Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin “kullanılması sakıncalı” raporu sonrasında hizmete kapatılan Balçova Teleferik Tesisleri, Cumartesi günü (6 Nisan 2013) saat 11.00’de düzenlenecek temel atma töreniyle birlikte “AB standartlarına” uygun olarak baştan aşağı yenilenmeye başlayacak. Uzun yıllar kentin simgeleri arasında yer alan teleferik, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından baştan aşağı yenilenerek çok daha güvenli ve daha modern bir şekilde İzmirlilerin hizmetine sunulacak. 12 milyon TL maliyet ile yaşama geçirilecek yeni teleferik, saatte 1200 kişi taşıyabilecek ve kabinler 8’er kişilik olacak.

Süreç nasıl  işledi?

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 1974 yılında kurulan Balçova Teleferik Tesisleri’nin uzun yıllardır kullanım sonucu yıprandığı düşüncesiyle Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’ne teknik inceleme yaptırdı. Bu incelemenin sonunda hazırlanan raporda, tesisin kullanılmasının ‘sakıncalı’ olduğu ve iyileştirilmesi gerektiği belirtildi. Söz konusu raporu değerlendiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, mekanik aksamla ilgili avan proje ve teknik şartnameler konusunda çalışma yaparak taşıyıcı halat, makara takımları, taşıyıcı gondol ve klemens direkler ile ilgili iyileştirme çalışmaları yapmak üzere 2008 başında tesisleri kapattı. 
Gerekli ödenekler ayrılarak 5-6 aylığına kapatılması ve bu süre içinde iyileştirme çalışması yapılması planlanan tesis, 2009 yılında AB normlarında yeni yönetmeliğin uygulamaya konulacağına ilişkin bilginin alınması üzerine bir süre “beklemeye” alındı.

Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Birliği Konseyi ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın “İnsan Taşımak Üzere Tasarlanan Kablolu Taşıma Tesisatı Yönetmelikleri”ne ilişkin uygulama zorunluluğu getirilmesi üzerine de hızla harekete geçilerek ihale süreci başlatıldı. Ancak kısa süre içinde gerçekleştirilen yapım ve proje ihalesi, yüklenici firmanın sözleşme imzalanması için gerekli olan evraklarını tamamlayıp sunamadığı için iptal edildi. Daha sonra gerçekleştirilen ikinci ihale ise Kamu İhale Kurumu tarafından iptal edildi. Uzun süre aksayan süreç, Ankara 14. İdare Mahkemesi’nin bu kararı bozmasıyla yeniden işlemeye başladı. Proje ve yapım ihalesini kazanan STM firması ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında sözleşme imzalanarak yer teslimi yapıldı ve şimdi temel atılacak. Yeni teleferiğin önümüzdeki yılbaşında hizmet vermeye başlaması planlanıyor.