Çukurca Geçimli Karakolu'nda 8 şehit verdikten sonra yine suçlu aramaya başladık. Bulduk, suçlu Karakol.
Birazı biriketten, birazı kerpiçten, çoğu da tezekten...
Yöresel olarak bunlara "baraka", veya "sundurma"da deniliyor çoğu yerlerde. Yağmurda akar, sıcakta yakar, soğukta da donar buraları. Çünkü uydurup kaydırmadır. İsterseniz derme–çatma da diyebilirsiniz.

Analarının yüzüne sinek kondurmadan büyüttüğü fidanlar, buralarda bu şartlarda vatanı beklerler. Baskın olmazsa, biraz da şansları varsa terhis olur, köyüne dönerler. Diğerleri için ise hep aynı ağıt yakılır, şehitler ölmez vatan bölünmez.
İşte yıllardır süren bu zaaf, bu ihmal, bu hata, bu adı bilmem ne ise, bundan tam 4 yıl önce farkedilir gibi oldu. 463 karakoldan 206'sının gerek stratejik ve gerekse fiziki konumları itibari ile, acil olarak yenilenmeleri gerektiği açıklandı. Yıl 2008. Aradan 4 yıl geçti. Bu 206 karakoldan sadece ve sadece 60 tanesi yenilenebildi. Diğer 146 karakol bugün 4 yıl öncesinden daha kötü durumda. Hepsi Çukurca'daki Geçimli karakolu'ndan farksız. Yani önceki gün 8 şehit verdiğimiz karakolun aynıları... "Ayı gel beni ye" denilen yerler... Zaten ayı da geldi yavrularımızı yedi:
Sadece karakollarda, 1985'ten bu yana 86 terör baskınında 620 şehit verdik.
Şimdi 4 yılda 146 karakolun neden yenilenemediğine bir bakalım:
En yetkili ağızlar diyorlar ki;
PKK işçileri kaçırıyor, bölgeye mayın döşüyor. Çalışamıyoruz.
Şimdi bir dakika duracaksın.
Sen değil misin NATO'nun "ikinci büyük ordusuna sahip olmakla" övünen ülke.
Sen değil misin ikide bir komşularına / ve hatta dünyaya / horozlanıp "çakarım ha" diyen ülke.
Sen değil misin kendini bölgenin "abisi" sanan ülke.
Sen nasıl PKK'nın roketatar çıkardığı dağa, çimento–kum çıkaramazsın.
Sen nasıl PKK'nın sundurmadan ibaret karakolları basıp, Mehmet'leri, Ahmet'leri şehit ettiği yerlerde köpeklerin varlığından tedirgin olursun.
Sen devletsin, her şeye sahipsin. Evet güçlüsün. Ama gücünü de göstermek zorundasın. Bu karakolları PKK'yi mazeret göstererek yapamıyorsan, haydi sana uğurlar olsun...
   
***

Eğer ki /hiç insanın aklının uçundan bile geçirmek istemediği/ konu para ise şimdi de benim ağzıma lafı verirsin:
Mehmetçiklerin şehit edildiği karakolun maliyeti 2 milyon lira.
Resmi açıklamalara göre Türkiye son bir yılda 1.2 milyar dolar yabancı ülkelere para dağıttı. Ve bu paranın hepsi hibe. Alın bu 1.2 milyar doları, yani 2 milyar lirayı istediğiniz gibi harcayın, ne isterseniz yapın, geriye falan ödemeyeceksiniz, dedi.
Yani bin karakolun parası hibe ediliverdi bazı ülkelere.
Bana her şeyi söyle ama param yoktu deme!