İzmir Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Sadık Tuğluer, işportayla mücadele sırasında can güvenlikleri açısından çaresiz durumlara düştüklerini belirterek, “Döner bıçakları, sopalarla demir çubuklarla karşı karşıya kalıyoruz. Karşı koyma hakkımız yok” diye konuştu.

Zabıta Teşkilatı’nın 56. kuruluş yıldönümü törenle kutlandı. Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törene İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Erhan Bey, Zabıta Daire Başkanı Sadık Tuğluer, zabıta personeli ve meclis üyeleri ile esnaf temsilcileri katıldı. Meydandaki Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başlayan törenin ardından bir konuşma yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Sadık Tuğluer, yerine getirdikleri görevin zorluklarına dikkat çekti.

 
Tehdit ediliyoruz


Ekonomik ve sosyal nedenlerle stresi her geçen gün artan bir görevi sürdürdüklerini belirten Tuğluer, vatandaşların ucuz olduğu gerekçesiyle işportaya ve sağlıksız koşullarda üretimi ve satışı yapılan gıdalara yönelmesinin işlerini daha da zorlaştırdığını söyledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Sadık Tuğluer, hizmet alanlarındaki konularla ilgili yasal yaptırımların caydırıcı olmadığını da vurgulayarak şunları kaydetti:

“Yayaların faydalandığı kamuya ait yolların, kaldırımların ve diğer alanların işgal edilmesinin cezası sadece 82 TL. Çoğu kez yazılı ve görsel basında yer aldığı gibi, zabıtamızın en önemli konusu olan seyyar ve işgalle mücadelede can güvenliğimiz açısından son derece çaresiz durumlara düşüyoruz. Kendimizle, aile fertlerimizle ilgili tehditlere maruz kalıyoruz. Döner bıçakları, sopalarla demir çubuklarla karşı karşıya kalıyoruz. Karşı koyma hakkımız yok. Kendimizi savunmaya çalışıyoruz.”

Destek istedikleri emniyet güçlerinin de yasalar karşısında ellerinin kollarının bağlı olduğunu sözlerine ekleyen Sadık Tuğluer, adli bir olay meydana gelmedikçe polisin müdahalede bulunamadığını söyledi. 

Kendilerinden kamu düzenini sağlaması beklenen zabıta teşkilatının gerekli yetkilere sahip olmadığını ifade eden Zabıta Daire Başkanı Sadık Tuğluer, görev sırasında yaşanan en ufak bir gerilimle dahi kendilerini mahkeme kapılarında bulduklarını ve tehditlerle karşılaştıklarını dile getirdi. Görevleri sırasında türlü tehlikelerle karşılaşan zabıta personelinin yıpranma hakkından mahrum bırakıldığına da dikkat çeken Tuğluer, yasal düzenlenmelerle bu sorunun giderilmesini istedi.