Avrupa Birliği Projesi olan, Türkiye’den İzmir, Manisa (Soma), İsveç’in Lund ve İspanya’nın Laguna da Duero şehirlerinin bulunduğu CITYFIELD Projesi’nin ikinci toplantısı,  İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleşti. Enerjide önemli derecede tasarruf sağlayacak sistemleri öngören ve karbondioksit gazı azaltılmasını hedefleyen proje çerçevesinde, İsveç’in Lund kentinde gerçekleşen ilk buluşmanın ardından İzmir’deki toplantıya Estonya, Polonya, İsveç, İspanya, İtalya, İngiltere, Almanya, Belçika ve Türkiye’den konunun uzmanları katıldı.

 
Mavişehir’de örnek proje

Toplantının açış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Muzaffer Tunçağ, Büyükşehir Belediyesi olarak yenilenebilir enerji yatırımlarına büyük önem verdiklerini belirterek, toplantının bu anlamda çok önemli olduğunu vurguladı. Türkiye’de ilk defa bir belediyenin, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İnovasyon Müdürlüğü kurduğu hatırlatan Tunçağ, “Proje çerçevesinde, Mavişehir’deki binaların verimli enerji ile iyileştirilmesini sağlayacağız. Bu, Türkiye’de ilk senaryo çalışması olacak. 30 yıl önce inşa edilen büyük bir konut alanı burası.. Böyle bir alanda çalışma yapmak kolay değil. Ama arkadaşlarımız bu konuda çalışacak” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin akıllı trafik yönetimi, solar çamur kurutma tesisi, elektrikli otobüs alımı, tramvay yatırımı, jeotermal kaynakların tarımda, elektrik üretiminde kullanılması gibi çok önemli projeler yürüttüğünün altını çizen Tunçağ, gelecek nesillere temiz bir çevre bırakmak için bu çalışmalara büyük önem verdiklerini söyledi.

Soma’daki hava kirliliği önlenecek

Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekter Yardımcısı Yılmaz Gençoğlu, AB kapsamında geleceğin akıllı şehirlerini yaratacak bir projede yer almaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Bu proje kapsamında Soma’da atık enerjiden bölgesel ısıtma sistemi çalışması yürüttüklerini belirten Gençoğlu, “İlk etapta 8 bin 100 konut, ardından 22 bin 100 konut sisteme bağlanacak. Bu sayede kömür havzası olan, konumu itibariyle çukurda bulunan termik santral ve Soma ilçemizin kömürle ısınması nedeniyle oluşan hava kirliliği giderilecek. Aynı zamanda kendi elektrik enerjisini üreten konutlar ile diğer şehirlere de örnek olacak. Tüm bu sebeplerden dolayı Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak biz bu projeyi önemsiyoruz” dedi,

İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’nın evsahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda enerji verimliliği, yenilenebilir enerji ve bu uygulamaların başka şehirlerde yaygınlaştırılması konuları ele alındı.