İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Yalçın Ata, Türkiye ayakkabı üretiminin yüzde 38'inin karşılandığı İzmir'de 3 yıl öncesine kadar usta ve kalfa sorununun yaşandığını, bir çok işletmenin kalifiye eleman bulamadığı için büyük sıkıntı çektiğini belirtti.

Suriye'de savaşın başlamasıyla özellikle ayakkabı üretiminin geleneksel merkezlerinden olan Halep ve Şam'dan yüzlerce ayakkabı ustasının aileleriyle birlikte İzmir'e yerleştiğini, burada yeni bir hayat kurduklarını anlatan Ata, merdivenaltı atölyelerde parça başı iş yapan ustaların sektörün eleman sıkıntısını önemli ölçüde çözdüklerini söyledi.

Işıkkent semtindeki Ayakkabıcılar Sitesi'nde bu yıl başında 4 bine yakın Suriyelinin çalıştığını ifade eden Ata, ancak geçen yaz bunların yarıya yakın bölümünün deniz yoluyla Yunanistan'a geçtiğini kaydetti.

Suriyeli ustaların gidişinin sektörde sıkıntı yaşanmasına neden olduğunu dile getiren Ata, şöyle konuştu:

"Suriyeli ustaların İzmir Ayakkabıcılar Sitesi'nde çalışmaya başlaması sonrası eleman konusunda rahatlama görülmüştü. Suriyelilerin el işçilikleri ve kaliteli ürün üretmeleri sitedeki atölyelerin beğenisini kazanmıştı. Ancak zaman içinde bu ustaların bir bölümü, para biriktirerek Avrupa'ya geçmeyi tercih etti.

Sitede üretici arkadaşlarımız eleman ihtiyaçlarını genelde site içerisindeki panolara, duvarlara ve uygun yerlere ilan asarak karşılamaya çalışır. Suriyeliler geldiğinden bu yana yani 3 yıldır bu ilanlarla karşılaşmıyorduk. Çünkü eleman açığı Suriyeli arkadaşlardan temin ediliyordu. Şimdi Avrupa'ya kaçışlardan dolayı ilan panoları tekrar 'eleman aranıyor' ilanlarıyla dolmaya başladı. Bu da Suriyeli arkadaşların yavaş yavaş siteyi terk ettiğini gösteriyor." 

Arkadaşlarımız Avrupa'ya gitti 

İzmir Ayakkabıcılar Sitesi'nde firmalardan aldığı siparişlerle ayakkabı sayası diken Suriyeli usta Hasan Mustafa, iç savaş sonrası ailesi ve akrabalarının bulunduğu 25 kişilik bir grupla Şam'dan İzmir'e geldiklerini, burada atölye kurarak parça başı üretim yapmaya başladıklarını söyledi.

İzmir'de zorlanmadan çalışma imkanı bulduklarını anlatan Mustafa, "Burada çok sayıda usta, kalfa arkadaşım vardı. Bazılarının kendi atölyeleri bulunuyordu, bu arkadaşların bir çoğu Avrupa'ya açıldı. İzmir'de ayakkabıcılıkla uğraşan Suriyeli sayısı azaldı. Avrupa'ya gittiler ama ben onların Türkiye'dekinden daha fazla para kazanabileceklerini sanmıyorum" diye konuştu.

Suriyeli ayakkabı ustası Emre Bozan da ülkesinde iç savaşın başlamasıyla güvenli liman olarak gördükleri Türkiye'ye sığındıklarını söyledi.

Şam'da babasına ait ayakkabı atölyesinde mesleğe başladığını ifade eden Bozan, "Burada da baba mesleğini sürdürüyoruz, ilk geldiğimizde burada iş bulmakta zorlanmadık. Aynı meslekte çalıştığımız Suriye'den gelen arkadaşlarımız vardı, onlar kaçıp Avrupa'ya gittiler orada çalışmaya başladılar. Gidenlerin sayısı fazlaydı. Ama biz gitmeyi düşünmüyoruz" dedi.