Mehmet Akif Çakmak- Konak Belediyesi'nin Alsancak'ta bulunan eski Kızılay binasında oluşturduğu "Neşe ve Karikatür Müzesi", kapılarını Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da katıldığı törenle açtı. Akdenizlilerin mizah birikiminin bir derlemesi olan "Akdeniz Neşesi" sergisi de aynı zamanda sergilenmeye başladı. Açılışa, Günay'ın yanı sıra Ak Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, İzmir Valisi Cahit Kıraç, Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, mizah yazarları Mukkadder Özakman, Savaş Ünlü ve Muzaffer İzgü de katıldı.

Açılışta konuşan Günay, "Yerleşim merkezlerinde bu tarz müzelerin yer alması yaşanabilir bir kent yaratmak açısında önemli. Belediyeye yaptıkları bu müze için yürekten teşekkür ediyorum. İzmir'in bütün ilçelerinde, toplam 110 milyon liralık bir kaynak, müze ve benzeri alanlara tahsis edilmiş durumda. Seçim zamanı dolaştığım Agora-Basmane bölgesinde bulunan tarihi alanların turizme kazandırılmasıyla birlikte, turistlerin İzmir'i daha çok ziyaret edeceğini düşünüyorum. Türkiye turizmde yüzde 10'luk bir artış sağlarken, İzmir yüzde 20'lik bir artış sağlamış durumda. Ama bu yeterli değil. Dileğim, Antalya gibi 11 milyon turisti İzmir'e kazandırabileceğimiz günlerin gelmesidir" dedi. Neşe ve Karikatür Müzesi'nin Ege ve Akdeniz'i kapsayan alanıyla aynı zamanda bir uzmanlık müzesi de olduğunu ifade eden Tartan, "Neşe ve Karikatür Müzesi'ni şekillendirirken insan ruhunun ve aklının birleştiği noktaları göz önüne aldık. Mutlu olmanın, komik olanı görmenin, dünyayı bambaşka bir gözle algılamanın önemini göstermenin yanında, oluşturulan arşivle de geçmişi bugün ile birleştirdik. Uluslararası nitelikteki bu müze ile İzmir, kültür, edebiyat, tarih, felsefe gibi pekçok alanı içinde barındıran bir oluşuma ev sahipliği yapıyor. 7'den 70'e herkesin keyif alacağı müzemizde hem barış ve mutluluk özleminin yaşam bulmuş halini hem de sanatın birleştiriciliğini bulacağız" diye konuştu. Kıraç, valilik olarak 269 projeye destek verdiklerini belirterek, kendilerine ulaşan bütün projeleri değerlendirmeye aldıklarını ifade etti. Türk Kızılayı İzmir Şube Başkanı Prof. Dr. Aslı Özer de, daha önce kendilerine ait olan binanyı, böyle bir proje için belediyeye tahsis etmekten ötürü çok mutlu olduklarını dile getirdi.

Alsancak Yüzbaşı Şerafettinbey Sokak'taki Neşe ve Karikatür Müzesi ile, Kızılay Binası da İzmir'e yeniden kazandırılmış oldu. Müzenin içinde Kızılay'a ait eski malzemelerin bulunduğu bir alan da yer alıyor. İçinde arşiv odası, iki sergi salonu, toplantı odası, hediyelik eşya bölümü ve bahçenin yer aldığı müzede, Ali Fuad Karagöz'ün 1900'lü yılların başında yayınlanan karikatürlerden Oğuz Aral'ın Avni'sine, Eflatun Nuri'den Altan Erbulak'a geniş bir arşiv, karikatürseverlerle buluşuyor. Müze Kurulu'nun fikir alışverişleri ve arşiv çalışmaları sonucunda açılan müzenin ilk sergisini  "Akdeniz Neşesi" oluşturuyor. Türk ve dünya mizahını içeren kitap, albüm, katalog, broşür, dergi, plak gibi belgeleri ile araştırmacılara da katkı sağlamayı hedefleyen karikatür müzesi, gündemi takip eden bir müze olarak hafızalarda yer edinmek istiyor. Neşe ve Karikatür Müzesi'nin pazartesi günleri hariç saat 10.00 ile 19.00 arası ziyaretçilere açık olacağı kaydedildi.