Sürece katkı amacıyla düzenlenen geziye katılanlar, Diyarbakır’dan mutlu ve umutlu döndü. Başkan Kocaoğlu’nun önderliğinde yapılan Diyarbakır ziyaretinden çıkan ortak görüş ise, “Barış, kardeşlik ve umut” oldu.

İşte o görüşlerden bazıları:

İzmir Barosu Başkanı Sema Pektaş:

“Barışa, kardeşliğe ihtiyacımız var”


“Ziyaret benim için çok olumlu. Biz ortak bir tarihin çocuklarıyız. Bu topraklarda yaratılan medeniyetleri bizler aldık. Ama gelecek nesillere aktarma borcumuz var. Dolayısıyla bu medeniyetleri birer dostluk duygusu içinde kuşaklara aktarma sorumluğu içinde kardeşliği, dayanışmayı, bir arada olmayı, bu medeniyetleri, bu kültürleri korumayı, yaşatmayı, devretmeyi bilmeliyiz. Barışa, kardeşliğe ihtiyacımız var. Bu zenginlikleri yaşamak için ihtiyacımız var. Bu gerçekten önemli bir adım. Bizim borçlarımızı hatırlattığı için, bizim kardeşliğe ihtiyacımız olduğunu hatırlattığı için önemli bir ziyaret bu ziyaret”

 
Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi:

“Tarihi bir ziyaret”


“Bizim için çok önemli bir ziyaret. İzmir’in bütün renklerini Diyarbakır’da görmek bizim için çok anlamlı. İzmir’in bütün renkleriyle Diyarbakır’ın bütün renkleri bir araya geldi. Aslında Türkiye tablosunu ortaya çıkardı. Bizler aynı bahçenin farkı renkleriyiz. Farklı çiçekleriyiz. Dolayısıyla bu bizim zenginliğimiz. Bugün Diyarbakır’daki tablo çok anlamlıdır. Tarihi bir ziyarettir. İki toplumun birbirini daha iyi tanıması, anlaması açısından da çok büyük katkısı var. Birbirimizi anlayarak bütünleşebiliriz”

 
Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ESİAD)

Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Akgerman:

“Aziz Bey’i kutluyorum”


“Buraya ön yargı ve peşin hükümle gelmedim. Aklımda herhangi bir şekilde değerlendirme de yapmadım. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun daveti olduktan sonra İzmir olarak güzel bir resim vermemiz gerekiyordu. Aziz Bey’in bu çıkışına tek yürek olup destek vermemiz gerektiğini düşündüm. Çok ciddi bir katılımla buradayız. Çok güzel bir hava esiyor. Köşeli beyanatlardan kaçınıldı. Hoşgörü ve kaynaşmaya hazır iki büyük grup var. Bu anı yaşayabilmemiz herkese huzur verdi. Anketlerde Karadeniz ve Ege bölgesi bu süreci yeterince desteklemeyen iki bölge olarak sivrildi. İzmir de Ege’nin lideri kenti olduğuna göre, seçilmiş belediye başkanıyla böyle bir heyetin oluşturulmuş olması, buraya bir destek amacıyla büyük bir kafileyle gelinmiş olması ve burada soluduğumuz hava, umarım başka gruplara da örnek olur. Aziz Bey’i kutluyorum.”

 
Ege Genç İşadamları Derneği Yönetim Kurulu (EGİAD) Başkanı Seda Kaya:

“Çok pozitif karşılandık”


“Diyarbakır’da çok pozitif bir ortamla karşılaştık. Diyarbakır heyeti tarafından çok güzel duygularla karşılandık. Beklediğimizin de üstünde bir misafirperverlik gösteriyorlar. Umuyorum, süreç içinde faydası olan bir gezi olur.”

 
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Zekeriya Mutlu:

“Çok umutlandım”


“Esnaf teşkilatı olarak başlatılan barış sürecini çok önemsiyoruz. Bir coğrafyada barış ve kardeşlik içinde yaşanması gerekiyor. Buraya gelişimiz, bu düşüncelerimizin bir gereğidir. Başta Aziz Kocaoğlu olmak üzere buna neden olanlara çok teşekkür ediyorum. Burada her iki başkanın konuşmalarından ve havadan çok umutlandım. Buradaki insanlarla da kucaklaştık”

 
TMMOB İzmir İl Koor. Kurulu Başkanı Ferdan Çiftçi:

“Bu işi yerel yöneticilerin yapması çok önemli”


