Çeşitli kaynaklardan elime aylık, hatta haftalık ekonomi raporları geliyor. Bunların çoğu da aynen seçim tahminlerine, ya de kamuoyu yoklamalarına benziyor. Bazıları bazılarının hoşuna gidecek şekilde hazırlanıyor, bazıları da tamamen tersi...
Her şeyin iyisi de, kötüsü de var. Bakış açısı önemli...
Çoğunluk geneli ya de ilerisini bilmediği görmediği için yazılanlara söylenenlere inanıyor. Neyse lafı fazla uzatmadan son rapordan alıntı yapayım...
Söylenen şu:
Yeni kabine 'ekonomide istikrarı' korudu...
Yapılan araştırmada, Temmuz ayının ekonomi başlıkları belirlendi. Başbakan Binali Yıldırım uzun süredir beklenen yeni kabineyi açıkladı. Bakanlar Kurulu'nda 5 bakanın yeri değişirken 6 yeni isim kabineye katıldı. Diğer yandan Fitch, Türkiye'nin kredi notunu açıklarken Enflasyon rakamları uzun bir aradan sonra tek haneye düştü. Rapora göre Dolar Kuru, İhracat ve İstihdam başlıkları listenin üst sıralarında yer aldı.

Türkiye'nin Fitch notu açıklandı

Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu açıkladı. Türkiye'nin yabancı para cinsinden uzun vadeli notu BB+ seviyesinde bırakıldı. Raporda, Türkiye'deki enflasyonun yüksek olduğu vurgulanırken politik ve jeopolitik riskler kredi notu üzerinde baskı unsuru olduğu belirtildi. Fitch notunu değerlendiren Bakan Mehmet Şimşek, kredi notunun sürpriz olmadığını, önümüzdeki dönemlerde kredi kuruluşlarını daha yüksek performansla ikna edeceklerini açıkladı. Fitch Derecelendirme Kuruluşu, toplamda 3697 haberle yer aldı.

BES'te yeni paket önerisi

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) cayma oranının beklentilerinin çok üzerinde olduğunu açıklayan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, bunun üzerine yeniden düzenlemeye gidileceğinin sinyallerini verdi. Yeni düzenleme sinyallerinin ardından bireysel emeklilik sektörünün yeni bir paket sunmaya hazırlandığı duyuruldu. Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), 1609 haberle yer aldı.

Yatay seyir gösterdi...

Ekonomi gündeminde; Temmuz ayı boyunca yatay bir seyir gösteren Dolar Kuru 120 bin 589 haberle ilk sırada yer alırken İhracat 63 bin 243 haberle ikinci, İstihdam 54 bin 54 haberle üçüncü sıraya yerleştiler. Listenin devamında Vergi 53 bin 703, Büyüme 38 bin 654, Enflasyon 30 bin 522 haberle yer aldılar.

İEF,18 Ağustos'ta kapılarını açıyor

Bu yıl 86'ıncısı düzenlenecek olan İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF)  18-27 Ağustos tarihleri arasında 10 gün boyunca ülkemizden ve yurtdışından birçok misafiri ağırlayacak. Her yıl farklı bir temayla gerçekleştirilen fuarın bu yılki teması 'Enerji' olacak. Fuara partner ülke olarak Rusya katılacak.
İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) Kurtuluş Savaşı'nın hemen ardından Gazi M. Kemal Atatürk'ün talimatıyla 17 Şubat-4 Mart 1923 tarihleri arasında toplanan 'İzmir İktisat Kongresi' sırasında ortaya çıkan, yurt içinde üretilen malların sergilenmesi fikrinin çekirdeğini oluşturduğu fuarın yıllar içerisinde değişim ve gelişimini artarak devam etti. İzmir'in ve ülkemizin ekonomik hayatına yıllar boyunca büyük katkılar sağlayan 1 Eylül 1936 günü, Lozan Kapısı önünde İsmet İnönü'nün açılış konuşmasıyla açılan fuar, Kültürpark'taki yerine böylece kavuştu. Törene, Mısır, Yunanistan ve Sovyetler Birliği'nden 48 kuruluş katıldı. Böylece ilk enternasyonal fuar gerçekleştirildi.

Türk-Rus ilişkilerine katkı yapacak

Bu yıl 18 Ağustos tarihinde başlayacak olan fuar için geri sayım başladı. Partner ülke olarak katılacak olan Rusya'nın fuara üst düzey katılım sergilemesi bekleniyor. Fuara 698 metrekarelik ülke standıyla katılacak Rusya ile Türk tarafı arasında İzmir İş Günleri ile Rusya İş Forumu'nda ikili iş görüşmeleri, ülke ve proje sunumları yapılacak. İEF'de iş hayatı ve uluslararası görüşmelerin yanı sıra kültür sanat etkinlikleri her yıl olduğu gibi bu yıl da kesintisiz devam edecek.
 
