Uluslararası Kahve Organizasyonu'nun istatistiklerine göre Türkiye'de kahve tüketimi ortalama %15,6 oranında artış gösteriyor.  Türkiye'de 2012-2013 döneminde kişi başına 595 gram olan kahve tüketimi, 2015-2016'da 920 grama ulaştı.
Euromonitor tarafından 2013 yılında yapılan bir başka araştırmaya göre dünyada en çok kahve tüketen ülke Finlandiya. Finladiya'da kişi başına yıllık kahve tüketimi 9.6 kilogram olurken günlük kahve tüketimi de 2,64 bardak olarak gerçekleşti.
İlk sıradaki Finlandiya'yı Norveç, Hollanda, Slovenya, Avusturya, Sırbistan, Danimarka, Almanya, Belçika ve Brezilya takip ediyor.

Türkiye'de kahve pazarı

Türkiye, en çok kahve tüketen ülkeler sıralamasında ilk 10'da yer almasa da yıldan yıla artan kahve tüketimi ile yükselişini sürdürüyor. Türkiye'de yüzlerce yıldır günlük hayatın ve kültürün vazgeçilmez bir öğesi olan kahvenin son yıllarda marka yatırımı ve şubeleşme atağı ile hem tüketimi hem de pazar payı yükseliyor. Uluslararası kahve zincirlerinin Türkiye'ye yönelik yatırımları ve şubeleşme çalışmaları artıyor.

Hayatın ve kültürün vazgeçilmezi

Türkiye'de kahve tüketiminde büyük bir hareketlilik yaşandığına dikkat çeken Caribou Coffee Ülke Müdürü Ayhan Kap, 'Kahve, yüzlerce yıldan bu yana Türkiye'de günlük hayatın ve kültürün vazgeçilmez bir parçası olarak kendine yer buluyor.
Geçmiş zamanlarda kahve ile bağını sadece Türk kahvesi ile sınırlı tutan Türk halkı, son yıllarda yeni kahve türlerine ve kahve dükkânlarına daha fazla ilgi gösteriyor. Son dönemde tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kahve kültürü önemli bir gelişme kaydetti. Kahve tutkunları farklı şekilde hazırlanmış kahve çeşitlerini denemekten keyif alıyor.
Türkiye'de kahve sektörünün genç nüfusun tüketim alışkanlıkları ile şekillendiğini ve geliştiğini söyleyebiliriz. Önümüzdeki yıllarda Türkiye'deki kahve pazarına olan ilginin artmaya devam edeceğini ve sektörün daha fazla büyüyeceğini öngörüyoruz' dedi.

Yılın son hamlesi: Yerelde kalkınma!

İzmir Kent Konseyi, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin "yerelde kalkınma" hedefiyle öncülük ettiği 'Yerelde Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi'ne katılımcı bir süreçle katkı sunmak ve stratejide tamamlayıcı bir rol üstlenmek üzere konusunda uzman temsilcilerin katılımıyla 'Yerelde Kalkınma Çalışma Grubu'nu kurdu. Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu ve İzmir Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Mine Pakkaner'in kolaylaştırıcılığında kurulan çalışma grubu, tarımsal projelerin yanı sıra kırsal kalkınmanın gerçekleşmesi amacıyla faaliyetlerine başladı.

Barçın Spor Ankara'da

Spor sektörünün İzmirli güçlü markası Barçın Spor, Ankara Arcadium AVM'de yeni franchise mağazasını hizmete açtı.
2003 yılından bu yana Eskişehir yolunda Ümitköy-Çayyolu merkezinde faaliyet gösteren Arcadium AVM'de, 350 metre karelik alanda hizmet verecek mağazada Nike, Adidas, Puma, New Balance, Cat, Reebok, Lacoste, Nort Face, Colombia gibi spor sektörünün ünlü markalarının kolleksiyonları yer alacak.
Barçın A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Barçın, Türkiye'nin bir çok noktasından talep geldiğini ve çok seçici olduklarını belirterek, 'Markamıza duyulan ilgi bizi çok mutlu ediyor. Güven öncelikli çalışma prensiplerimizle doğru yatırımcılarla buluşmayı hedefliyoruz. Ankara bu anlamda çok önemli bir nokta. Büyüyen spor perakende sektörü adına iyi bir sinerji yakaladığımızı düşünüyorum. 2017 yılında da yatırımlarımız devam edecek' diye konuştu.

