İzmir İl Tarım Müdürlüğü, İzmir Ticaret Borsası, Ziraat Mühendisleri Odası ve kontrol sertifikasyon kuruluşları temsilcileri, organik gıdaya ulaşmak isteyen tüketicileri “Ekopazar”a davet etti.

Her geçen gün ürün çeşitliliğini artıran ekolojik pazara Afyon ve Muğla gibi illerden üreticiler de gelmeye başladı. Muğla Köyceğiz'den pazara gelen üretici Neşet Yener, haftada bir gün İzmir'e gelip ürünlerini sunmaktan mutlu olduğunu söyleyerek organik pazarların artmasını istedi. Neşet Yener, Muğla ve civarından kendisi gibi organik üreticilerinin İzmir'e gelmek için hazırlık yaptığını da ifade etti.

SIKI DENETİM VAR


Ekolojik pazarda ürünler, tezgahlardaki yerlerini almadan önce sıkı bir denetimden geçiriliyor. Organik olup olmadıkları kontrol edildikten sonra alana girmesine izin verilen ürünler, bez, kağıt ya da doğada yok olan özel ambalajlarda, hiçbir kimyasala maruz kalmamış sağlıklı tezgah örtüleri üzerinde tüketiciye ulaşıyor.

Büyükşehir Belediyesi tarafından çok sıkı denetlenen ürünler, ilk olarak “henüz tarladayken” organik sertifikalandırma kuruluşları tarafından inceleniyor ve “organik ürün” belgesi veriliyor. Ardından “organik ürün” belgesi olsa bile, tüm ürünler Ekopazar İzmir girişinde “Karantina Bölgesi'ne alınıyorlar ve Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) uzmanları tarafından kontrolleri yapılıyor. ETO uzmanlarının oluşturduğu komisyon, Karantina Bölgesi'nde ürünlerin öncelikle sertifikalarına bakıyor, bilgisayar sisteminde kontrol ediyor ve belgelerinde yer alan ağırlık, tür gibi özelliklerini karşılaştırıyor. Bütün şartları yerine getiren üreticilerin ürünleri pazardaki yerlerini alıyor. İncelemeler sırasında “organik olduğundan şüphe duyulan” ürünler pazara alınmıyor ve tahlil için Ege Üniversitesi bünyesindeki ulusal ve uluslararası akreditasyon belgesine sahip laboratuvarlara gönderiliyor.

PAZAR ALANI DA ORGANİK


Ekopazar Bostanlı'nın sadece ürünler bazında değil, pazar alanının kendisinin de “organik” olarak tescil edildi. IMO Kontrol ve Sertifikasyon kuruluşu tarafından yapılan denetimlerle Ekopazar İzmir, ürünlerin yanı sıra pazar alanının kendisi de “organik” belgesi alarak Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdi.