2014- 2015 eğitim öğretim yılının geçen pazartesi başlamasının ardından Vali Mustafa Toprak, Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya ve Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı ile basın toplantısı düzenledi. Çocukların, okullarına rahat gidip gelmelerini ve her türlü istismardan ve uyuşturucu maddelerinden uzak durmaları için tedbirler alındığını, bunun için de emniyet müdürlüğü ile milli eğitim müdürlüklerinin koordinasyon kurduğunu söyledi. Vali Mustafa Toprak, "Özellikle geçmiş dönemde alınan tedbirleri daha ileri götürdük. Geçmiş uygulamalarda yaşanan eksiklikleri, boşlukları dolduracak şekilde yeniden düzenlendi. Okul çevrelerinde, öğrencileri tehdit eden kişilerden, sağlığa zararlı yiyeceklerin satımından, uyuşturucu madde kullanımına kadar her türlü önlemler alınacak. Okullarımızla ilgili değerlendirmeler yapıldı ve onlara göre önlemlere alındı. Okul çevrelerinin mobese sistemiyle yakından izlenmesi sağlanacak ve yine aydınlatma sistemlerinin de daha iyi olacak şekilde ilgili kurumlardan istenecek. Servis şoförlerinden, muavinlere, kantin görevlilerine, kadar tüm okulla ilişkili kişiler için araştırma yapılacak ve riskli görülenlerin buralardan uzaklaştırılmaları için de gerekli girişimler yapılacak. Bu ortamlarda görev almaları engellenecek. Tabi bu önlemlere sadece il merkezinde değil ilçelerde de alındı. İlçelerde de, kaymakamların başkanlığında bu araştırmalar yapılıp gerekli önlemler alınacak" dedi.

Vali Toprak, çocukların özellikle uyuşturucuya karşı korunmalarının en önemli önceliklerinden olduğunu, bunun önlemlerinin de en ince ayrıntılara kadar alındığını söyledi.

EVDEN ÇIKIŞLARINDAN DÖNÜŞLERİNE KADAR HER ÖNLEM ALINDI

Vali Mustafa Torak'ın ardından söz alan Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya ise öğrencilerin, evlerinden çıkışlarından tekrar dönünceye kadarki tüm alanların tek tek belirlendiğini ve önlemlerin de bunlara göre alındığını ifade etti. Uzunkaya, "Çocuklar evlerinden çıktıktan sonra trafik ekipleri gerekli trafik önlemlerini aldı. Bindikleri servislerin şoförleri ve muavinleri için gerekli araştırmalar yapıldı. Bunun sonrasında okula vardıklarında çevredeki zararlı kişiler ve ya da satıcıların uzaklaştırılması sağlanmaya çalışılıyor. Ve yine okul yönetimleriyle, velilerle, öğretmenlerle yapılan görüşmelerle de öğrenciler için tüm önlemler alınıyor. Yeni projeler geliştiriliyor. Tabi bizlerin önlemleri ve çalışmaları tamamen güvenlik amaçlı, öncelikli. Biz her türlü önlemlerimizi yaptığımız çalışmalarla elde ettik. Bu risk durumlarına göre planladık" dedi. Uyuşturucu ile mücadele konusunda bilgiler veren Uzunkaya, şunları söyledi:

"Uyuşturucunun ne kadar önemli bir konu olduğunu rakamlarla anlatmak istiyorum, 2013 yılında 64 çocuk için uyuşturucu suçlarından mağdur olarak işlem yapılmış, suçlu arak ise bin 667 çocuk işin yasal işlem başlatılmış. 2014 yılının ilk 9.5 aylık döneminde ise 31 çocuk mağdur olarak 898 çocuk da suçlu olarak işlem görmüş. Bu rakamlar önemli. Bunlarda uyuşturucu gibi maddelerin kolay bulunması ve ucuz olması da etkili. Artık internet üzerinden kapıya bile uyuşturucu servisi yapılabiliyor. Ayrıca çocuklarla ilgilenmeyen sevgi vermeyen aileler de yine uyuşturucuya yönelimi arttırıyor. Ülkemizdeki genç nüfusun bir şekilde böyle uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklar ile bir şekilde parçalanması adına bir proje uygulandığını değerlendiriyoruz, emniyet olarak. Bu konuyu ailelerimiz bilmeli ve çocuklarına önem vermeliler. Uyuşturucu konusunda okul çağı gençliği zaten hedef kitle. Bunun 8 - 10 yaş grubuna kadar indirilmesi için çalışılıyor. İzmir'de bu yaş aralığı 13-14 civarına indi. Ancak başka illerde bunun altına da inmiş durumda. Biz ilimizde belli çalışmaları tamamladık ve planları da uygulamaya koyduk. Bunun yanında bakanlıklar arasında yapılan görüşmeler de odu. Onların hazırladıkları planlardan da yararlanıp çalışmaları sürdürüyoruz. Uyuşturucunun zararlarını ve cezaları anlatan broşürler, CD'ler hazırladık. Onların dağıtacağız."

Uzunkaya ayrıca, yaptıkları değerlendirmeler sonrasında, il merkezindeki 120 okulun birinci derece, 110 okulunda ikinci derece risk alanında olduğunu değerlendirdiklerini, bunlara göre de bünyelerindeki her birimden görevlilerin, bu bölgelerde görevlendirildiğini, tedbirleri aldıklarını dile getirdi. Ayrıca, trafik birimlerinde çalışan bin 200 polisin, görev alanlarındaki okulların giriş ve çıkışlarını sağlayacak şekilde hizmet vereceklerini de söyleyen Uzunkaya, "Yeni projelerimiz var. Bunlardan birisi 'Mercek' bunda risk alanlarını belirleme çalışmalarında olduğu gibi daha ayrıntılı çalışma yapacağız. Bu bölgeleri sokak sokak inceleyip, adeta mercek tutacağız ve ona göre önlem alacağız. Operasyonsa operasyon, rehabilite çalışması ise onu yapacağız. İkinci projemiz ise 'Koruyalım, korunalım' bunda da yine suça karışabilecek çocuklar yada ailelerine yönelik önleyici tedbirler içeriyor. Onlarla bire bir görüşmeden, alışkanlıklardan kurtarmak için ilgili kurumlarla görüşmelere kadar bu çalışmalar yürütülecek" dedi.

AİLELER ÇOCUKLARINI İHMAL ETMESİN

Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı ise, öğrencilerin iyi bir eğitim almalarının yanı sıra karşılaşacakları diğer sorunlar için diğer kurumlarla sıkı işbirlikleri yapacaklarını anlattı. Çevresel faktörlerin yanı sıra ailelerin yaklaşımının da çocukların kötü alışkanlıklara alışmasında etkili olduğunu söyleyen Bardakcı, "Aileler, çocuklarını izlesinler, arkadaşlarını tanısınlar, resmi bir iletişimden çok, arkadaş gibi olsunlar. Çocuklarının dertlerini sorunlarını birinci öncelikli hedefleri haline getirip ilgilenmeliler. Çocuklarının her zaman yanında olduklarını ve sorunlarını çözecekleri güvencesini versinler. Ayrıca bilişimin önemli olduğunu biliyoruz ama yine de özellikle internet kullanımını yakından takip etsinler" dedi.