Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, yasada değişiklik yapılması ve bu bedellerin alınmasının zorunlu olmaktan çıkarılmasını istedi.

“Sosyal devlet” ilkesi gereği belediyelerin bu hizmetleri halka ücretsiz olarak götürmelerinin asli görevleri olduğuna inancını ifade eden Başkan Sındır, “Bu hizmetler için para alınmasını ilkesel olarak doğru bulmuyorum. Ancak bu bedelleri tahsil etmeme gibi bir seçeneğimizin olmadığını da herkesin bilmesini istiyorum.  Çünkü yasa; ‘yol yapım ya da genişletme çalışmalarından sonra gayrimenkul sahiplerinden yol harcamalarına katılım payı alınır’ diyor. Ayrıca, belediyeleri mali denetime tabi tutan denetçiler de bu payların mutlaka alınması konusunda uyarıda bulunuyorlar.” dedi.

Bornova Belediyesi olarak bu paraların en azından 5 yılda 10 eşit taksitte alınması suretiyle vatandaşlarımızın daha rahat ödeyebilmeleri konusunda kanunun öngördüğü seçenekleri de denediklerini belirten Başkan Sındır bu konuda şu bilgileri verdi:

“İçişleri Bakanlığı’mıza gerekli başvuruyu yaptık. Yasanın ilgili maddesi gereğince İçişleri Bakanlığımıza yapılan bu başvuru uygun görüldüğü takdirde Bakanlar Kurulu’muza taşınarak taksit olanağı sağlanabilirdi.  Fakat talebimizin zaruri nitelikte görülmemesi gerekçesiyle maalesef olumsuz yönde cevap aldık. Dolayısıyla en azından taksit yaparak vatandaşlarımızı bir nebze olsun rahatlatma imkanını da bulamadık. Bütün belediyelerimizi ilgilendiren bu sorunun tek çözümünün bir yasa değişikliği önergesi sayesinde ilgili Kanun maddesinin ortadan kaldırılmasıdır. Bu konuda gerek iktidar gerekse muhalefet partilerimizden değerli Milletvekillerimizin el birliği ile tüm yurttaşlarımızı rahatlatacak bir düzenleme yapacaklarına olan inancım tamdır.”

2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanunu aşağıdaki maddeleri içeriyor:

86. Madde
Belediyelerce veya belediyelere bağlı müesseselerce aşağıdaki şekillerde inşa, tamir ve genişletilmeye tabi tutulan yolların iki tarafında bulunan veya başka bir yola çıkışı olmaması dolayısıyla bu yoldan yararlanan gayrimenkullerin sahiplerinden Yol Harcamalarına Katılma Payı alınır:
a) Yeni yol açılması;
b) Mevcut yolların yüzde 40 nispetinde veya daha fazla genişletilmesi;
c) Kaldırımsız ve bakımsız bulunan yolların, kaldırım veya parke kaldırım haline getirilmesi veya asfalt yapılması, kaldırım veya şose halindeki yolların da parke, beton veya asfalta çevrilmesi;
d) Mevcut kaldırım veya parkelerin sökülüp yeniden düzenlenmesi, Yolların kaldırımlar da dahil olmak üzere (15) metreden fazla genişliklerine düşen giderler, belediyelere ait olup harç payına konu teşkil edilmez. İki ve daha fazla yol kenarında bulunan gayrimenkuller için asıl cepheyi teşkil eden yoldan düşen pay tam, diğer yollara ait pay ise yarım olarak hesaplanır.
89. Maddesi Uyarınca Payların Hesaplanması;
Harcamalara katılma payları, bir program dahilinde veya istek üzerine doğrudan doğruya yapılan işelerde, bu hizmetler dolayısıyla yapılan giderlerin tamamıdır.
90. Maddesi uyarınca Payların hesaplanması ve tahakkuku
Yol Harcamalarına Katılma Payı, bu hizmetin yapıldığı yollardan faydalanan, ilgili gayrimenkul sahipleri arasında ve 89. maddeye göre hesaplanan katılma payları toplamının ilgili gayrimenkullerin vergi değerleri toplamına oranlanarak dağıtılması suretiyle hesaplanıp tahakkuk ettirilir.