ÖSYM’nin düzenlediği LYS, KPDS ve özellikle de KPSS sınavlarında, yerlerine sınava girdikleri örgüt sempatizanlarının, devletin çeşitli birimlerine yerleşmesini sağlayan şebekeye yönelik Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri çalışma başlattı. Ekiplerin bir yıl süren takibinin ardından şebeke elemanlarına, geçen cumartesi günü KPSS sınavının yapıldığı saatlerde operasyon düzenlendi.

İzmir, Diyarbakır, Batman, Hakkari, Gaziantep, Mardin, İstanbul ve Ankara illerindeki baskınlarda 40 kişi yakalandı. İzmir’e getirilen zanlılardan 6'sı ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı.

Şebekenin, joker olarak kullandığı ve suçüstü yakalanan kişilerden bazılarının, ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği 3'üncü sınıf, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi 4'üncü sınıf, Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisiliği 2'nci sınıf, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi 1'inci sınıf, Ege Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümlerinde okuyan öğrenciler oldukları bildirildi. Ayrıca Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden mezun olan 2 kişinin de yine şebeke adına jokerlik yaptığı öğrenildi.

Jokerlerden bazılarının, bu işi gönüllü olarak veya para karşılığında yaptığı, direnenlerin ise baskı gördüğü de ileri sürüldü. Bu arada jokerler için hazırlanan sahte belgelerin Diyarbakır’da bir matbaada basıldığı ortaya çıktı. Operasyon kapsamında yakalanan Y.A.’nın, terör örgütüne bağlı Demokratik Yurtsever Gençlik meclisi üyesi olduğu, çeşitli eylemlere katıldığı polis takibi sırasında çekilen fotoğraflarla de tespit edildi.

28 KİŞİYİ MEMUR YAPTILAR


Koordinatörlüğünü Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde araştırma görevlisi olan E.T.’nin yaptığı şebekenin, örgüt sempatizanlarının devletin bakanlıklar dahil önemli birimlerine girmelerini sağlamak için sınavlara jokerleri soktukları belirlendi. Bu iş karşılığında da 20 bin TL gibi paralar alan şebekenin bankadaki hesaplarında da 3 milyon TL toplandığı da tespit edildi. Polisin araştırmalarında, zanlıların, toplam 141 sınava jokerlerin girmesini, 28 kişinin de devlet memuru olmasını sağladıkları saptandı.

24 SAAT SÜRDÜ

Sorgularının ardından dün saat 09.00’da adliyeye sevkedilen 3’ü kadın 34 kişi için mahkeme süreci bugün saat 09.00’da sonuçlandı. Zanlılardan aralarında Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde araştırma görevlisi olan E.T.’nin de bulunduğu 19’u tutuklandı, 5’i savcılıkca, 10’u da mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

JOKERLER SERBEST KALDI

Zanlılardan büyük bir bölümünün mahkemedeki ifadelerinde suçlamaları kabul ettiği öğrenildi. Tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılanlardan büyük bir bölümünün ise joker olarak kullanılan üniversite öğrencileri olduğu bildirildi.