Ukrayna'dan buğday tohumu ithal edeceğiz
 
Ukrayna basınında yer alan habere göre, Ukrayna Ulusal Tarım Bilimleri Akademisi ve Türk 'Semila Seed' şirketi arasında, tohum üretimiyle ilgili işbirliği anlaşmasına varıldı.
Türkiye'nin bu kapsamında Ukrayna'dan 20 ton buğday tohumu ithal edeceği, şirketin ayrıca 'Mariya' tipi yumuşak buğday çeşidinin Türkiye'deki tohumluk üretim hakkını aldığı belirtildi.
 Şirketin, Ukrayna buğdayını Türkiye'nin farklı bölgelerinde yetiştireceği ve Ukrayna'dan farklı çeşitteki buğdayların ekimi ile de ilgilendiği bilgisi verildi.

Karsan'dan Kocaeli'ye 24 Adet Jest+!
 
Çok sayıda ülkeye ihracat gerçekleştiren ve geliştirdiği toplu taşıma sistemleriyle şehirlere modern çözümler sunan Karsan, yurtdışının yanı sıra yurtiçi teslimatlarına da son sürat devam ediyor. Son olarak Kocaeli Belediyesi'nin toplu taşıma dönüşüm projesine destek veren Karsan, şehre 24 adet Jest+ otobüs teslimatı gerçekleştirdi. 5.5 ile 6.5 metre uzunluğuna sahip Karsan Jest+ araçlar, 17 oturan, 3 ayakta ve bir engelli yolcu olmak üzere 21 yolcu kapasitesine sahip. Yokuş kalkış desteği ve şerit takip sistemi ile kaza önlemede önemli avantajlar sunan Jest+, engelli kullanımına uygun olacak şekilde alçak tabanlı özelliği ile de ön plana çıkıyor.

'E-ticarette yolun başındayız'
 
IdeaSoft, düzenlediği eğitim seminerleriyle, ülkemizdeki kullanım oranı yalnızca %2,5 olan e-ticareti geliştirmek için çalışıyor.
Türkiye'nin lider e-ticaret altyapı sağlayıcısı IdeaSoft; Türkiye'de e-ticarete yönelik farkındalığı artırmak, ülke genelindeki ekosistemi genişletmek ve girişimcileri dijital dünyaya yönlendirmek amacıyla eğitim seminerleri düzenliyor.
Gelişmiş ülkelerde %8'e ulaşan e-ticaret kullanım oranının ülkemizde %2,5 olduğuna dikkat çeken Eray Cemal Şentürk, 'Türkiye olarak e-ticarette yolun başındayız. Düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz e-ticaret eğitimlerine gösterilen yoğun ilgi, geleceğe yönelik olumlu sinyaller veriyor. Şu an Türkiye'de 6.000'den fazla şirketin sitesinde IdeaSoft alt yapısı kullanılıyor. Ayrıca ülkemizdeki e-ticaret hacminin %50'sini IdeaSoft alt yapısını kullanan şirketler yaratıyor.' dedi.

Coğrafi işaret sayısında hedef 300
 
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün katılımıyla Konya'da düzenlenen 'Konya Etliekmek, Ereğli Siyah Havuç Coğrafi İşaret Tescil Belgesi Takdimi' töreni, geçtiğimiz günlerde gerçekleşti.
Konya'nın meşhur etli ekmeğinin tescil alması ile birlikte coğrafi işaret sayımız 209'a ulaştı.
Etkinlikte konuşan Bakan Özlü, coğrafi işaret almayan ilimizin kalmayacağını belirterek, 'Son 20 yılda 200'lere ulaşan coğrafi işaret sayımızı, 2017 yılının sonuna kadar 300'e çıkarmayı hedefliyoruz' dedi.

 
DİP EKSPRES

Çin ekonomik zararı çekmeye hazır

 
Çin, bir üst düzey resmi yetkilinin dediğine göre, Kuzey Kore'ye uygulanması karar altına alınan yaptırımlar dolayısıyla uğrayabileceği ekonomik zararı göze almaya hazır. Dışişleri Bakanlığı'nın bildirisi, Bakan Wang Yi'nin, Filipinler'deki ASEAN Bölgesel Forum'unda 'K. Kore ile geleneksel ekonomik bağları dolayısıyla Çin'in yaptırım kararının getireceği zararı en fazla çekecek ülke' olduğunu belirttiğini açıkladı.