Kılıç'tan Halep'e yardım eli

Türkiye'nin su ürünleri sektöründe dünya temsilcisi olan Kılıç Deniz Ürünleri, Suriye'de süren savaşta yardıma muhtaç insanların çığlıklarına sessiz kalmadı. Halep'te yaşanan katliamda mağdur olan insanlara Kızılay iş birliği ile yardım eli uzatan Kılıç Deniz Ürünleri, 'İnsanlığa Ve Kardeşliğe Yardım Elini Uzat, Halep Ölüyor' adlı yardım kampanyası başlattı.
Türkiye'nin yanındaki savaşa sessiz kalmaması ve yardıma muhtaç insanlara destek olunmasını gerektiğini söyleyen Kılıç Deniz Ürünleri İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Sinan Kızıltan, tüm çalışanlarının yardım kampanyasına destek olarak hem maddi hem de kışlık kıyafet, battaniye, temizlik malzemeleri gibi temel ihtiyaç maddelerini toplayıp 10 büyük koli halinde yardıma muhtaç olan Halep halkına Kızılay vasıtası ile gönderdiğini söyledi.  

Promosyon rakamlarını açıkladı

Başbakan Yıldırım, 'Bin lira altında emekli maaşı alanlara bir seferde 300 lira, bin lira ile 2 bin lira arasında emekli maaşı alanlara 375 lira, 2 bin lira üzerinde emekli maaşı alanlara da 450 lira bir seferde ödeme yapılacak' dedi.
Kamuoyunda 'Varlık Barışı' olarak bilinen düzenlemenin 31 Aralık'ta biten başvuru süresi, 30 Haziran 2017'ye uzatıldı.
Türkiye'nin ihracatı, kasımda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,7 artarak 12 milyar 817 milyon dolar, ithalatı yüzde 6 artarak 16 milyar 931 milyon dolar olarak gerçekleşti. Kasımda dış ticaret açığı, yüzde 4,1 azalarak 4 milyar 113 milyon dolar oldu.

Karekod uygulaması başlıyor

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, çeklerde karekod uygulamasına dikkat çekerek esnafı uyardı, '1 Ocak'tan itibaren bankalar karekodsuz çek vermeyecek' dedi.
Gazprom'un CEO'su Alexei Miller, Türk Akım doğal gaz boru hattı projesi çerçevesinde Karadeniz'in altına boru döşeme çalışmalarına 2017 yılının ikinci yarısında başlayacaklarını bildirdi.Yatırım Gurusu Mark Mobius'un başında bulunduğu dünyanın en büyük yatırım fonlarından Franklin Templeton Investments, Doğtaş Kelebek hisseleri aldı.
Alışveriş merkezlerinin açık ve kapalı otopark giriş -çıkışlarında artık 'plaka tanıma sistemi' kurulacak. Tüm veriler anlık olarak polis veya jandarma birimleriyle anlık olarak paylaşılacak.

Elektrik kesintileri ihracatı vurdu

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Alper Kanca, elektrik kesintileri nedeniyle fabrikalarda üretim yapılamadığını ve milyonlarca dolarlık ekonomik kayıp olduğunu öne sürdü.Kar yağışı ve Marmara Bölgesi'nde etkili olan fırtına nedeniyle TEİAŞ'a ait elektrik iletim hatlarında yaşanan arızalar, İstanbul ve çevresinde önceki günden itibaren elektrik kesintilerine neden oldu.Kesintiler günlük hayatı olumsuz etkilerken, ekonomide kayıplara yol açtı.
Özellikle Kocaeli'nde sanayi kuruluşları kesintilerden etkilenirken, fabrikalardaki üretimlerde ciddi aksamalar oldu.
Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Alper Kanca, elektrik kesintileri nedeniyle fabrikalarda üretim yapılamadığını ve milyonlarca dolarlık ekonomik kayıp olduğunu öne sürdü.

