İki dönem önce CHP'nin Dikili İlçe Başkanı olan ve yerel seçimde partinin ilçe belediye başkanlığı için aday adayları arasında bulunan mimar İsa Mintaş, geçen 26 Ağustos'ta rutin olarak gittiği diyaliz merkezinde fistül bakımı sırasında başhemşirenin damarını tutturamadığını ve kolunu kaybetmenin eşiğine geldiğini iddia etti. Şişen kolu omzuna kadar moraran Mintaş, şöyle dedi:

"Yerel seçimlerden sonra rahatsızlandım ve diyaliz hastası oldum. Menemen Devlet Hastanesi'nde 15 gün yattım. Daha sonra 15 Mayıs'tan itibaren özel bir diyaliz merkezinde tedaviye devam ettim. Boynuma fistül açıldı. Açılan bu fistülün süresi iki ayı geçince 'Artık koluna fistül takalım' dediler. Koluma yapılan ikinci iğneden sonra kolum şişmeye başladı. Beni hemen İzmir'de bir özel hastaneye gönderdiler. Kolumu omuzuma kadar bandaja aldılar. Arkasından taburcu ettiler. Bir gün sonra aynı diyaliz merkezinde diyalizimi oldum. Aynı günün akşamı birden kolumun kanamaya başladığını gördüm. Dikili Devlet Hastanesi'ne müracaat ettim. Beni 112 acil servisle Ege Üniversitesi Hastanesi'ne gönderdiler. Burada, sol kolumdaki atar damarın delindiği tespit edildi. Stent takılması gerektiğini söylediler. 11 gün Ege Üniversitesi Hastanesi'nde yattım. Kolumun iyileşmesinin daha 2 ay süreceğini söylediler."

"KESİNLİKLE BU İŞİN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIM"

Gelişmelerden diyaliz merkezini sorumlu tutan Mintaş, bu gelişmeler ardından durumu anlatmak için diyaliz merkezine telefon açtığında "İsa Bey 'Geçmiş olsun. Kolunuz nasıl?' diye sormalarını beklediğini anlatırken şöyle dedi:

"Bana, 'Biz elimizden geleni yaptık. Gayet müsterihiz. Hiçbir suçumuz yok' dediler. Madem suçları yok ben bu kadar zamandır niçin bu acıları çekiyorum? Ege Üniversitesi Hastenesi'ndeki teşhiste atar damarımın delindiği, patlatıldığı söylendi. Birkaç saat daha gecikilse, kolumun kangrene çevireceği ve kaybedeceğim belirtildi. Gerçekten çok üzüldüm. Yapılan bandaj o kadar kötüydü ki, hala sıkıntısını çekiyorum. Kesinlikle bu işin peşini bırakmayacağım."

DİYALİZ MERKEZİ İDDİALARI REDDETTİ

Herhangi bir hataları bulunmadığını savunan diyaliz merkezinin yetkililerinden Dr. Semra Asker, şunları söyledi:

"İsa bey; diyabet hastası. Şeker hastalığı, hastaların damar yapılarını bozar. Biz ayda 2 bin hastaya diyaliz uyguluyor, hastalara devamlı fistül takılıp, bakımlarını yapıyoruz. Bizim diyaliz merkezimizde bugüne kadar böyle bir olay görülmemiştir. Merkezimiz dışında yanlış bir hareketle fistül yerinden oynamış olabilir."

Diyaliz merkezinde görevli Başhemşire Saadet Pehlivan, günde 100, ayda 2 bin hastaya damardan müdahale ettiğini anlatırken, "18 yıldır hemşireyim. Bugüne kadar böyle bir olay yaşamadım. İsa Bey'in fistülünü koluna taktıktan sonra 15 dakika kadar makineye bağlandı. Hiçbir yan belirti yoktu. Daha sonra kolunun şiştiğini söyledi. Biz de acil olarak kendi aracımızla hastaneye gönderdik, sonrasını bilmiyoruz" dedi.

FİSTÜL NEDİR?

Fistül; iki damarın küçük bir ameliyatla birleştirilmesi ile oluşturuluyor. Böylece hemodiyaliz için gerekli genişleme damarlarda sağlanmış oluyor. Fistül; Hemodiyaliz için en uzun süreli kullanılan yollardan biri olarak kullanılıyor.