Aykut Polatlı-İzmir'de 1 Mayıs işçi bayramı coşkuyla kutlandı. Sabah saatlerinden itibaren Basmane Meydanı'nda toplanan gruplar, Gündoğdu Meydanı'na akın etti. Birleşik Kamu-İş İzmir Temsilciliği, DİSK Ege Bölge Temsilciliği, İzmir Barosu, İzmir Diş Hekimleri Odası, İzmir Eczacılar Odası, İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, İzmir Tabip Odası, İzmir Veteriner Hekimler Odası, KESK İzmir Şubeler Platformu, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, TÜRK-İŞ 3'üncü Bölge Temsilciliği gibi 11 kurumun çağrısı ile güç birliği yapan İzmirli emekçiler, işçi sınıfının taleplerini haykırdı, halay ve marşlar eşliğinde kutlama yaptı.

On binler Gündoğdu'da buluştu

Olaysız şekilde gerçekleşen 1 Mayıs işçi bayramı Gündoğdu Meydanı'nda adına yakışır bir şekilde yapıldı. On binlerce kişinin toplandığı meydanda ilk olarak Türk-İş Bölge Temsilcisi Hüseyin Karakoç'un açıklaması yankılandı. 1 Mayıs'ın önemine dikkat çeken Hüseyin Karakoç, "Bugün burada emekçilerin el ele, kol kola dostluk içinde kucaklaşmasının destanını yazıyorsunuz. Taksim Meydanı'na izin verilmiyor, yasaklanıyor. Taksim Meydanı bizim için çok önemlidir. Biz burada can verdik." dedi. Kadın cinayetlerinin son bulacağı bir Türkiye ve dünya istediklerini söyleyen Karakoç, "Kadınlarımıza karşı cinsiyetçi baskının, şiddetin, ayrımcılığın son bulduğu, başka Özgecan'lar yitirmemek için, kadın cinayetlerinin son bulduğu, kadınlarımıza dair tüm sorunların aşıldığı bir Türkiye ve dünya için buradan haykırıyoruz." dedi.

Hüseyin Karakoç, emekçilerin taleplerini duyurdu

TÜRK-İŞ 3'üncü Bölge Temsilcisi Hasan Hüseyin Karakoç, alanı dolduran işçilere birlik ve dayanışma çağrısı yaptı. Karakoç, "İşçi Bayramı, eşitlik, kardeşlik, birlik, mücadele ve dayanışma anlamına gelmektedir. İşçilerin can verdiği Taksim Meydanı bugün emekçilere yasaklanmaktadır. Bu meydan 1 Mayıs'ta emekçilere açılmalı ve yasaklar kaldırılmalıdır. Taksim emekçilerindir. Açlığa, yoksulluğa, taşeronlaştırmaya, iş cinayetlerine, kölelik düzenine karşı bugün dünyanın her yerinde emekçiler tek ses, tek yürek olarak haykırıyorlar." diye konuştu.

Soma şehitleri adına baba konuştu

Soma faciasından oğlu Uğur Çolak'ı kaybeden İsmail Çolak, Somalı şehit aileler adına bir konuşma yaptı. "Selam emekçiler, işçi bayramınız kutlu olsun" sözleriyle konuşmasına başlayan İsmail Çolak, "Tam bir yıl önce 301 yavrumuzu kaybettik. Hepsinin hayalleri evimizde, kalbimizde. Hiçbirini unutmadık, acıları da bizimle birlikte yaşıyor. Bize bunları unutun dediler ama biz unutmadık ve unutmayacağız." İsmail Çolak'ın konuşması arada 'Somanın hesabı sorulacak sloganlarıyla' kesildi. Soma da ölen madencileri asla unutmayacaklarını vurgulayan Çolak, "Bize hesap sormayın diyorlar, nasıl sormayız? Onları ölüme götüren bu sistemi görürken nasıl susarız?!" şeklinde konuştu. İşçi cinayetlerine dikkat çeken Hüseyin Karakoç, "İş cinayetlerinin en büyüğü bundan 353 gün önce 13 Mayıs 2014'te Soma'da yaşandı. Soma'yı unutmadık, unutturmayacağız. İş cinayetlerine, özelleştirmeye, vurguna ve talana karşı tek yürek, tek vücut burada birlikteyiz." dedi.
Gündoğdu'da düzenlenen mitingde emekçiler 12 ayrı talebi dile getirdi. Miting Suavi'nin sahneye çıkmasıyla son buldu.

Soma'ya gidiyorlar

Alanda Soma halkı yalnız değildir slogonu yankılanırken, "Unutursak gözyaşlarımız kurusun" diyen DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı da 16 Mayıs'ta İzmir'deki tüm sendikalar ve meslek odalarının kitle örgütlerinin de desteği ile Soma'ya gideceklerini duyurdu.