Orman Bölge Müdürlüğü’nün İzmir ve Manisa illerini kapsayan 1 milyon hektarlık ormanlık alanı koruma mücadelesinde, yangın harekat merkezi çok önemli bir rol oynuyor. Gelişmiş bir teknolojik donamına sahip bu karargahta araç takibi ve kritik bölgelerdeki bir sigara dumanına karşı bile hassas olan kamera sistemi bulunuyor. Bu sayede yangın erkenden tespit edilip, alevler büyümeden kara ve hava ekipleri ile anında müdahale ediliyor. Yapılan müdahale canlı olarak izlenebiliyor. Bu sistem sayesinde uçaklar ve helikopterler anında bulundukları yerlerden kalkıp, 10 dakikanın altında bir sürede yangına müdahale edebiliyor. Böyle anlarda bu karargahta büyük bir hareketlilik yaşanıyor. Uçak ve helikopterlerin sortileri Ankara’daki Orman Genel Müdürüğü’nden de aynı sistemle anında izleniyor.

Kavurucu sıcakların hüküm sürdüğü bu günlerde ekiplerin hassas bölgelerde alarm durumunda beklediğini belirten İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, "Bölgemizde yılda ortalama 2 bin yangın çıkıyor. Uydudan araç ve dumanı anında haber veren kamera sistemi, müdahale hızımızı arttırıyor. Yangınlara 10 dakikanın altında bir sürede müdahale edebiliyoruz. Hassas noktalarda, geniş bir alanı tarayabilen 12 ayrı kamera bulunuyor" dedi.

Aydın, araç takip siteminden gece de faydanıldığını, yangına en hassas bölgeler olan Spil Dağı, Narlıdere, Balçova, Buca, Seferihisar, Menderes, Çeşme, Dikili, Foça, Karşıyaka Yamanlar’da sigara dumanı görülse dahi harekete geçtiklerini kaydetti. 4X4 arazi araçlarının da ulaşılması zor arazilerde erken müdahalede önemli bir rol oynadığını belirten Aydın, "Yangına hassas bölgelerdeki tüm ekiplerimiz, bina içlerinde değil gün doğuşundan akşam hava kararıncaya kadar ormanda ağaç altında bekliyor. Yangınlara karşı 66 gözetleme kulesi, 80 arazöz, 33 su ikmal aracı, 17 dozer, 15 yer ekibi, 42 müdahale aracı, 5 ton su atabilen 1 adet amfibi uçak, 1.5 ton su atan 4 adet Türk kuşu uçağı, 4 su atan, 1 de koordinasyon helikopteri ile mücadele ediyoruz. Bin 176 personel görev yapıyor" diye konuştu.

İbrahim Aydın, 2012 yılı içinde bugüne kadar gelen ihbar sayısının 582 olduğunu, vatandaşların da duyarlığının artığını belirterek, "Bu ihbarlardan 435’i, Alo 177 Yangın İhbar Hattı’na geldi. 80’i kuleden, diğer ihbarlar da 67 tane. 2012 yılında bugüne kadar 542 yangın meydana geldi. Bu yangınlarda 107 hektar orman dışı, 126 hektar orman alanı yandı. Eğer orman dışındaki yangınlara zamanında müdahale edemezsek bu yangınların ormanlık alanlara sıçrama tehlikesi var" dedi.