Gaziemir Belediyesi, Balkan göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı Sarnıç’ta yaptığı parklara Bulgaristan’daki Türklük hareketine öncülük etmiş liderlerin isimlerini verdi. Bölgede yaşayan halkın, öğretmenlerin ve Balkan Göçmenleri Derneği (Bal-Göç) Sarnıç Şubesi yetkililerinin isteği üzerine parklara Nuri Turgut Adalı ve Ömer Osman Erendoruk’un isimlerini veren belediye, tarihte yer edinmiş bu insanların gelecek nesiller tarafından tanınmasını amaçlıyor. Bulgaristan’da yaşayan Türklerin kültürlerini özgürce yaşayabilmeleri için mücadele vermiş ve dönemin Bulgaristan yönetimi tarafından baskı, şiddet ve sürgüne maruz kalmış Nuri Turgut Adalı’nın ismi Sarnıç Hürriyet Mahallesi 1066 Sokak’taki parka, Ömer Osman Erendoruk ismi ise 1102 Sokak’taki parka verildi.

Ömer Osman Erendoruk Kimdir?

Ömer Osman Erendoruk 1934 yılında Kırcali’nin Koşukavak kasabasının Karakuz Köyü doğumludur. 1955'ten 1980'e kadar Türkçe öğretmenliği yaptı. Bulgaristanda Türklere yapılan baskı ve zulme kalemiyle karşılık verdi. Türkçe yazdığı roman, piyes, şiirleri polisin eline geçince hapse girmek zorunda kalan Erendoruk, 1989 yılında Türkiye’ye sığındı. Türkiye’de Türkçe öğretmenliği yapan Erendoruk, 2006 yılında hayata gözlerini yumdu.

Nuri Turgut Adalı Kimdir?

Nuri Turgut Adalı, 1922 yılında Bulgaristan’ın Kırcaali ilinin Kirkova ilçesinin Adaköy köyünde doğdu. Öğretmenlik ve yazarlık yapan Adalı’nın hayatının büyük kısmı hapishanede ve kamplarda geçti. 1989 yılında sınır dışı edilen Adalı Türkiye’ye sığınarak, 2004 yılında hayata veda etti.