Pazartesi günü bilgisayarımda posta kutumu açınca DEU'den gelen bir duyuruyla karşılaştım. O kadar sade bir dille anlatılmış, bilgiler o kadar net yazılmış ki sizlerle olduğu gibi paylaşmak istedim. İşte kanseri anlatan Dokuz Eylül Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Prevantif Onkoloji Anabilim Dalından postama düşen yazı:

"Kanser hastalığı konusunda toplumun bilinçlendirilmesi ve farkındalığın arttırılması için 1-7 Nisan "Kanser Haftası" olarak belirlenmiştir.

Kanser, hücrelerin denetimsiz olarak sürekli çoğalmaları sonucu ortaya çıkan ve başka organlara metastaz yaparak vücuda yayılabilen genetik kökenli bir hastalıktır.

Her ülkede, her yaşta görülebilen, sosyal statü ve gelir durumu ayrımı yapmayan kanser hastalığı evrensel bir sorundur.

Kanser hastalığının görülme sıklığı yaşa, cinsiyete, köken aldığı organa, genetik ve çevresel etmenlere, beslenme alışkanlıklarına göre farklılıklar göstermektedir. Çocukluk çağının özel tümörleri dışında, daha sonraki dönemlerde yaş arttıkça kanser hastalığının görülme sıklığı da artmaktadır.

Kanserin, ölüm nedenleri arasında ön sıralarda yer alması nedeniyle bir sağlık sorunu olmasının yanında, topluma getirdiği ekonomik maliyeti nedeniyle toplumsal bir sorun olduğu görülmektedir.

Gelişmekte olan ülkemizde, çeşitli nedenlerle kanser hastalığı riski altında bulunan insan sayısı gün geçtikçe artmaktadır.

Kansersiz bir hayat ve kanser hastalığından korunmak olasıdır. Bunun için sigara, alkol ve güneş ışığından uzak durulması, az yağlı, bol lifli gıdalarla beslenme alışkanlığının tercih edilmesi, fiziksel aktivitenin attırılması, bol miktarda sebze ve meyve tüketilmesi, kanser olma riskini oldukça azaltacaktır.

Kanserin erken tanı ve tedavisi çok önemlidir ve multidisipliner bir yaklaşım gerektirmektedir. Özellikle kanserde erken tanı, tedavinin başarısını anlamlı bir şekilde arttırır ve hatta bir çok kanser türünde iyileşme oranları gün geçtikçe artmaktadır.

Kanserde erken tanı ve korunma konularında Dokuz Eylül Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Prevantif Onkoloji Anabilim Dalı'ndan gerekli bilgileri alabilirsiniz."

Doğru söze ne denir...
Sağlıkla kalın.