İzmirli Umut Dönmez, henüz 2,5 yaşında bir lösemi hastası... Annesi Halime Dönmez, Umut’un sağlığına kavuşması umuduyla, doğacak çocuktan ilik nakli olması için tekrar hamile kaldı.

Doğum sırasında plasentadaki kök hücreyi toplamak için gereken kordon kanı seti ise Türkiye’nin iki kan bankasından birinin bulunduğu Ege Üniversitesi Hastanesi’nde yok. Nedeni ise, 1 yılı aşkın süredir set alımı için ihalenin yapılmaması. Hastalar diğer kan bankası olan Ankara Üniversitesi Hastanesi’ne yönlendiriliyor.

PLESANTA KANI ALINACAK

Kütahyalı Muhammet ve Halime Dönmez’in ilk çocuğu olan Umut’a, 2 yıl önce lösemi teşhisi konuldu. Sürekli tedavi gören Umut için ilik nakli ise şart oldu. Uzun aramalara rağmen bir türlü kemik iliği bulunamaması üzerine anne Halime Dönmez yeniden hamile kaldı.

Kısa süre sonra gerçekleşecek doğum sırasında plasenta kanı olarak da bilinen göbek kordon kanından alınacak kök hücreler, Umut’a nakledilecek. Böylelikle Umut’un Uğur adı verilecek olan kardeşi sayesinde sağlığına kavuşması sağlanmaya çalışılacak.

SETİN FİYATI 3 BİN LİRA

Doğum sırasında plasenta kanının toplanması için gerekli olan kordon kanı seti ise Ege Üniversitesi Hastanesi’nde yok.

Yaklaşık 2 bin lira ile 3 bin lira arasında fiyatı değişen kordon kanı setini uzun süre beklediklerini söyleyen Uğur’un babası Muhammet Dönmez, “Elimizde yok diyorlar, eczanede başhekimliğe dilekçe yazdık ama hiçbir işlem yapılmadı” dedi.

Ege Üniversitesi Hastanesi Kordon Kanı Bankası yetkilileri, setin olmamasına gerekçe olarak ihalenin bir türlü yapılamamasını gösterdi.

Yetkililer eksik evrak yüzünden kan seti alımını ulusal bilgi bankasının onaylamadığını söyledi. Konuyla ilgili olarak Sağlık Bakanlığı’na dilekçe yazıldığını, bugüne kadar 2 kez de ihalenin iptal edildiği kaydedildi.

Hastane yetkilileri konuyla ilgili sıkıntı yaşayan hastaların, mağdur olmamaları için Ankara Üniversitesi Hastanesi’ne yönlendirildiği de ifade edildi.

Eczanede bile yok

Yetkililer mayıs ayından bu yana SGK’nın da karşılamadığı öne sürülen setle ilgili yeni düzenlemelerin yolda olduğunu söyledi. Umut’un babası Muhammet Dönmez, “Set, eczanede bile yok. Paran olsa bile alamazsın yani. İhale olacağını söylüyorlar ama ne zaman yapılacağı belli değil. Bizim gibi çok sayıda hasta var. Devlet yardım etsin” dedi. (Bugün)