Gülçin Karaegemen- Eğitimciler bir taraftan eğitimde yaşanılan aksaklıklar sebebiyle oluşan kaos ortamı içerisinde mesleklerini yerine getirmeye çalışırken, bir taraftan da 4+4+4 eğitim sisteminin uygulamaya koymasından dolayı oluşan norm fazlası sorunları ile uğraşıyor. Milli Eğitim Bakanlığı ise, yarattığı norm fazlası sorununu sürgünler ile aşmaya çalışıyor. Öğretmenlerin norm fazlası durumuna düşmesini değerlendiren eğitim sendikalarının görüşü ise öğretmenlerin mağdur edildiği konusunda birleşiyor.

Türk Eğitim Sen 1 Nolu Şube Başkanı Merih Eyyüp Demir yaptığı açıklamada, kademeli geçiş uygulamasıyla öğretmenlerin norm kadro sayılarında değişiklikler meydana geldiğini, özür grubunda norm bulunmayan İzmir'de ise İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından norm fazlası öğretmenlerin yer değiştirme işlemlerinin tamamlanmasının istendiğini vurguladı.

İzmir'de ihtiyaç fazlası bulunan öretmen sayısı 1397 olduğunu açıklayan Demir, bu uygulamadan etkilenecek öğretmenlerin halen faal olarak görevlerine devam ettiğini belirterek, "Kademeli geçiş ve seçmeli dersler nedeniyle norm güncellemelerinin yapıldığı Haziran ve Eylül aylarında norm sayıları her yıl değişiklik gösterecek ve her yıl yeniden norm işlemleri yapılmak durumunda kalınacaktır. Bu durumun sorumlusu öğretmenlerimiz değildir" şeklinde konuştu.


Zorunlu tercih

21-25 Ocak tarihleri arasında tercih yapmayan öğretmenler için re'sen atama yapılarak, ihtiyaç bulunan eğitim kurumlarına yönlendirileceğini kaydeden Başkan Demir, henüz 2012-2013 eğitim öğretim yılı bitmeden öğretmenlerin norm fazlası olduğu için tekrar okul tercih etmek zorunda bırakılmasına tepki göstererek, öğretmenlerin adeta sürgün edildiğini söyledi. "Norm fazlası durumda olan öğretmenlerimiz 2012-2013 eğitim öğretim yılı sonuna kadar görev yaptıkları okullarında çalışmaya devam etsinler" diyerek çağrıda bulunan Demir, haziran ayı sonunda 2013-2014 eğitim öğretim yılı için norm belirleme işlemleri yapılacağını hatırlatarak, "Kademeli geçiş uygulaması ve seçmeli dersler nedeniyle norm sayıları değişecek. Dört ay sonraki durum şimdiden belli iken hangi akla hizmet öğretmenlerimiz mağdur ediliyor. Haziran ayı sonunda yapılacak norm belirleme işlemleri sonucuna göre yaz döneminde yer değişiklikleri işlemleri yapılsın" dedi.


Kalıcı çözümler bekliyoruz

Eğitim Sen İzmir 6 Nolu Şube Başkanı Duran Sınacı ise norm fazlasını eritmek adına, yan alanı tercih etmek isteyen öğretmenlere hiçbir belgesi olmadan zihinsel engelliler, teknoloji tasarım gibi alanlara geçiş hakkı tanındığını ve eğitimde yaşanan kaosların daha da arttırıldığını söyledi. 4+4+4 eğitim sistemi ile eğitimde yaşanan sorunların daha derinleştiğini vurgulayan ve sistemin on binlerce öğretmeni norm fazlası durumuna düşürdüğünü aktaran Sınacı, norm fazlası öğretmenleri yan alan değişikliğine zorlandığını ve bu durum sonucunda öğretmenlerin perişan olduğunu dile getirdi. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından illere yazı geldiğini ve bu yazıda alan değişikliği iptalinin sadece iller arası tercih yapanları kapsadığını kaydeden Sınacı, açıklamasında şunları söyledi: "Alan değişikliği iptalinin sadece il dışı olacak şekilde dar tutulması ve öğretmenlere 'geldiğiniz illlere geri giderseniz iptalinizi yaparız' denilmesi, bakanlığını personal politikalarının da iflas ettiğinin kanıtıdır. Milli Eğitim Bakanlığı tüm eleştirilere rağmen yanlışta ısrar etmektedir. Bakanlığın öğretmenlerin yaşadığı mağduriyeti görmezden gelerek, 'benim dediğim olacak' inadının bedelini  norm fazlası ve alan değişikliği mağduru öğretmenlere ödetmek istemesi kabul edilemez. Bakanlığa sorunlara daha kalıcı çözümler bulması adına çağrıda bulunuyoruz."