Ali Budak- İzmir Mimarlık Merkezi’nde ‘Mimarlar İş dünyası ile Buluşuyor’ başlıklı panele mimarlar ve iş dünyasının önde gelen isimleri katıldı. Panelde konuşan Ege Tütün İhracatçıları Birliği Başkanı ve İZTO Başkan Adayı Mahmut Özgener, İzmir’in en büyük eksikliğinin ortak akıl ile yönetilmemesi olduğuna dikkat çekti. Özgener, ‘Bir işi yapacaksam, işi bilenleri dinlerim. Bu şehrin sorunlarını çözmek istiyorsak, kurumları dinlemek gerekir. ‘Ben bilirim’ anlayışını terk etmeliyiz’ dedi.

İzmir’in ciddi altyapı eksikleri var

İzmir’in 8 bin 500 yıllık bir kent olduğunu vurgulayan Özgener, bunun hem avantaj hem de dezavantajları beraberinde getirdiğini kaydederek, ‘Maalesef bazı fiziksel alt yapı eksiklikleri, planlama konusunda eksiklikler ve özellikle de çevre - yapılaşma konusunda çeşitli sorunlar ile karşılaşılıyor. Bu nedenle İzmir’de meslek örgütlerinin deneyimi, mimarlarımızın bilgi birikimi ve çözüm bulma yeteneği ile çok daha önemli bir rol üstlenmesi gerekir’ dedi.  

Sorunlar ortaklaşa çözülmeli

İzmir’de pek çok iş ve yatırım alanı bulunduğunu belirten Özgener, şöyle konuştu: İzmir’in hak ettiği potansiyele erişmesi için yatırım alanlarının genişletilmesi, yeni çekim merkezleri ve yaşam alanları oluşturulması gerekiyor. Ancak bunları hayata geçirken iki temel prensibimiz olmalı; birisi kentin önüne uzun vadeli hedefler koymak ve kenti buna göre planlamak, günübirlik çözümlerden uzak durmak; ikincisi ise, bu çalışmaları yaparken şehir plancıları, mimarlar, inşaat sektörü paydaşları ve kentin meslek örgütleri ile yerel yönetimlerin aynı masa etrafında bu çalışmayı yapmasının önünü açmak.

‘Örnek projeler tartışılsın’

İzmir’in artık sıradan yerel projeleri tartışmaktan vazgeçmesi gerektiğini de belirten Özgener, ‘İzmir uluslararası örnek projelerin tartışıldığı bir kent haline gelmeli. Bu kentin mimarları, mühendisleri iş dünyası ile el ele ortak bir anlayışla bu şehre dev projeler yapılmalı. Bunu gerçekleştiriken de, kentte bulunan sivil toplum örgütlerinin hassasiyetleri dikkate alınmalı’ diye konuştu.

‘Kemeraltı, şehrin niteliğini yükseltir’

Kentin en değerli alanlarından olan Tarihi Kemeraltı Çarşısı’ndaki, metruk hale gelmiş tescilli binaların yeniden yaşama kazandırılması gerektiğini de vurgu yapan Özgener, şöyle konuştu: Tarihi alanların yaşanabilecek hale gelmesi bu kentin yaşam niteliğini yükseltecek önemli unsurlar. Bu alanlarla ilgili hep birlikte en kısa zamanda en uzun yolu nasıl alırız onun için düşünmeli ve çalışmalıyız.

Dönüşümde estetik vurgusu

Kentsel dönüşüm konusuna da değinen Özgener, ‘Herkesin üzerinde uzlaştığı, herkesin tam olarak bilgilendirildiği, şeffaf süreçlerle yönetilen, planlar ve projeler konusunda herkesin görüşünün alındığı, tüm paydaşların çıkarlarının dikkate alındığı adımlarla yürümeli. Kentsel dönüşüm yıllardır bu şehrin gündeminde tartışılıyor başarılı ve başarısız örnekleri var. Ancak bu konuda kısa – orta ve uzun vadeli bir plan yapmak önemli’ diye konuştu.

‘Üretimi şehrin dışına çıkaralım’

İzmir’in yeşil alanlarının azlığına dikkat çeken ve yeşil alanların artması gerektiğini vurgulayan Ege İhracatçılar Birliği Koordinatör Başkan Vekili Emre Kızılgüneşler ise şunları söyledi: Bu şehirde o kadar çok güzellik var ki konsatirasyonumuzu olumlu yönde etkiliyor. Bu şehrin korunması iş dünyasını da yakından ilgilendiriyor. Aslında İzmir’de şehrin içindeki üretim bir tık şehrin dışına çıkarılmalı. Bunu yapabilirsek çok daha iyi olacak.