Bornova’da ilk yerleşimin 8 bin 500 yıl öncesine ait olduğunu gösteren Yeşilova Höyüğü’nde 2012 kazı sezonu açıldı. Bugüne kadar Yrd. Doç. Dr. Zafer Derin’in başkanlığında Ege Üniversitesi öğrencileri tarafından devam eden kazılara bu sezon ilköğretim çağındaki çocuklar da katıldı. Yaz sezonu boyunca her hafta 25 ilköğretim okulu öğrencisi kazı alanında tarihi eser arayacak.

2012 yılı kazı sezonu açılışı Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır ve Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Zafer Derin’in ev sahipliğinde çocuklarla birlikte yapıldı. Açılışın ardından Zafer Derin çocuklara Yeşilova Höyüğü minyatürü üzerinde bilgiler verirken, Başkan Sındır da Höyük’te yapılacak projeleri anlattı. Yaz sezonunda haftada 3 gün 25 çocuk kazı yapacak. Her hafta 25 ayrı çocuk grubunun tarihi dokuyu koklayarak kazı yapacağı alanda arkeoloji ve zaman yolculuğu ile ilgili bilgiler verilecek. Yeşilova Höyüğü’nde kazılar Eylül ayı sonuna kadar devam edecek.

Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır Yeşilova Höyüğü’ndeki yaz döneminin ilk çalışmasını çocuklarla birlikte başlattı. Çocukların tarihi yaşayarak öğrenmeleri için ilköğretim okulu öğrencileriyle kazı projesini başlattıklarını söyleyen Başkan Sındır, “Bu sayede küçük yaşlardaki çocuklarımız  dokunarak, koklayarak, hissederek tarihin içinde 'tarihlerini' öğrenecekler” dedi. Bornova Belediyesi’nin Zaman Yolculuğu projesi kapsamındaki çalışmalarını da yürüttüğünü söyleyen Başkan Sındır, “Bu kapsamda yapımını gerçekleştireceğimiz Ziyaretçi Merkezi projesi ile kazı alanından çıkan eserleri çıktıkları yerde sergileyeceğiz” dedi.

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zafer Derin “Geçtiğimiz yıl kazı ekibinin yüzde 90’ını bayanlar oluşturuyordu. Bu yıl da ilköğretim okulu öğrencileri için ayrı bir kazı alanı oluşturduk. Her hafta 25 çocuk gelerek bu alanda kazı yapacak. Kendileri kazarak tarihi kalıntılar bulacaklar. Bu sayede tarihi içinde yaşayarak öğrenmiş olacaklar. Çalışmalarımızda Bornova Belediye Başkanımız Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır’ın büyük desteğini görüyoruz. Kendisine çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.