Kentin uluslararası alanda tanıtımı ile EXPO adaylığına önemli katkılar koymaya çalışan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Avrupa'da müzecilik kültürü olan önemli kentlerle işbirliğine giderek ikili ilişkilerini daha sağlıklı zeminlere oturtmaya başladı. Bu alandaki son önemli adımlar, Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi (APİKAM) tarafından atıldı. Şubat ayında "Türkiye'de ve Avrupa'da kent müzeciliğinin gelişimi ve sorunları" konulu uluslararası çalıştaya evsahipliği yapan APİKAM, İtalya'nın Bologna, Hollanda'nın Amsterdam ve Portekiz'in Lizbon kentleriyle de temaslara başladı.

Önce Bologna

APİKAM'ın yürüttüğü "Kent Müzeciliği Üzerine Üç Taraflı İşbirliği" adlı proje çerçevesinde, öncelikle İtalya'nın Bologna kentinde çalışmalar yapıldı. "Kent Müzeleri" başlıklı çalıştaya katılan İzmir ekibi, "Doğu Akdeniz'in Işığı İzmir" adlı sergiyle de görsel bir tanıtım fırsatı buldu. Bologna Sanayi Mirası Müzesi'ndeki etkinliklere İzmir Büyükşehir Belediyesi adına Genel Sekreter Yardımcısı Serpil Baran, Kültür ve Spor Dairesi Başkanı Murat Özel ve APİKAM Müdürü Dr. Oktay Gökdemir de katıldı.

Avrupa Müze Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı Masasimo Negri, Bologna'da yapılan etkinliklerin, İzmir'i ve İzmir'in kent kültürünü daha yakından tanılarına olanak sağladığını belirterek, "Çok kültürlü bir kent olan İzmir'in, Akdeniz çanağı içindeki önemini bir kez daha anımsamamıza yardımcı oldunuz. Sergi ve çalıştay, Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki kültürel diyaloğun ve işbirliği olanaklarının geliştirilmesinde ve İtalyanlar'ın İzmir'i daha yakından tanımalarına da çok önemli katkılar sundu" diye konuştu. "Akdenizli İzmir"in, Doğu Akdeniz'in liman kentleri içindeki tarihsel önemini vurgulayan "Doğu Akdeniz'in Işığı İzmir" sergisi, Ekim ayına kadar Bologna Sanayi Mirası Müzesi'nde açık kalacak. Söz konusu sergi, aynı temayla Temmuz ayından itibaren bu kez Portekiz'in başkenti Lizbon'da izleyicilerin beğenisine açılacak.

İzmir müzeciliği Amsterdam'da tanıtıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi (APİKAM), Avrupa'nın en eski müzeleri arasında yer alan Amsterdam (Hollanda) Müzesi'ni de ziyaret ederek bilgi alışverişinde bulundu. APİKAM heyeti, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilen, AB-Türkiye Kültürlerarası Diyalog – Müzeler Hibe Programı kapsamında "Kent Müzeciliği Üzerine Üç Taraflı İş Birliği" adlı proje çerçevesinde Amsterdam'a giderek, EXPO sürecinde kentin tanıtılmasına da katkı sağladı.

Bologna Sanayi Mirası Müzesi'nden Melissa LaMaida, Lizbon Kent Müzesi'nden Joanna Sousa Monteiro, Amsterdam Müzesi'nden Paul Spies (Müdür) ve Annemarie de Wildt'in (küratör) katıldığı toplantıda çeşitli sunumlar yapıldı, görüş alışverişinde bulunuldu. Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi'ni temsilen bu toplantıya İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Şube Müdürü Veysel Çıldır, Proje Uzmanı Özgecan Köker ve Proje Asistanı Güliz Çapar katıldı. Program çerçevesinde, Hollanda-Türkiye ilişkilerinin 400. yılına ithafen hazırlanan Osmanlı sergisi de Amsterdam Müzesi içerisinde ziyaret edildi.

EXPO hedefine katkı

Kent Arşivi ve Müzesi Müdürü Dr. Oktay Gökdemir, İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi tarafından sürdürülen İzmir'in tarihsel ve kültürel belleğini tanıtım amaçlı çalışmalarının, Avrupa'nın çeşitli kentlerinde yapılan çalıştaylar ve sergilerle uluslararası boyuta taşındığını söyledi. Gökdemir, "Bu çalışmalar, EXPO 2020'nin İzmir'in kazandırılmasında da çok faydalı sonuçlar getirecek" dedi.