüketmeyiz. Buraya gelenlere ikram ederiz. Bu bizim geleneğimiz" dedi. Fatma Güneş ise "İki kızımı erken yaşta kaybettim. 6 Mayıs onların ölüm yıl dönümüymüş gibi hep buraya gelirim. Biz büyüklerimizden böyle gördük" diye konuştu.

GELENEKLERİNİ SÜRDÜRÜYORLAR

Bayraklı Belediye Başkanı CHP'li Hasan Karabağ, Bayraklı'da Türkiye'nin farklı illerinden gelen vatandaşların yaşadığını ve bu vatandaşların geleneklerini, göreneklerini asla unutmadığını belirterek, "İlçemiz yöre dernekleri açısından birinci. Bir şekilde İzmir'e, Bayraklı'ya göç edenler geleneklerini sürdürüyor. Doğançay Mahallemiz bizim için gerçekten önemli bir bölgemiz. Burada yaşayan vatandaşlarımız her 6 Mayıs'ta mezar ziyareti yapıyorlar. Yiyecekleri komşularıyla paylaşıyorlar. Geleneklerini devam ettiriyorlar" dedi.