Lütfü Dağtaş-Sayıları yüze yaklaşan amatör balıkçılar, teknelerini yıllardır 2. Balıkçı Barınağı'na bağlıyor. Mayıs'taki genel kurulda Kooperatif Başkanı seçilen Yasedin Çidem, iddiaya göre tekne sahiplerinin ödediği fiyatları arttırdı. Yer kirasının makul düzeyde kalmasını isteyen tekne sahipleri, 'Kooperatif Başkanı bu talebimizi kabul etmediği gibi etrafı tel örgüyle çevrili barınağa bizi sokmuyor ayrıca yerlerimize başka tekneleri bağlayacağı tehdidinde bulunuyor' dedi.

'Hiçbir hizmet almıyoruz!'

Mordoğan 2. Balıkçı Barınağı'nın imalata dayalı yapım eksikliği bulunduğunu aktaran amatör balıkçılar, bu yüzden teknelerini kayalara bağlamak durumunda kaldıklarını, kendi çabalarıyla yaptıkları derme çatma iskelelerden teknelerine düşe kalka ulaştıklarını belirterek, 'Su, elektrik, tuvalet, temizlik gibi hizmetlerden yararlanmadığımız halde Kooperatif Başkanı'nın bizlerden yüksek bağlama ücreti talep etmesinin mantığı yok. Bu nedenle Kooperatif Başkanı'nın önümüze koyduğu listedeki rakamlara itiraz ediyoruz' dedi.



Teknemizi satmayı düşünüyoruz


Mordoğan 2. Balıkçı Barınağı'nda teknesi bulunan amatör balıkçılar, yaşadıkları sorunla ilgili olarak şöyle konuştular: 'Kooperatifin Yasedin Çidem başkanlığındaki yeni yönetimi, karşımıza bir ücret listesi çıkardı ve bu listeye dayalı meblağları ödememiz gerektiğini bizlere söyledi. Anlaşmazlık üzerine taraflar olarak Karaburun Kaymakamının başkanlığında bir araya geldik. O toplantıda Tarım İlçe Müdürü de bizzat yer aldı ve yönetimin liste fiyatı uygulamaya kalkışmasının yersiz olduğunu söyledi. Kaymakam bey de, bizlerin 6  m. ye kadar olan teknelerden yıllık 300 lira, 6-9 m. arası teknelerden 600 lira, 9-12 m. arası teknelerden 900 lira alınması yolundaki önerimizin yerinde olduğunu vurgulayarak, başkan Çidem'e, 'sorunu bu çerçevede çözmek için yönetimini topla ve kararını al', şeklinde talimatı oldu ama bu talimat bugüne kadar yerine getirilmedi. Bunun dışında Kooperatif Başkanı, biz amatör balıkçılarla diğer balıkçılar arasında yerli-yabancı ayırımına gitti. Denizden yararlanmamız engellendiği gibi denizden soğuduk. Çoğumuz teknesini satmayı düşünüyor.'
 
Prosedürü uyguluyorum

SS. Mordoğan Su Ürünleri Koopertaifi Başkanı Yasedin Çidem ise, göreve geldiği güne değin amatör balıkçılardan gelişi güzel bağlama ücreti toplandığını belirlediğini, Kooperatif olarak böyle bir anlayışa dayalı uygulama yapamayacaklarını hatırlatarak, 'Devletin önerdiği liste fiyatından yüzde 35'e varan indirimler yapma hakkımız var. Bunu bir yana bırakın şikayetçi arkadaşların çoğu bugüne değin kendi önerdikleri üzerinden dahi bir ödeme yapmış değiller. Bizim kooperatif olarak çeşitli giderlerimiz söz konusu ve bu giderleri karşılamakta çok zorlanıyoruz. Kaldı ki, biz de bu barınağı devletten kiraladığımız için yılda dört taksit halinde o kira bedelini de ödememiz gerekiyor. Aslında bu gibi yerlerde profesyonel balıkçılara hizmet ön planda. Yer kalması halinde yönetim kurulu kararıyla amatör balıkçılara da yer tahsisi yapabiliyoruz. Şu anda şikayetçi amatör balıkçılar ödeme yapmadıkları için işgalci konumundalar. Hiç birisinin limana kaydı yok. Geçmişte teknelerini kimseye sormadan buraya bağlamışlar. Pazarlıkla önerdikleri parayı dahi ödemiyorlar. Fiyatları belirleyen devlet olduğu için biz ancak indirim hakkımızı kullanabiliriz. Teknelerini bir biçimde çıkarmaları durumunda yerlerine yeni tekneleri bağlar geçeriz. Şu anda bağlama ücretleri ödenmediği için devletin de gelir kaybı söz konusu' dedi.