Bir televizyon kanalındaki 'Yetenek Sizsiniz' yarışmasında yaptığı danslarla adından söz ettiren İsmail Akça'nın terhisine 61 gün kala geçen aralık ayında komutanına ait beylik tabancasıyla önce intihar ettiği söylendi. Olayın ardından er İsmail Akça için, memleketi Aydın’ın Kuşadası İlçesi'nde yapılması planlanan cenaze töreni, aileye gelen telefon üzerine ertelendi. Akça'nın arkadaşı olduğunu söyleyen bu kişinin, olayın intihar ya da kaza olmadığını öne sürmesi üzerine, ailenin başvurusuyla, İsmail Akça'ya, İzmir Adli Tıp Kurumu’nda yeniden otopsi yapıldı. Ateşli silah yaralanması sonucu öldüğü belirlenen Akça’nın cenazesi, daha sonra Kuşadası’ndaki askeri törenin ardından toprağa verildi.

Askeri savcılık, ailenin başvurusu üzerine de sivil savcılık soruşturma başlattı. Otopsi yapılmasına karar veren Kuşadası Savcılığı’nın, otopsi raporu, ifadeler ve bilgileri daha sonra Diyarbakır Askeri Savcılığı’na göndereceği belirtildi.

TÜMGENERALDEN AİLEYE ZİYARET


Çocuklarını kaybetmenin acısının yanı sıra olayın nasıl meydana geldiğiyle ilgili de kafalarında önemli soru işaretleri olan İsmail Akça’nın babası Asım Akça ve annesi Munire Akça’ya önemli ziyaret gerçekleşti. Askeri yetkililerle Kuşadası’na kadar gelerek aileye Genelkurmay Başkanlığı adına başsağlığı ziyaretinde bulunan Tümgeneral Tayyar Süngü, soruşturmayla ilgili de bilgiler verdi.

O UZMAN ÇAVUŞ TUTUKLANMIŞ

Ziyaret sırasında, olayın ardından başlatılan soruşturmanın devam ettiğini aileye söyleyen Tümgeneral Süngü, ayrıca İsmail Akça’nın şehit olmasına neden olan tabancanın sahibi Uzman Çavuş E.İ.’nin de Diyarbakır Askeri Savcılığı’nın talebi üzerine 'Dikkatsizlik ve tedbirliksiz sonucu ölüme sebebiyet vermek' suçundan tutuklandığı bilgisini de verdi. Uzman Çavuş E.İ. ile savcılığın izin vermemesi üzerine görüşemediklerini dile getiren Tümgeneral Tayyar Süngü’nün, aileye olayda hiçbir karanlık nokta kalmayacağı sözünü de verdiği belirtildi.

AMCA AKÇA: İÇİMİZ RAHAT ETTİ

Yeğeninin şehit olması ardından girişimleriyle olayın tekrar soruşturulmasını sağlayan amca Hasan Akça, Tümgeneral Tayyar Süngü’nün kendilerini ziyaret ederek bilgi vermesinin önemli adım olduğunu söyledi. Akça, şöyle dedi:

"Bizler eskiden olduğu gibi bazı şeylerin karanlıkta kalmayacağının ışığını gördük. Kardeşimle birlikte içimiz rahat etti. Sorumluların sonuna kadar üstüne gidileceğini öğrendik. Yeğenimin intihar ettiği nüfus kayıtlarına bildirildi. Ancak haberler sonrasında askeri savcılık bu yazının şimdilik durdurulmasını istedi. Tümgeneral de o uzman çavuşun tutuklandığını söyledi. Yeğenim kazaya da kurban gitmiş olabilir ama gerçek neyse onun aydınlatılmasını istiyoruz."

İsmail Akça’nın şehit sayılıp sayılmayacağına da bu yargı sürecine göre karar verileceği ifade edildi.