Bu yıl İzmir Enternasyonal Fuarı'nın (İEF) 84'üncü kez açılması nedeniyle Hilton Oteli'nde Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu birlikte basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İEF'nin Atatürk'ün 'bu kentte fuarlar yapın, sergiler açın' direktifi ile başladığını, Behçet Uz'un ve ondan sonraki tüm belediye başkanları ile merkezi hükümetin katkılarıyla gerçekleştirildiğini, İZFAŞ'ın çalışmalarıyla bu günlere geldiğini anlattı. Kocaoğlu, "İEF hem geçmiştir, hem gelecektir. 84 yıllık deneyimden süzülerek gelmiştir. 2. Dünya Savaşı'nın karartma günlerinde mum ışığında İEF gerçekleştirilmiştir. Ekonomiye, sanayiye güç katmıştır. Barışa demokrasiye insan haklarına katkıda bulunmuştur. İEF sadece fuarcılık değildir. İEF aynı zamanda sosyal ve kültürel bir etkinliktir" dedi.

Fuarın 28 Ağustos- 6 Eylül tarihleri arasında açık kalacağını, partner ülkenin Türkmenistan, onur konuğu ilin Eskişehir, temanın eğitim olduğunu belirten Kocaoğlu, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in art arda geçirdiği sağlığıyla ilgili iki operasyon nedeniyle törene katılamadığını bildirdi.

ZEYBEKCİ: KATILIMI ARTIRMALIYIZ

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, fuara katılımı artırmak için çabaladıklarını belirterek, “Her birimizin hafızasında önemli yer tutan ve Türkiye'nin ilk fuarı İEF'nin 84'üncü kez açılışında birlikteyiz. İEF her yönüyle Türkiye'nin özetinin toplandığı fuardır. Önemli şirketlerinin, önemli özelliklerinin toplandığı fuardır. Uluslararası katılımı daha üst seviyeye çıkarmak için Büyükşehir Belediyesi ve Ekonomi Bakanlığı olarak elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. 84 yıldan beri süren fuar dünyanın sayılı fuarlarından biri. 15 ayrı ülkeden bakan, bakan yardımcısı seviyesinde katılanlar var" dedi.

"BİR KURTARICI ARAMAYIN"

İzmir'in Gayri Safi Milli Hasıla'nın yüzde 10'unu üreten bir kent olduğuna dikkat çeken Zeybekci, kentin kurtarıcı beklemeden kendi değerleriyle üretmesi gerektiğini söyledi. Nihat Zeybekci, şöyle dedi:

"İzmir bizim için sadece İzmir değildir. İzmir Ege'dir, tüm Anadolu'dur. İlk yapmamız gereken kurtarıcılardan kurtulmak. Bir kurtarıcı aramamak. İzmir'i kurtaracak olan biziz. Muasır medeniyet dediğimiz seviyenin üzerine çıkarmak. Bunu gerek ticaretle, tarımla, bilimle ve ihracatla yapmak. Ege'nin içinde 16- 17 üniversite ve yüz binlerce öğrenci var. İzmir- Antalya hızlı tren. İzmir'den çıktığınızda en fazla 2.5 saatte Antalya'ya gideceksiniz. İzmir nasıl ki ticaretin, turizmin başkenti olmalı, sağlık turizminin de başkenti olmalı."

Türkiye'nin son yıllarda yüzde 4.7 oranında büyüdüğünü, 13 yılda ortalama üst üste büyümenin Türkiye için yeterli olmadığını belirten Nihat Zeybekci, şunları söyledi:

"Ortalama yüzde 5 büyümek zorundayız. Çünkü her yıl 1.6 milyon vatandaşımızı iş sahibi yapmamız lazım. Düne kadarki süreci başarılı buluyoruz. Bundan sonra da sürmeli. Hedef 2023'te dünyanın ilk 10, Avrupa'nın ilk üç ekonomisinden biri olmak. Bunda en büyük katkı koyacak şehir İzmir'dir. İzmir'de 13 organize sanayi bölgesi var. Şu an itibariyle ikisi faal biri yeni üç serbest bölge var. Üç teknoloji geliştirme bölgemiz var. İzmir 2023'e hazır hale geliyor. Serbest ticaret anlaşması yaptığımız bütün ülkeleri buraya getirmek birinci önceliğimiz. Nice 84'lere 184'lere ulaşması dileğiyle."

AÇILIŞ SAAT 16.00'DA

Konuşmaların ardından İEF'ye sekiz heyetle katılan Malta ile Türkiye arasında ekonomi ve ticari ortaklık imza töreni gerçekleşti. İmzalar, Bakan Zeybekci ve Malta Maliye Bakanı Christian Cardona tarafından atıldı. Toplantının sonunda 40 ülkeden gelen delegeler, hatıra fotoğrafı çektirdi.

Bu arada İEF'nin resmi açılış saati Ekonomi Bakanlığı'nın isteği üzerine dan son anda, bugün 18.30'dan 16.00 alındı. İlk kez yaşanan bu durumla ilgili Bakan Zeybekci, "Sizden mi kaynaklandı?" sorusuna, "Heyetteki 15 ülkeden gelen bakanın programından kaynaklandı. Büyükşehir Belediye başkanımız da hassasiyetle düzenledi" dedi.