Ali Budak- Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün 2 günlük İzmir ziyaretinin son durağı İzmir Ticaret Borsası oldu. İzmir Ticaret Borsası ve Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi işbirliğinde sürdürülen ‘Türk Tarımının Global Entegrasyonu ve Tarım 4.0’ toplantısı İTB Yeni Meclis Salonunda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü’nün katılımıyla gerçekleştirildi.


‘İşimiz, gücümüz tarım’


İzmir'in Küçük Menderes, Bakırçay, Gediz havzalarıyla toplam 327 bin hektar büyüklüğündeki ekilebilir alanıyla tarım cenneti olduğunu vurgulayan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, ‘İzmir ve çevresinde, yılda 3 kez ürün almayı sağlayan bereketli topraklar bulunuyor. İşimiz, gücümüz tarım. Bu binada çalışan herkes, 127 yıldır tarımsal üretimin hak ettiği değere ulaşması için emek sarf etti. Şunun da farkındayız. Tarımın sorunları artık sadece Tarım Bakanlığı'nın çözeceği konu olmaktan çıkalı çok oldu. Ekonomik sıkıntıları, enflasyonda yaşanan sıkıntıları sadece Ekonomi Bakanlığı'nın aşabilmesi de mümkün değil. Ülkemizin tüm bu sorunları aşabilmek için daha çok bilime, daha çok sanayiye daha çok teknolojiye gereksinimi var. Tarım sektörü olarak şahsınıza, icraatlarınıza, Bakanlığınızın uygulamalarınıza her zamankinden daha çok ihtiyacımız var’ dedi.
 

Ar-ge ve inovasyon kaçınılmazdır


2 günlük ziyaretinde İzmir'in potansiyelini, enerjisini ve iş insanlarının gayretlerini bir kez daha gördüklerini söyleyen Özlü, şunları söyledi: Tarımsal üretimde Ar-Ge ve inovasyon, artık kaçınılmazdır. Bugün üzerinde konuştuğumuz 'Tarım 4.0', aslında 'Endüstri 4.0'ın bir sonucudur. Türk tarımının geleceği için 'Sanayi 4.0' ve 'Tarım 4.0' uygulamaları şarttır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'mız, Ar-Ge konusunda çok önemli mesafeler almıştır. Bize yapılan sunuma göre, tarımsal Ar-Ge'ye 900 milyon lira destek olunmuştur. Önümüzdeki süreçte, bu desteğin iki katına çıkarılması planlanmaktadır. Tarım Bakanlığı'mıza bağlı çok sayıda enstitü ve laboratuvar, çiftçinin ve üreticinin hizmetindedir.
 

Tarımsal sanayinin hizmetinde


'Tarım 4.0' yerine 'Akıllı Tarım' isminin kullanılmasına da tavsiye eden Özlü, ‘Tarım devrimi, binlerce yıl önce bizim topraklarımızda, Anadolu'da başladı. Tarım devrimine beşiklik eden Türkiye coğrafyası, bugün artık hem sanayi devriminin hem tarım devriminin önemli aktörlerinden biri olabilir. Bilim, teknoloji, sanayi, savunma, enerji, sağlık ve tarım birbirini destekleyen, birbirinden beslenen, birbirinden güç alan kavramlardır. Bunlar arasındaki iş birliği, ülkemize sıçrama yaptıracaktır. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'mıza bağlı tüm kurumlar, bütün imkanlarıyla tarımsal sanayinin hizmetindedir. TÜBİTAK, 'Tarım 4.0' uygulamaları için ihtiyaç duyulan her alanda hizmete hazırdır. KOSGEB, tarım teknolojilerine yatırım yapmak isteyen herkese kaynak sunmaya devam edecektir. Kısa zaman içinde, bakanlığımız ile Tarım Bakanlığı arasında Ar-Ge ve inovasyon başta olmak üzere çeşitli iş birliği mekanizmaları hayata geçirilecektir. Bakanlık olarak katma değerini 10 yılda 2 katına çıkaracak, 5 odak sektör belirledik. Bu sektörlerden biri de gıda ve içecek sektörüdür. Gıda sektöründe yer alan ürünleri, vergi indirimi, kaynak tahsisi, teşvik ve muafiyetlerle destekleyeceğiz. Başta TÜBİTAK ve KOSGEB olmak üzere, bütün kaynaklarımızı, yerli ve milli üretim için, yerli ve milli tarım için seferber edeceğiz’ diye konuştu.