"Kanser" adını bile ağzımıza almak istemediğimiz, hiçbir yakınımıza konduramadığımız bir hastalık. Tanı konduktan sonra cerrahi, radyoterapi (ışın tedavisi), kemoterapi (ilaç tedavi), kemik iliği nakli gibi farklı tedavi yöntemleri kanserin tipine ve hastasına göre değişiklik gösterir. Sonuçta hasta kadar aileyi de perişan eden uzun meşakkatli bir tedavi süreci yaşanır.

Bundan 12 yıl önce Amerika'ya Ulusal Sağlık Enstitüsüne (National Insitute of Health) staj için gittiğimde kanser hastalarına ve yakınlarına nasıl insani davranıldığını görünce çok etkilenmiştim. Ne mutlu ki bu hissi artık ülkemde hatta şehrimde yaşıyorum. Neden mi?

Daha önce Ege Üniversitesi bünyesinde Kemik İliği Transplantasyon ve Onkoloji Merkezi Kurma ve Geliştirme Vakfı (KİT-VAK) sayesinde, sayın Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın katkılarıyla kanser hastalarının yakınlarının kalacağı bir konuk evi açılmıştı. O zaman bakan söz vermişti her zaman desteğe hazırız diye.

Ve bakan sözünde durdu. İzmir'de ikinci konuk evi projesi için Dokuz Eylül Üniversitesi ve KİT-VAK işbirliği ile protokol imzalandı. Bakan Binali Yıldırım, Rektör Prof Dr Mehmet Füzün, KİT-VAK Mütevelli Heyet Başkanı Prof Dr Suat Çağlayan, KİT-VAK Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Soncul, İzmir Vali Yardımcısı Ardahan Totuk, İzmir eski Belediye Başkanı Burhan Özfatura, dekanlar, işadamları, hayırsever vatandaşların katılımıyla gerçekleşti tören.

Düşünsenize hastanede kanser hastası yatıyor, ailesi ,yakınları uzaktan geliyorsa hastane bahçelerinde sürünüyor. İşte bu tablo artık İzmir için mazide kalacak.

Sadece düzgün hastane olması, iyi doktorlar olması, uyumlu sağlık çalışanlarının olması yetmiyor. Bilimsel, tıbbi tarafı kadar sosyolojik boyutu da önemli. İşte bunların birarada olması bir doktor olarak bana gurur veriyor. Ve İzmir sağlık şehri olacak fikrine her geçen gün inancım daha da artıyor.

36 ay sonra bitecek olan "Hasta Yakınları Konuk Evi"nde kalacak olanlar umarım hep iyi haber alırlar , yüzleri gülerek, hastaları sağlıklarına kavuşarak ayrılırlar.

Sağlıkla kalın.