İzmir'de, Alsancak Vapur İskelesi önünde toplanan kadınlar, sarı iş eldivenlerini giyip, gazbeton bloklarını üst üste koydu, harçları elleriyle karıp, malalarla tuğlalara sürerek duvar ördü. Yukarıdan bakıldığında kadın siluetini andıran duvarın yapımında aralarında ev kadını da vardı mimar, mühendis de yer aldı. Kimi gördüğü şiddeti rahatlıkla anlattı, kimi acısını derin sessizliğine sakladı. Ortak istekleri kadınların minibüste son yolcu olmaktan korkmadığı, para kazanmadığı için aşağılanmadığı bir Türkiye'de yaşamaktı. Bunun için şiddete, cinayete, tecavüze, istismara, ayrımcılığa ve erkek egemenliğine karşı duvar örüldü. Kadınlar duvar örerken "İsyan" diyerek bağırdı. Bazı kadınlar, tuğlaları çocuklarıyla birlikte taşıdı ve duvarı ördü. Birlikteliğin gücüyle yükselen duvarda 2008- 2015 yılları arasında cinayete kurban giden kadınların adları, soyadları ve hangi tarihte kim tarafından nasıl ölüdürüldükleri yazılacak. Bunun için bin 169 plaka hazırlandı. Ancak duvar tamamlanmadan sayı, bin 170'e çıktı.

60 santimetre eninde ve 1.5 metre yüksekliğinde, 53 metre uzunluğundaki duvara tuğla koyan CHP'li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Kadına yönelik şiddetin azalması yine kadının elinde. Erkek çocuklarını yi yetiştirin" dedi. Eşi Türkegül Kocaoğlu da iyimser bir bakış açısıyla "Erkekleri de iyilikle kazanalım. Onlara ılımlı yaklaşarak yanımıza çekelim" diye konuştu.

'Geleceğini ör' projesinin sahibi olan Konak Belediye Başkanı CHP'li Sema Pekdaş, bu projeyi cinayete kurban giden Özgecan Aslan'ın ölümünün ardından oluşturduklarını belirterek, şunları söyledi:

"Kadınlar taciz ediliyor, tecavüz ediliyor, vahşice öldürülüyor ve her türlü ayrımcılığa maruz bırakılıyor. Biz bir duruş gösteriyoruz. Erkek egemen sistemin kadın cinayetleri, kadın tahakkümü ile ördüğü duvara karşı duruş gösteriyoruz. Geleceğimizi örmek için bugün sembolik anlamda duvar örüyoruz. Bu duvar şiddete karşı tepkiyi ortaya koyacak. 2008 yılından bu yana kaybettiğimiz kızkardeşlerimizin, kadınlarımızın isimlerini bu duvara yazacağız. Duvarı sabah örmeye başladık, cinayete kurban giden bin 169 kadının adını plaka olarak hazırladık. Duvar bitmeden sayı bin 170'e çıktı. Kadın erkek eşitliği sağlanıncaya kadar adaletsiz düzen bitinceye kadar, kadınların özgürce sokaklarda dolaştığı, işlerini, eşlerini özgürce seçtikleri günler gelinceye kadar tepkimizi ortaya koyuyoruz. Gelecek bizim."

ANI PANOSU

İzmirli kadınlar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle hazırlanan anı panosuna da 'Kadına şiddete hayır diyoruz', 'Kadınları küçük görmeye devam edin siz', 'Kadın sustu, sinsi dediler. Kadın güldü, hafif dediler. Kadın konuştu, geveze dediler. Kadın giyindi, tahrik etti dediler. Kadın baktı, kaşı gözü oynak dediler', 'Kadına yönelik faşizm son bulsun', 'Kadına yönelik şiddete hayır', 'Kadınlar öldürülmesin' mesajları yazdı.