Lise öğrencisi olan 17 yaşındaki Tonbul, tatil için gittiği İstanbul’da Gezi Parkı olaylarına katıldı. Nereden geldiği hâlâ belirlenemeyen bir biber gazı kapsülünün başına isabet etmesi sonucu beyin kanaması geçirdi. Üç kez ameliyat edildi, 21 gün yoğun bakımda kaldı. Kafatasının bir bölümü alınan Tonbul, eskisi gibi olmasa da sağlığına kavuştu. Konuşma güçlüğü çeken Mustafa Ali Tonbul, bu defa İzmir'de Gündoğdu Meydanı’nda dört arkadaşıyla kurduğu çadırın kaldırılmasına karşı çıktığı için hakkında açılan davada dün mahkum oldu. İzmir 4. Çocuk Mahkemesi'nde görülen davada dört lise öğrencisi, kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılmak suçundan 3 ay 10’ar gün hapis cezasına çarptırıldı.

Kendisine verilen hapis cezasını değerlendiren Tonbul, “Zaten böyle bir sonuç bekliyordum, o nedenle mahkemeye girmedim. Berkin Elvan’ın katilleri belli, onları niye yargılamıyorlar? Ben adalet istediğim için oraya gittim. Beni ve dört arkadaşımı yargılıyorlar. Bana 3 ay değil, ömür boyu hapis cezası da isteseler mücadeleye devam edeceğim.” dedi. Kendisine hapis cezası verilirken yaralanmasına sebep olan polisin hiçbir ceza almaması "düzenin adaleti" olarak ifade eden Tonbul, “Düzenin adaletinden başka bir şey beklenmez. Beni vuran polis elini kolunu sallayarak geziyor şu an ama hep böyle olmayacak. Bu düzenin adaleti değil de onu bizim adaletimiz yargılayacak, bunu bilsin.” diye konuştu. Adaletin yerini bulması, ezilenlerin ezilmemesi, burjuvanın kök salmaması için mücadele ettiğini de kaydeden Tonbul, ileriye dönük bir hayali olmadığını da söyledi. Adaletin ve mahkemelerin tarafsız olmadığını sözlerine ekledi.

'ADALETE GÜVENİMİZ TAMAMEN YOK OLDU'

Babası Mehmet Tonbul da, “Gerçek adaletin yerini bulmasını bekliyoruz. Şu anda sahte, bizi yönetenlerin istediği gibi bir adalet sistemi var. Biz halk için adalet istiyoruz. Biz de halkız, benim oğlum da halk, insan. Gerçek adaletin yerini bulmasını istiyoruz.” dedi. Polislerin yargılanması gerektiğini düşündüklerini ancak bunun böyle olmayacağını bildiklerini ifade eden Tonbul, “Çünkü düzen, sistem bu şekilde işliyor. Bu polislerin tamamının yargılanması gerekiyor. Gezi olaylarında sadece benim oğlum vurulmadı, 14 yaşındaki Berkin Elvan katledildi, Abdullah Cömert, Ethem Sarısülük hayatını kaybetti. Biz hepsi için adalet istiyoruz. Bu polislere bu emri verenlerin tamamının yargılanmasını istiyoruz, biz halkız.” diye konuştu. Oğlunun ceza almasının kendisini hayal kırıklığına uğratmadığını, şoke ettiğini vurgulayan baba Tonbul, “Hayal kırıklığı ne demek, şoke oluyorsun. Trajikomik bir olay. Gezi, insanların sıkıntılarının doruğa ulaşmasının ardından patlama noktasıdır. Gezi’ye bir baba olarak bend e destek verdim. Asgari ücretin 860 lira olduğu bir ülkede, emekli maaşının bin lira civarında gezdiği bir ülkede biz ne isteriz? Adalet isteriz.” dedi. Mehmet Tonbul, yargıya güvenmediklerini, oğluna verilen hapis cezasının ardından adalete güvenlerinin tamamen yok olduğunu dile getirdi.