Yarımada Stratejik Kalkınma Planı kapsamında hayata geçirdiği etkinliklerle bölgenin kalkınması yönünde önemli adımlar atan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Urla Belediyesi işbirliğiyle gerçekleştirdiği Nohutalan Kavun Festivali, bu yıl ikinci kez yapıldı. Festivalin açılış törenine katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir'in yerelde kalkınmasını önlerine hedef olarak koyduklarını belirterek, "Önce Yarımada Stratejik Planı'nı ve kalkınma yol haritasını belirledik. Şu anda masamda Gediz ve Bakırcay'ın kalkınma planı duruyor. Önümüzdeki aydan itibaren de Küçük Menderes havzasının yol haritasını çalışmaya başlıyoruz. Tarım ve hayvancılıktan turizm destinasyonlarına kadar İzmir'in bütün değerlerini ayağa kaldırmak ve kentimizi kalkındırmak hepimizin birincil görevidir. 11 yıldır bunu iyi niyet ve samimiyetle yapmaya çalışıyoruz" dedi.

 
Festival alanına özel düzenleme

Geçtiğimiz yıl aynı yerde yapılan festivalin toprak bir zeminde ve daha olumsuz şartlarda gerçekleştirildiğini dile getiren Başkan Kocaoğlu, bu yılki festivalin ise köydeki fiziki düzenlemelerle çok daha iyi koşullarda yapıldığını ve ayrıca yine Büyükşehir Belediyesi tarafından üreticilere tek tip stantlar dağıtıldığını söyledi. Başkan Aziz Kocaoğlu, aynı çalışmaların diğer köylerde de hayata geçirileceğini, amaçlarının kırsaldaki yaşam standardının yükselmesi olduğunu dile getirdi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, girişimciliği ve çalışkanlığından dolayı Nohutalan Muhtarı Nuran Eroğlu ile Nohutalan'a verdiği destekler nedeniyle Bosna Hersek Fahri Konsolosu Kemal Baysak'a da teşekkürlerini sundu.

 
Ne mutlu ki Büyükşehir var

Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar da, Bütünşehir Yasası ile beraber köylerin mahalle statüsüne geçmesinden yakınarak, “Her köyün ayrı bir güzelliği ve ayrı bir özelliği var. Bizler de köylerimizin bu dokusunun kaybolmaması için çalışıyoruz. Ne mutlu ki, İzmir Büyükşehir Belediyesi var. Bu etkinlikler hep onların öncülüğünde düzenleniyor” dedi.
 

Baysak'tan teşekkür plaketi

Bosna Hersek Fahri Konsolosu Kemal Baysak ise geçtiğimiz yıl yapılan festivalle bu yılki arasında çok büyük farklar olduğunu dile getirerek, festivalin yapıldığı meydanın ve çevre yollarının düzenlemesinden dolayı emeği geçenlere teşekkür etti. Nohutalan'ın bir Boşnak köyü olduğunu hatırlatan Kemal Baysak, Boşnaklar olarak her zaman barışı, kardeşliği ve ülkenin bütünlüğünü savunduklarını söyledi. Baysak, kırsalın kalkınmasına yönelik çalışmaları ve Nohutalan Köyü'ne hizmetleri nedeniyle Bosna Hersek Fahri Konsolosluğu adına Başkan Aziz Kocaoğlu'na ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Aysel Özkan'a teşekkür plaketi verdi.
 

En iyi kavun seçildi

Festivali CHP İzmir milletvekilleri Mustafa Balbay ve Musa Çam, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır, üreticiler ve çevre ilçelerden gelen çok sayıda İzmirli katıldı. Festival kapsamında yapılan "en iyi kavun" yarışmasında birinciliği Turgut Eroğlu, ikinciliği Ferit Kızılata, üçüncülüğü ise Cengiz Özdemir isimli üreticiler elde etti. Birinci olan üreticinin ödülünü Başkan Aziz Kocaoğlu verdi. 2. Nohutalan Kavun Festivali'nde İzmir Büyükşehir Belediyesi Pop Orkestrası ve solistleri de bir konser verdi. Konuklara geleneksel Boşnak böreği, keşkek, pilav, ayran ve kavun ikram edildi.