İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu; üretici kooperatifleri ve ziraat odaları başkanlarıyla bir araya gelerek gerçekleştirdiği ilk toplantının ardından, bu kez Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Odası, İzmir Ticaret Borsası ve Ege İhracatçı Birlikleri’ne mensup tarımsal sanayi üreticileri ve tacirleri ile buluştu.

İzmir tarımında Türkiye’ye örnek olacak yeni bir model arayışıyla düzenlenen toplantının açılışında söz alan Başkan Kocaoğlu, “İzmir tarımının gelişmesi, niteliğinin ve niceliğinin artması,  çeşitlendirilmesi,  tarım ürünlerinin pazarda değerini bulması için  ‘neler yapabiliriz’i sizlerle birlikte belirlemek istiyoruz. Tarımın kalkınması için yol haritamızı ve stratejik planımızı birlikte oluşturmayı hedefliyoruz” dedi.

Yarımada için  yaklaşık 300 sayfalık stratejik plan hazırladıklarını ve bu çalışmanın İZKA tarafından basılmak üzere olduğunu vurgulayan Başkan Aziz  Kocaoğlu, “Şimdi hem Küçük Menderes Havzası için hem de Bakırçay Havzası için Gediz’i de içine alarak bir çalışma daha başlattık. Aklı ve bilimi kullanarak, oradaki mevcut kazanımlarımız ve varlarımızdan da hareket ederek yeni bir yol haritası oluşturacağız” şeklinde konuştu.

 
Önce Ege, sonra Türkiye ve yurt dışı

Lojistiğin pahalı olması nedeniyle önceliklerinin 12-13 milyon nüfusun yaşadığı Ege pazarı olması gerektiğini vurgulayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ondan sonra Türkiye ve yurtdışı pazarlarına açılmalıyız ama elbette ikisi içi içe, birlikte olmalı. Sizden alacağımız fikir ve önerileri değerlendirip belki birkaç kez daha size dönerek yol haritamızı belirleyeceğiz. Ve ortaya Türkiye'ye örnek bir model çıkacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi mutlaka elini taşın altına koyacak. İZKA’yı doğru kullanamıyoruz, böyle bir sıkıntı var. Bunun en büyük sorumluluğu da bizlerde. Orada biraz daha aktif ve yönlendirici olmak durumdayız. Kenti biz tanıyoruz, kararı Ankara veriyor. Böyle bir süreç yaşıyoruz. Bunlun adı yerelde kalkınma değil! DPT’nin şubesi kadar yetkisi bile olmayan bir yapıyla bir yere varmamız mümkün olamaz!"

Kestelli geri kazanım tesisleri önerdi

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen bu çalışmanın, İzmir'in tarımsal dinamiklerinin gelişmesi açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Kestelli, "Gelişen iletişim teknolojileri de bu çalışmalarda kullanılabilir. İlimiz daha çok küçük tarım işletmelerinden oluşuyor. Üreticilerimizin rekabet gücünün arttırılması amacıyla çalışma prensipleri önceden belirlenmiş ortak kullanıma açık makine kartları yapılabilir. Özellikle hayvancılık sektörünün geliştiği K.Menderes Havzası’nda ortaya çıkan hayvansal gübrelerin işlenerek değerlendirilmesi amacıyla büyük bir tesis kurularak üreticilerimizin gübre ve enerji açısından desteklenmesi sağlanabilir. Tarımsal üretim markalarımız ve diğer tarımsal ürünlerimizin verimliliğini arttırmak için markalaşma çalışmalarını gerçekleştirebiliriz veya arttırabiliriz. Çok büyük bir tarım fuarı ile hem İzmir hem tarım ve gıda sanayimiz uluslararası alanda tanıtılabilir. Çeşme’de sakız üretiminin geliştirilmesi, keşif edilecek uygun arazilerde tıbbi ve aromatik bitkilerin desteklenmesi, amacıyla üreticilerimize pilot projeler gerçekleştirebiliriz. Tarımsal üretimin katma değerinin yine elimizde kalması amacıyla ilçelerimizi tarımsal üretim desenleri de göz önüne alınarak tarım sanayi bölgeleri kurulabilir. Bu bölgelerde gıda sanayi yatırımının güçlendirilmesi amacıyla firmaların maliyetini önemli ölçüde arttıran ve yüksek maliyetle atık ve geri kazanım tesislerinin kurulması teşvik edilebilir ya da bizzat kurulabilir. Bu çalışma aynı zamanda çevre ve su kaynaklarının korunmasında da önemli olacaktır. Tarımsal depolama, lojistik alt yapının yapılanması bu bölgelere göre dağılabilir" dedi.

Birleşerek güçlenmeliyiz

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, rekabetin denetim altına alınacağı bir akımla karşı karşıya olunduğuna dikkat çekerek “AB ile ABD’nin şu an görüşmelerini yaptığı serbest ticaret anlaşmalarını göz önüne alacak olursak, bunun tarım sektöründe Ege'yi, ülkemizi ne kadar geniş bir boyutta etkileyeceğini düşünmemek kadar bir hatanın içinde olmamamız gerekiyor. Bu açıdan bugünden itibaren yapılacak olan çalışma ve uygulamalarımızda bizim güçlerimizi birleştirmemiz gerekir".

Dünya fuarlarına katılıma destek

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ise tarım ve tarıma dayalı sanayi konusunun İzmir için hayati önemi olan konular olduğunu belirterek toplantı için Başkan Aziz Kocaoğlu'na teşekkür etti. Demirtaş düşüncelerini şöyle açıkladı:

"Ürünleri toplamak için harcadığınız para, bazen satış bedeline bile ulaşmıyor. Zeytinlik sahibi olan pek çok kişi o yüzden ürünü toplamamayı tercih ediyor. Domates de öyle. O nedenle bizim katma değeri yüksek üretime geçmemiz gerek. İzmir Büyükşehir Belediyesi, organik tarım konusunda uzun zamandır çiftçileri destekliyor. Tahtalı havzasını öne çıkararak, ‘ilaçsız ve gübresiz üretim yapılan bölge’ diye tanıtarak orada yetişen ürünlerin daha iyi fiyatla satılmasını sağlayan bir çalışma yapılabilir. Ayrıca yapabilirsek, Menderes'te ve Pancar'da iki tane elektrik santralı yapalım. Buradan sıcak su geçiyor. Bu sıcak suyu ovada yapılacak olan seralara aktarabilirsek, orada sera ve çiçek organize bölgesi yapabiliriz. Tahtalı ve Torbalı tarafındaki o havza bir servet. Tarımsal olarak danışmanlık hizmeti vereceğimiz bir birim oluşturmamız gerekiyor. Bilinçli ilaçlama yapmalarına katkı koymamız gerekiyor. Dünya fuarlarına tarımsal ürünlerimizin gitmesi için destek verilebilir. Köylerin kendine özgü ürünleri var. Bunlar ortaya çıkarılarak destek verilebilir."