Dava konusu olay geçen yıl İZSU Genel Müdürlüğüne gelen isimsiz bir ihbar mektubu ile ortaya çıktı. Gültekin Avkıran ile ilgili ihbarı değerlendiren İçişleri Bakanlığı'na bağlı mülkiye müfettişleri Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Gültekin Avkıran'ın ODTÜ İşletme Fakültesi'nden aldığını iddia ettiği diplomanın sahte olduğunu belirledi. Bu arada Avkıran'ın Boğaziçi Üniversitesi'nde yaptığını öne sürdüğü yüksek lisansı da yapmadığı ortaya çıktı. İZSU'da yedi önemli daire ve 29 şube müdüründen sorumlu olan ve yaklaşık 10 yıldır da genel müdür yardımcısı olarak görev yapan Gültekin Avkıran'ın raporun ortaya çıkmasıyla birlikte harekete geçen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kendisini açığa aldı. İZSU Genel Müdürlüğü, Avkıran’ın memuriyetine son verdi.

ÇARESİZLİKTEN YAPTIM

Olayı soruşturan Cumhuriyet Savcısı İlhami Başkurt, süpheli Gültekin Avkıran'ın ifadesini aldı. Avkıran, ifadesinde “Daha önce çalıştığım işyerine bir iş başvurusu oldu. Başvuru evrakları arasında ODTÜ İşletme Fakültesine ait bir diploma fotokopisi de vardı. Kime ait olduğunu hatırlamıyorum. Sadece merakımdan çocukça bir hevesle hiçbir art niyetim olmaksızın söz konusu diploma fotokopisine kendi ismimi yazarak yeniden fotokopi çektim. Tam bu sıkıntılı ve çaresiz zamanımda ne yapacağımı bilemez haldeyken 1992 yılının Kasım-Aralık aylarında İZSU'nun eleman aradığına dair ilanını gazetede gördüm. İş başvurusunda bulundum. Yazılıdan 75, sözlüden 100 puan alarak tüm sınavları başarı ile kazandım ve işe başlama hakkını elde ettim. İşe başlayabilmek için 4 yıllık üniversite diploması istiyorlardı. Evrak tamamlamamı istediler. Ne yapacağımı düşünürken, fotokopisini çektiğim diploma aklıma geldi. Daha önceden fotokopiden kendi ismimi yazarak fotokopi olarak çektiğim diploma örneğini sadece işe girebilmek için çaresizlikten 1992 yılında İZSU Genel Müdürlüğüne sundum. Ondan sonra hiçbir yere ne sundum ne kullandım. Sonraki 19 yılım çalıştığım kuruma hizmetle geçti” dedi.

GERÇEKTE LİSE MEZUNU


Cumhuriyet Savcısı İlhami Başkurt, Gültekin Avkıran hakkında hazırladığı iddianamede, müşteki taraf olarak İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nü, ihbarcı olarak ta ODTÜ’yü gösterdi. Başkurt, iddianamede Avkıran'ın lise mezunu olduğu halde, kuruma sunduğu yüksek okul diploması nedeniyle, kurum tarafından kendisine 200 bin liraya yakın fazladan maaş ödendiğini, bu nedenle de İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni dolandırdığının soruşturma kapsamında anlaşıldığını belirtip, Avkıran hakkında TCK'nın 158/1 maddesine göre, 'Kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık' suçundan 2-7 yıl hapis cezası istemiyle yargılanması için Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açtı. Avkıran, önümezdeki günlerde hakim önüne çıkacak.

NÜFUS CÜZDANINDA TAHRİFAT

Sanık Gültekin Avkıran'ın, Güzelbahçe eski Belediye Başkanı Ertan Avkıran'ın da akrabası olduğu, 1993 yılında İZSU Genel Müdürlüğü tarafından açılan memuriyet sınavında 1958 doğumlu olmasına rağmen doğum tarihini 1968 olarak beyan edip nüfus cüzdanında da tahrifat yaptığı ortaya çıkmıştı. Bu olayla ilgili soruşturmanın sürdüğü öğrenildi. Üniversite mezunu olarak 1993 yılından bugüne kadar elde ettiği maaş kazanımlarıyla ilgili hesaplamanın da yapıldığı, Avkıran’ın borçlandırılacağı belirtildi.