Deri Tekstil Kundura İşçileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Yalçın Yanık, Suriyeli işçilerle aralarında sorun bulunmadığını, iki tarafın da kurban olduğunu söyledi. Geçen günlerde İzmir Ayakkabıcılar Sitesi'nde çalışan işçilerin "Suriyeli işçi istemiyoruz" diye eylem yapmasının ardından konuşan Yanık, "Onlar mağdur durumdalar. Çalışmalarına karşı değiliz ve özellikle Afrin ve Halepten gelen Suriyeliler ayakkabı işini çok iyi biliyor. Bizim asıl sorunumuz Suriyeli işçileri bahane edip bizleri sigortasız, iş güvencesiz ucuza çalıştıran işverenlerle. Aynı sorun tekstil ve inşaat sektöründe de yaşanıyor. Orada da isyanlar çıkabilir. Derneğimizin amacı işçilerin arasındaki yardımlaşmayı ve işçilerin haklarını korumaktır" dedi.

Ayakkabı yapımı sektöründe Suriye'den gelen işçilerin daha düşük ücretle çalışmalarının bazı yerli işçilerin kovulmasına sebep olduğunu dile getiren Yanık, "Sektörde çalışan 30 bin kişiden sadece bin 500'ü sigortalı. Bu yüzden işçiler işten kolayca çıkarılabiliyor. 5 bin civarında olan Suriyeli daha düşük ücretle çalışıp yevmiyeleri 80 liradan 40 liraya düşürüyor" diye konuştu.

Yanık, işçilerin çok sağlıksız kanserojen maddeler içeren bir ortamda çalıştığını da hatırlattı. Yanık, "Suriyeli işçilerin ve diğer birçok işçinin hiç bir sağlık sigortası yok ama geçinmek için çalışmak zorundalar. Ayakkabı üretim atölyelerinin olduğu Işıkkent'e, her ihtiyacı karşılayacak bir sağlık ocağı açılmasını da istiyoruz. Her atölyenin denetim altına alınması, herkese eşit ücret verilip eşit saatlerde çalışılması, kayıt dışı çalışmaların yasaklanması ve esnek üretimin kaldırılması gerekiyor. Bu işe çözüm olabilecek tek şey devletin sıkı bir denetim yapmasıdır. Biz bu işi çözmek için vali, vali yardımcısı ve emniyet müdürü ile görüştük, sabırlı olmamızı söylediler. Eylem yapan işçiler kovuluyor ve bu da sorunu daha çok büyütüyor. Bu sorunu insan hakları çerçevesinde çözmek istiyoruz. Aramızdaki oluşturacağımız bir heyetle siyasi partilere de gidip sorunlarımızı onlara da anlatacağız" dedi.