Esin Gençel- 1992 yılında kurulan telsiz sistemi ile her türlü hizmeti verdiklerini belirten Oda Başkanı Anık, "Sokak sokak adres tarifi, unutulan eşya, kan, çalınan otomobil gibi anonslar yapılıyor. Hatta bir yıl saklanan anonslar bazen mahkemelerde bile kullanılıyor" dedi.

İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odaları'nın 1992 yılında kurduğu telsiz sistemi ile her türlü hizmeti veriyor. İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odaları Başkanı Celil Anık, "Zor bir durumla karşılaşan taksici, aracın içindeki acil durum butonuna basarak merkeze ulaştığı anda plakası, sahibi, bağlı olduğu durak gibi bütün künye bilgileri bilgisayar ekranında görünüyor. Taksicinin can güvenliği için son derece önemli olan bu sistem zaman zaman ilginç olaylara da yol açıyor. Bilgisayar üzerindeki haritadan sokak sokak adres tarifi, unutulan eşyanın anosla bulunması, sıkışık trafikte yönlendirme, çalınan otomobil anonsları, kan anonsları, deprem, yangın, sel, kaza gibi felaketlerde hızlı iletişim, kayıtlarda bir yıl saklanan anonslar bazen mahkemelerde bil kullanılıyor. Korsan taksicilerin yakalanmaları sağlanıyor, nöbetçi eczane bildiriyor, telsiz tamiri yapılıyor" dedi.

Takisiciler günde en az on kan talebi karşılıyor


Anık, "Neler mi yapıyorlar? Öyle çok işin altından kalkıyorlar ki, saymakla bitmez. Mesela bir bilinmeyen adres servisi durumundalar. Bilgisayarlardan birinde bulunan ve İzmir'i cadde cadde, sokak sokak gösteren harita, gideceği adresi bilmeyen şoförler için. Ekranda, sorulan bölgeye giden telsizci, anında şoförün nereden sapıp nereye döneceğini söylüyor. Eğer haritada yer almayacak kadar önemsiz bir yerse, telsizden bilebilecek taksicilere ulaşılıyor. Can güvenliğiyle ilgili en sevindirici durum ise odayı arayan taksinin plakası, sahibi, bağlı olduğu durak gibi künyesinin anında bilgisayara düşmesi. Zor bir durumla karşılanan taksici, aracın içindeki acil durum butonuna basarak merkeze ulaşabiliyor. Butona basıldığı anda aracın içindeki konuşmalar merkezden dinlenebiliyor. Bu durumda taksiciden beklenen, saldırgana belli etmeden bulunduğu yeri belirtecek bir konuşma yapması. Telsiz merkezinden en çok yapılan anons, unutulan eşyayla ilgiliyken merkeze en çok sorulan soru trafik durumuyla ilgili. Özellikle trafiğin sıkışık olduğu saatlerde, telsizciler bir o yana bir bu yana cevap vermek durumunda kalıyorlar. Aynı servis, sabah akşam radyolara da yapılıyor. Kan ihtiyacı olan hastanelerden gelen istek üzerine taksicilerden kan isteniyor. Günde en az on kan talebi karşılanıyor. Müşteriler takside unuttukları ya da taksici aracında unutulan eşya için Oda Merkez'i arıyor" dedi.

24 saat hizmet

Telsiz merkezinin Karabağlar, Halide Edip Adıvar Caddesi üzerinde bulunan oda binasının içinde 24 saat hizmet verdiğini belirten Anık, "Odanın dört katlı bir plaza olan binasının şıklığına uygun, yüksek teknolojiyle çalışıyor. 2 bin 821 telsizli taksiye hizmet veren Oda Merkezi, öldürülen, gasp edilen taksiciyi hiç unutmadan en küçük bir kuşkunun bile üzerine gidiyor. Taksilerin telsizleri ve bu telsizlerin bağlı olduğu merkezler, taksicilerin en ufak sorunlarından araçta eşyasını unutan müşterilere ulaşmaya, nöbetçi eczane bildirmekten hayat kurtarmaya kadar pek çok işe yarıyor" diye konuştu.

Anık, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odaları, resmi bir kurum kimliğinde, tamamen kamusal bir hizmet veriyor. Sistem başlangıçta, son yıllarda gasp edilip öldürülen taksi şoförü sayısının artması yüzünden, can güvenliğini sağlamak için kuruldu. Oda Merkezi, bunun yanısıra, kaza yapan taksiciye yardım etmekten, öldürülen taksicinin ailesine maaş bağlamaya kadar pek çok konuyla ilgileniyor. Telsiz merkezimiz, Karabağlar'da ki oda binamızın içinde. Polis haber merkezi gibi 24 saat açık."