Aykut Polatlı-İzmir Ege Üniversitesi'nde, türbanlı öğrencilerin şikayeti üzerine 'öğrenim özgürlüğünü engellediği' gerekçesiyle aldığı 2 yıl 1 aylık cezası Yargıtay tarafından onanan Prof. Dr. Renan Pekünlü Foça Açık Cezaevi'ne giderek teslim oldu.
Ailesi, avukatı ve arkadaşlarının eşlik ettiği Pekünlü, cezaevi kavşağında araçtan inerek yaklaşık 1 kilometrelik yolu kendisine eşlik edenlerle yürüyerek cezaevi kapısına geldi.

Pekünlü, cezaevine teslim olmadan önce yaptığı konuşmada, 'Fransız Devrimi sırasında Bastille'i basıp içeridekileri çıkarmışlardı. Size adresi göstermek istiyorum, Türkiye'nin Bastille'i burası. Burayı basıp çıkaracaksınız beni, tamam mı? Yalnız çiçeklere ve ağaçlara zarar vermeden' ifadelerini kullandı.
Pekünlü, arkadaşları ile vedalaşmanın ardından avukatı Murat Fatih Ülkü ile cezaevine girerek teslim oldu.

Davanın seyri

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Uzay Bilimi ve Astronomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Renan Pekünlü, 2001 yılının Mart ayında fakülte binasına türbanıyla girmek isteyen öğrencilerine tutanak tutup izin vermediği ileri sürülerek, öğrenciler tarafından YÖK'e şikayette bulunuldu. Bunun üzerine, YÖK de, iznine rağmen türbanlı öğrencileri almayan Renan Pekünlü hakkında 'öğrenim özgürlüğünü engellediği' gerekçesiyle şikayetçi olunca, 4'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

Bu davadan Pekünlü'ye verilen 2 yıl 1 ay hapis cezası, Yargıtay tarafından da onandı. 'Anayasa'ya aykırılık ve adil yargılama hakkının engellendiği' gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne yapılan itirazın da reddedilmesi üzerine Prof. Dr. Renan Pekünlü için, AİMH'e de başvuruldu. Ancak bu süreç devam etmesine rağmen, hakkındaki cezanın onanmasından dolayı, infazı ertelenmedi, cezaevi süreci başladı.


Cezaevine girmeden önce son dersini verdi

Pekünlü, son kez kendisini uğurlamaya gelenlere, Bornova Nikah Sarayı'nda 'Evren ve Evrim' dersini verdi. Dolup taşan salonda merdivenlere oturan, kürsüye çıktığında ise destekçilerin alkışı ile duygulanıp gözyaşlarına hakim olamayan Pekünlü, 'Benim ayakta dimdik durmamı sağlayan sizlersiniz. Bu son dersimiz değil. Daha yapacak çok yapacak işimiz var. Henüz sona gelmedik' dedi.

Pekünlü ile sunumdan önce yaptığımız görüşmemizde kimseye kırgın olmadığını söyledi. Kendisinin görevini yerine getirdiğini söyleyen Pekünlü, konuşmasına şöyle devam etti: Kimseye kızgınlığınım ve kırgınlığım yok. Ben görevimi yaptığım için, ne beni görevimden alıkoyan yönetime ne de geç de olsa destek veren arkadaşlarıma kırgınım. Büyük bir destek var burada. Yaptıklarımdan da gurur duyuyorum; çünkü görevim neyse onu yaptım. Frank Sinetra'nın 'My Way' şarkısı gibi. Ben de kendi stilimle yaptım.

Kendisine yapılanların dolmakta olan bir bardağın son damlaları olduğunu belirten Pekünlü, 'Bize yapılanlar ve insanların  bu yapılanlara olan tepkisi bir gün o bardağı taşıracaktır' dedi. Türkiye'de kendisi de dahil birçok kişiye haksızlık yapıldığını belirten Pekünlü, 'Sadece benim davam ve bana yapılanlar değil, Türkiye'de birçok hukuksuzluk, adaletsizlik, yolsuzluk, hırsızlık var. Bunlar o bardağı damla damla dolduruyor. O bardak taşacak yakında. Ümidimi yitirmedim' diye konuştu.


İki davası daha devam ediyor

Renan Pekünlü, aynı gerekçeyle, dört öğrencinin şikayeti üzerine, 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle halen 9'uncu Asliye Ceza Mahkemesi'nde, yargılanmaya devam ediyor. Geçen ay yapılan ilk duruşmanın ardından yargılama, 5 Şubat 2014 tarihine ertelendi. Bunun yanı sıra Prof. Dr. Renan Pekünlü'ye, yine dört kız öğrencinin aynı gerekçeyle açtığı bir başka dava ise 9'uncu Asliye Ceza Mahkemesi tarafından, rektörlükten yargılama için izin alınmadığı gerekçesiyle, 2013 yılının nisan ayında iade edildi. 12 yıla kadar hapis cezası istenen bu dosyayla ilgili olarak ise Ege Üniversitesi Rektörlüğü'nün henüz izin vermediği, izin verilmesi halinde de o dosyalardan da bir kez daha Pekünlü'nün hakim karşısına çıkacağı öğrenildi.