Zeynep Kaya- Geçen hafta Alsancak stadı ile ilgili geçen hafta yaşananlarla ilgili açıklamalarda bulunan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının bitmesini beklediklerini belirterek, Alsancak Stadı ile ilgili iddialara yanıt verme vaktinin geldiğini söyledi. Pekdaş, 'Hükümet tarafından önümüze konulan Alsancak Stadı Projesine imar vermediğim için Konak Belediyesi Alsancak Stadı'na ihanet ediyor denildi. Geçmişe dönüp bakmak gerek. 2014'te Alsancak Stadı yıkıldı ama öncesinde oraya hep AVM yapılmasıyla ilgili plan vardı. Çok eski dönemlerde orada Rumlar yaşıyordu. Alsancak Stadı 85. yılında yakıldı, yıkıldı. Bütün İzmir halkı, Alsancak İzmir'dir, İzmir tarihtir bu kadim şehrin değerlerine ihanet edilmemelidir, yeniden buraya stad yapılmalıdır diye kamuoyu oluşturdu. Biz Alsancak Stadı için de otoparklı bir projenin gelmesini bekledik. Gelen projede otopark yeri yoktu. Kanunen otopark yeri ayrı olmak zorunda. Bu yüzden imar vermedik' dedi.


Stat kanunlara uysun


Türkiye'deki diğer stadlara verilen otopark sayısını ele alan Pekdaş, 'Adana stadı 33 bin kişilik ve 1400 otopark var, Karaman 12 bin 500 kişilik ve 417 otopark var, Sakarya 21 bin kişilik 1445 otopark var, Fatih Terim Stadı 17 bin kişilik ve 1650 otopark var, Recep Tayyip Erdoğan Stadyumu 13 bin 856 kişilik ve 1200 otopark var. Alsancak Stadı'nda ise bize gelen şekilde yaklaşık 13 bin kişilik stadımıza verdikleri otopark sayısı 21. Bunu sorgulamak lazım' dedi.
'Konak Belediyesi şehre ihanet ediyor, ideolojik davranıyor' diyerek, bu iddialarını bakanlığa ulaştıranlar önce başka stadlara baksınlar. Kanunen her 30 koltuğa 1 otopark olmak zorunda' diyen Pekdaş, 'Bu kanun böyle ise, Konak Belediyesi nasıl ideolojik davranıyor? Konak Belediyesi diyor ki, bu stat mevzuata, kanunlara uygun yapılsın. Evet, Konak Belediyesi hukuka uygun davranmanın ideolojisini yapıyor. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devleti. Kanun her koltuk başına 1 otopark olacak diyorsa, biz onu yaparız. Otopark aynı zamanda kulübün geliridir de. Bu stat bu şartlara uygun olarak yapılmalı. Niyetleri oraya stat yapmak değildi. Konak Belediyesi ideolojik davranıyor diyerek, kaçtım oynamıyorum yaptılar' dedi.


Maliyet farklı çok yüksek


Alsancak ve Göztepe stadlarının ölçülerine verilen proje üzerinden giderek, Alsancak Stadı projesine verilen otopark sayısını eleştiren Pekdaş, 'Önümüze bir de Göztepe'nin yaptığı stad ile Alsancak Stadı geldi, ikisi aynı anda geldi. Göztepe Stadı 20 bin kişilik stad, ihale bedeli 218 milyon 900 bin. Alsancak Stadı kapasitesi 13 bin kişilik, 54 milyon 880 bin TL ihale bedeli. Geriye kalan otopark ihtiyacı çevredeki parsellerden sağlanacak deniliyor. Çevredeki parsellerin sahibi var. Bizi aptal mı zannediyorlar? Buraya zaten mevzuata aykırı bir stadı başından beri planlamışlar. Ne yapalım, biz buraya ruhsat alamıyoruz, Konak Belediyesi imar vermiyor diye çarpıtıyorlar. Türkiye artık çok şey öğrendi' dedi.

Masa başında algı yaratılarak toplumun manipüle edildiğini kaydeden Pekdaş, 'Kabataş yalanını herkes biliyor. Türbanlı bacılarımızı dövdüler diye gerilim yaratıldı. Bugün biliyoruz ki hepsi masabaşından manipüle ediliyordu. Bugün de İzmir'e yaptıkları Alsancak Stadı üzerinden tarafları kışkırtmak. Konak Belediyesi ruhsat vermiyor deniliyor. Tribünde taraftarlar içinde terör örgütü çıkarmaya çalışıyorlar. Oradan bunlara ekmek çıkmaz. Biz İzmir'e, İzmir tarihine, Altay'a yakışır bir otopark istiyoruz. Otopark aynı zamanda kulübün geliridir. Altay Kulübü'ne yapılan haksızlık giderilmeli. Hiçbir Altay taraftarı stad yapılsın da nasıl yapalırsa yapılsın demeyecek. Altay Kulübü ile alay mı ediyorlar? Ödenek yükseltilmelidir. 55 milyona oraya hukuka uygun stad yapılmaz. Niyet stad yapmak olmaz o zaman. Manipülasyon olur' dedi.


İzmir'e saygı duyulsun


Konak Belediye Başkanı Pekdaş, 'İzmir gibi değerli bir şehir önemsenmeli. Biz bu şehre ihanet etmedik, etmeyeceğiz' diyerek, 'Konak Belediyesi kente ihanet ediyor diyenler, aslında kendi ihanetlerini gösteriyorlar. Biz bu kente ihanet ettik dememek için hukukun üstünlüğünü ele alacağız. Bu kadim şehre saygı duyulsun. Alsancak ve Altay'a yapılan saygısızlıkları yok edeceğiz. Hukuka uygun bir belediyecilik yapacağız. Projenin buna uygun düzenlenmesini istiyoruz. Bu proje otopark yönetmeliğine uygun değildi, bu yüzden değerlendirilememiştir' dedi.
Pekdaş, 'AKP İzmir İl -Başkanı Bülent Delican da diyor ki, 'Madem öyle, masaya konulsun, yeniden konuşulsun'. Masanın üzerine koyuyoruz. Burası otoparklı hale getirilsin, çözümü yeniden değerlendirmeye alalım. Kanuna aykırı olarak bizden ruhsat vermemizi istiyorsanız, vermeyiz. Bir projeyi düzeltmek bu kadar zor olmasa gerek. Altay'a yapılan haksızlık bu kadar zor olmasa gerek. Bütün diğer stadlara yapılan planlama neden Alsancak'a yapılamaz? İstanbul'a yapılan stadları neden Alsancak'a aynı ölçüde getiremezsiniz?' diye konuştu. n Zeynep Kaya
 

Bu hükümetin İzmir'e borcu var


İzmir'in merkezi bütçeye vergilerle kazandırdığı paranın 4'te 1'ini alabildiğini vurgulayan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, şöyle devam etti: 'Hükümetin harcadığı bütçeler halkın verdiği bütçelerdir. O bütçeler insanlara harcanır. Bu kent yarattığı gelir kadar bütçeden payını almış değil. Bu hükümetin İzmir'e borcu var. Cebinden para harcamıyor hükümet, İzmirlilerin parasını harcıyor hükümet. Bütçe hakkı demokrasidir. İzmir merkezi bütçeye büyük katkı sağlıyor. İzmir'in bu hükümetten alacağı var. Bu aldıklarını ödeyip, stadı da Alsancak ve Altay Kulübü'ne yakışır şekilde hukuka ve mevzuata uygun olarak projelendirin, ödeneğini artırın.'