Yaşar Üniversitesi (YÜ) Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Gürkan Tekman’ın Türkiye’de öğrenim gören üniversite öğrencileri arasında gerçekleştirdiği ‘müzik beğenileri’ konulu anket çalışmasında çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Yaklaşık 250 öğrencinin katıldığı ankete göre evrensel niteliklere sahip gençler klasik, caz ve özgün müzik türlerini tercih ederken; muhafazakar ve gelenekçi yapıdaki gençler rock ve metal tarzı müzik türlerini dinlemeyi reddediyor.

Kişilerdeki müzik beğenisinin nasıl şekillendiğinin son 10 yıl içinde dünyada en çok araştırılan konular arasında yer aldığını ifade eden Yaşar Üniversitesi (YÜ) Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Gürkan Tekman Türkiye’de 250 üniversite öğrencisi arasında gerçekleştirdiği müzik beğenileri konulu anket çalışması hakkında bilgi verdi. Aynı zamanda Avrupa’nın saygın bilim toplulukları arasında yer alan  European Society for the Cognitive Sciences of Music (Avrupa Bilişsel Müzik Bilimleri Derneği) üyesi olan Prof. Dr. Hasan Gürkan Tekman ülkemizde kültürel kimlik ile müzik beğenisinin bağdaştığını söyledi.

Hangi genç, ne dinliyor ?


Ankette gençlerin ‘siyasi görüşünüze uygun müzik dinler misiniz’, ‘Türkiye’deki müzik kimliğimizi oluşturmada etken midir’, ‘ne tür müzik dinlersiniz’, ‘gelenek, kendini yönlendirme, evrensellik gibi değerler sizin için ne kadar önemlidir’ gibi sorulara yanıtlar verdiğini ifade eden Tekman, “Anket sonuçlarına göre kendini yönlendirmeye açık ve haz arama değerlerine sahip gençler; klasik, caz, rock, metal türü müzikleri, başarı ve güç gibi değerlere sahip gençler; pop, hip-hop müziği,  iyi niyetlilik ve evrensellik değerlerine sahip gençler de klasik müzik, caz ya da özgün müzik türlerini tercih ediyorlar.  Muhafazakar ve gelenekçi  yapıdaki gençlerin ise rock,metal tarzı müzikleri onaylamadıkları sonucu ortaya çıktı. Türkiye’de topladığımız bu verilerle ilgili bulguların bir kısmı 23 Temmuz’da Selanik’te gerçekleştirilecek uluslararası müzik kongresinde sunulacak” dedi.

Türkiye’deki anket çalışmalarının yanı sıra uluslararası bir ekiple 6 farklı ülkeden gençlerle de bir çalışma gerçekleştirdiklerini ifade eden Tekman müziğin duygu durumunu düzenlemekten kültürel kimliği desteklemeye, dansa eşlik etmekten politik görüşleri ifade etmeye kadar on temel işleve hitap ettiğini fakat hangi işlevin ne kadar önemli olduğunun hem kültürler arasında hem de aynı kültürde yaşayan kişiler arasında farklılık gösterdiğini söyledi.