Elektrik kesintilerinde şüpheli durum

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı elektrik kesintilerine neden olan hasarlar ile ilgili olarak Emniyet Genel Müdürlüğü ile çalışma yürüttüklerini açıkladı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı elektrik kesintilerine neden olan hasarların nasıl oluştuğu ile ilgili tüm ihtimallerin değerlendirildiğini ve konuyla ilgili olarak Emniyet Genel Müdürlüğü ile çalışma yürüttüklerini açıkladı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada düzenli bakımları yapılan hatlarda bu boyutta bir hasarın nasıl oluştuğunun anlaşılamadığı belirtildi.

İstanbul'da benzin kuyruğu!

İstanbul'da sanayi bölgelerinde çalışanlar, jeneratör için ellerinde bidonlarla benzin kuyruğuna girdi. Elektrik kesintileri İstanbulluların yıllardır unuttuğu görüntülerin ortaya çıkmasına neden oldu.  Özellikle sanayi bölgelerinde devam eden elektrik kesintileri nedeniyle vatandaşların, jeneratörler için ellerinde bidonlarla benzin istasyonlarına gitmesi ilginç görüntülerin ortaya çıkmasına neden oldu.

Tüketici şikayetlerinde ıslak imza aranmayacak

Tüketici hakem heyetine elektronik, mobil ya da ıslak imza zorunluluğu olmadan e-Devlet Kapısı üzerinden başvuru yapılabilecek. Tüketici şikayetlerinin daha hızlı çözülmesi amacıyla hayata geçirilen Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) yenilendi.
Yenilenmiş hali yarından itibaren kullanıma açılacak sistem, tüketici hakem heyetine elektronik, mobil ya da ıslak imza zorunluluğu olmadan e-Devlet Kapısı üzerinden başvuru yapma imkanı getiriyor.
TÜBİS'e mevcut durumda e-Devlet Kapısı üzerinden giriş yapılıyor ancak elektronik, mobil ya da ıslak imza zorunluluğu gerekiyordu. Islak imzası 15 gün içinde ilgili heyete iletilmeyen başvuru işleme alınmıyordu.
Yarından itibaren ise tüketici hakem heyetlerine e-Devlet Kapısı'ndan gelen başvurularda elektronik, mobil ve ıslak imza zorunluluğu aranmayacak.

Mutlu Yıllar İzmir

Yeni yıla Murathan Mungan'ın şiiriyle girelim
'Bir yıl daha bitiyor
İşte bu kadar duru, bu kadar yalın
Bu kadar el değmemiş
Sıradan bir gerçeği daha
Kolları bağlı hayatımızın
Bu şiire nasıl dahil edilebilir bir yılın son günleri
Her sonda, her başlangıçta ve her defasında
Alır gibi başkasını karşımıza
Perdeler çekip, ışıklar söndürüp
Oturup yatağın içinde bir başımıza
Sorgulamak kendimizi
Öğrenmek ikimizin anadilini, ikinci belleğimizi
Öğrenmek kendimizle hesaplaşmanın buzul ilişkilerini
Bu aynanın dehlizlerinde gezinirken görürüz
Karanlık günlerimizin kenar süslerini
Biterken yılın son günleri
Biliyoruz takvimler belirlemez değişimin mevsimlerini
Gençlik ikindilerini
Kargınmış bir çocuktuk büyüdüğümüzden beri'


DİP EKSPRES

Motorine 12 kuruş zam geliyor


Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS), Twitter hesabından motorinin litre fiyatına 12 kuruş zam beklendiğini duyurdu. Zam, bugünden itibaren geçerli olacak. Zam sonrasında motorinin litre fiyatı İstanbul'da 4.37 liradan 4.49 liraya, Ankara'da 4.43 liradan 4.55 liraya yükselecek. Geçen hafta benzinin litre fiyatına 10 kuruş zam yapılmış, motorin değişmemişti.