Gülçin Karaegemen- Yetenekli, başarılı gençlere 46 yıldır burs imkanı sağlayan Türk Eğitim Vakfı (TEV), Türkiye'de ki ilk kız öğrenci yurdunu geçtiğimiz Aralık ayında Balçova'da açtı. Balçova Belediyesi tarafından 30 yıl boyunca TEV'e tahsis edilen yurt, açıldığı günden beri 60 bursiyerin barınma ihtiyacını karşıladı. Türk Eğitim Vakfı Cumhuriyet Yüksek Öğrenim Kız Öğrenci Yurdu, yeni öğretim yılında da hem 130 bursiyere ücretsiz hemde 250 ücretli öğrenciye barınma imkanı sağlamak için öğrencileri bekliyor. Balçova'da hizmet veren Türk Eğitim Vakfı Cumhuriyet Yüksek Öğrenim Kız Öğrenci Yurdu Müdürü Jale Ergelen, yurdun çeşitli illerinden gelen kız öğrencilere güvenli yurt olanağı sağlamayı hedeflediklerini belirterek, 380 öğrenciye kapılarına açacaklarını söyledi. Engelli öğrencilerin ihtiyacını karşılayacakları bir tane odalarının olduğunu belirten Ergelen, yurdu son teknolojiye göre hazırladıklarını ifade etti. Ergelen, "Öğrencilerin ihtiyacını giderecek rahat bir ortam sağladık. Yurtta, çalışma odası, çizim odası, gibi çeşitli alanlar var. Öğrenciler buralarda istedikleri gibi zamanlarını geçirecekler ve meslekleri konusunda gereken çalışmayı bu yerlerde sağlayabilecekler" dedi.


Bursiyer olmanın şartı 2,50 ortalama

Geçen sene Aralık ayında hizmete başladıklarını fakat tam kapasite hizmet veremediklerini belirten Ergelen, bu sene tam donanım ile hizmet vereceklerini kaydetti. 130 bursiyerine ücretsiz kalma imkanı sağlayacaklarını ifade eden Ergelen, bunun yanında ücretli olarak barınmak isteyen 250 öğrenciye de kalma imkanı vereceklerini belirtti. Ergelen şöyle konuştu: "Öğrencilerimizin bursiyer olabilmeleri için belirli kıstaslarımız var. Bu kıstaslarımızı belirlemek için hem üniversite yönetiminden yardım alıyoruz hemde TEV'in bir yetkilisi öğrencilerle mülakatlarda bulunuyor. Başarılı olan öğrencilerin karneleri inceleniyor ve başarılı bulduklarımızı mülakata alıyoruz. Gelir düzeyi de kontrol ediliyor. Karşılıksız burs alan öğrenciler burs imkanlarımızdan yararlanamıyor. Bursiyer öğrencilerin yurdumuzda barınması için 2.50 not ortalamasını tutturması gerekiyor."


3'er kişilik odalar


Özel üniversitelerden öğrencilere burs vermediklerini belirten Ergelen, "Yurtta kalacak bütün öğrencilerin bursiyer olmasını isterdim ama imkanlarımız doğrultusunda bu şekilde olmasına karar verdik. Odalarımız 3'er kişilik olacak. Hem bursiyerler hemde ücretli kalacak öğrencilere aynı standartta odalarda kalacak. Geçen yıl 18 farklı şehirden kalan öğrenciler vardı. Bu sene yurdun dört bir yanından gelen öğrencilere hizmet vermeyi istiyoruz" diye konuştu.
 
İEÜ ile işbirliği

Ücreti ortalama 550 TL olarak belirlediklerini ve İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin ilk 100 öğrencisine yüzde 10 indirim sağlayacaklarını kaydeden Ergelen, İEÜ ile bağlantılı içinde olduklarını belirterek, "İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin öğrenci yurdu yetmediği için gelen öğrencileri bizim yurda yönlendirecekler. Aynı zamanda üniversitelere kayıt zamanında üniversitelere stand açacağız. İzmir'de bulunan bütün üniversitelerdeki öğrencilerin yurdumuzda barınma imkanı olacak" diye konuştu.

'İşadamlarından destek bekliyoruz'


İşadamlarını bu konuda duyarlı olmaya davet eden Ergelen, TEV'in 130 öğrenciye ücretsiz kalma imkanı sağlayabildiğini, bu konuda duyarlı olan iş adamlarının  belirli sayıda öğrenciye ücretsiz kalma imkanı sağlayıp bu sayıyı fazlalaştırabileceğini vurguladı ve "Önemli olan 130 olan bursiyer sayısını daha yukarılara çıkarmak. Bunun içinde iş adamlarından yada duyarlı vatandaşlardan destek bekliyoruz" dedi. Bursiyer olarak kalan çocukların akademik başarısının yanında kişisel gelişimine de önem vereceklerini aktaran Ergelen, "Bursiyerlerimize iletişim, giyinme, toplum önünde konuşma, liderlik gibi konularda çeşitli beceriler sağlayacak eğitimler uygulayacağız. Eğitim dönemi boyunca kendilerini geliştircekler. Aynı zamanda Balçova Belediyesi ile yürüteceğimiz projelerimiz olacak" diye ifade etti.