 “Ziyaret çok güzel bir ortamda, tam bir dost kardeş havasında geçti. Kentlerin ve kentlilerin yakınlaşması anlamında bu işi çok önemsiyorum. Bunun ne kadar doğru bir iş olduğunu söyleyebilirim. Bu işin yerel yöneticiler tarafından, genel siyasetten ayrı bir tavırla bu şekilde yapılmış olması çok önemli.  İzmir’i çok geniş bir şekilde temsil eden bir yapıyla buraya gelinmiş olmasının ne kadar doğru olduğunu burada görmüş olduk”

 
Bornova Belediye Başkanı Prof.Dr. Kamil Okyay Sındır:

“Burada siyasi rant yok”


“Bence ziyaret amacına ulaştı, hatta beklenenin de çok çok üzerine çıktı. İzmirlilerin, Diyarbakırlı kardeşlerimize karşı sevginin büyüdüğünü düşünüyorum. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’e çok güçlü bir ekiple iade-i ziyaret yaptı. Ben bunu hükümetin barış süreci kapsamında görmüyorum, çünkü onu siyasi bir mesele olarak görüyorum. Burada esas olan, bunu siyasi bir rant meselesi yapmak değil. Bunu samimi olarak iki kent halkı arasında yapmak. Burası, bizim memleketimizin çok özel, 8 bin yıllık geçmişi olan, 33 medeniyetin getirdiği, yeşerttiği kültürler merkezi bir kent. Sevgi bağını ancak paylaşarak yüceltebiliriz. Birbirimize dokunarak, konuşarak, araya aracı sokmadan, doğrudan iletişime geçerek, yaşamın mutluluğunu, hazzını, barışı, kardeşliği yaşabiliriz. Biz İzmirimiz’i hep demokrasinin, barışın kalesi diye ifade ediyoruz. Biz böyleysek, ülkemizin dört bir yanına ışığımızı yaymak istiyorsak, değişik zamanlarda her şehirde çeşitli etkinliklere bir araya gelmek gerekiyor.”

 
Selçuk Belediye Başkanı Vefa Ülgür:

“Türkiye’de özgürlükler sorunu var”


“Ziyaret olumlu geçti. Sıcak karşılandı ekibimiz. Türkiye’nin üçüncü bir yola ihtiyacı var. Barışı isteyenler ve istemeyenler diye ülke bölünmeye çalışılıyor. Oysaki onun altı boş, onun altının doldurulması gerekiyor. Türkiye’de mesele sadece Güneydoğu ve Kürt sorunu değil. Türkiye’de çok ciddi özgürlükler sorunu, hukuk sorunu var. Dileğim barış naraları atanların, bu bölge halkının umutlarını boşa çıkarmamalarıdır. Boşa çıkarırlarsa gerçekten çok büyük hayal kırıklığı yaşanır.”

 
Balçova Belediye Mehmet Ali Çalkaya:

“Bu ülkenin insanları kardeş”


“Diyarbakır’ı çok yıllar önce görmüştüm. Bugünkü ziyarette ise çok gelişmiş buldum. Bu ülkenin sınırları içinde bir kenti ziyaret ediyoruz. Bizim kültürümüzü burada tanıtıyoruz. Biz de bir çok insanı tanıma fırsatı bulduk. Önyargılarla değil, çünkü çok farklı bir dünya. Bu ülkenin insanları kardeş. Bu yüzden bu ülkenin insanlarının birbirini tutması gerekiyor. Ben geziden çok keyif aldım.”

 
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer:

“Barışa yerelin katkısı büyük olacak”


“Diyarbakır ziyaretinden çok memnunum. Bence çok tarihi bir an. İzmir ve Diyarbakır’ın bu kadar yakınlaşması, üst düzeyde her anlamda katılımın olması çok değerli çünkü barışın bu memlekete liderlerin imzalayacağı kağıtlarla gelmeyeceğini,  yerelin çok büyük katkı koyması gerektiğini düşünüyorum. Bu anlamda, Aziz Başkan’ın Sayın Osman Baydemir’le birlikte yaptıkları bu girişimin çok önemli olduğunu düşünüyorum.”

 
Narlıdere Belediye Başkanı Abdul Batur:

“Bu yol, güzel bir yola doğru gidiyor”


“Gezi, samimiyet, duygusallık ve barışı isteyenlerin bir arada olduğu bir ziyaret. Yerel halkın önderleri olan yerel yöneticilerin bu işte öncü olmasının, hangi aşamaya getirdiğini hepimiz görüyoruz. Türkiye’de herkes barış istiyor. Barışın koşullarını doğru tespit etmek ve buna doğru yol almak gerekiyor. Burada iki büyükşehir belediye başkanımız ve sivil insiyatifin ne kadar kaynaştığını görüyoruz. Bu yol, güzel bir yola doğru gidiyor. Burada da yerel yönetimlerin bir nebze katkısı olursa iyi bir çalışma olacak diye düşünüyorum.”